Članki

ZIMA - Kaj storiti pred zimsko sezono

Opozoril bi rad na nekaj nujnih opravil, ki naj bi jih storili pred zimsko sezono. Lansko zimo sem v tej reviji natančno obdelal napotke za dobro pripravo na turo, kakšno opremo potrebujemo, posebej opremo, ki omogoča hitro in učinkovito pomoč zasutim v snežnem plazu, kako ocenimo nevarnost, izberemo pravo smer gibanja in na koncu, kako se znajti ob nesreči v snežnem plazu. 

Prikaži več  

Organizacija reševalne akcije v snežnem plazu

Ena izmed zahtevnih reševalnih operacij je zagotovo reševanje iz snežnih plazov. Iz več vidikov ... običajno se nesreča zgodi v neugodnih vremenskih razmerah, na oddaljenem, težko dostopnem terenu, kar za reševalce pomeni zelo tvegano reševanje, ki zahteva veliko časa. V takšno intervencijo je vključenih veliko ljudi.


Prikaži več  

Zavarovana pot ali ferata?

»Ti, a si ti že šel tole ferato v Prisanku?«, me pred Erjavčevo kočo na Vršiču vpraša mlad fant s poznanim logotipom na majici. »Neee«, dvomljivo zategnem. »Nisem, v tej steni sta samo dve zavarovani poti«. In sva začela…. osnovno šolo gorništva.

Nekaj več razmišljanja o tem pa SPODAJ!

Prikaži več  

Delo spremljevalca - opremljanje stene, vrtanje, spust, dvig

Pripravil sem par amatersko posnetih filmskih zapisov kako opremiti steno za varen spust preko stene, kako opraviti prehod preko vmesne točke, ki preprečuje stik vrvi s steno pri dvigu in spustu in kako lahko reševalec spremljevalec pomaga reševalcu, ki se spušča z nosili - delo spremljevalca-sprememba smeri.

Prikaži več  

SNEŽNI PLAZ - OPOMNIK

Kaj storiti, ko se zgodi?

Predvsem OSTANITE MIRNI! Vsaka stresna situacija nekoliko ohromi naše zavestno delovanje zato je toliko bolj pomembno, da imamo nek generalni načrt postopkov že v glavi in delujemo čim bolj avtomatsko. Seveda je laže reči, kot storiti. Vendar se z dobro pripravo, da marsikaj doseči.

Prikaži več