Samovarovalni komplet

2. 1. 2008 6732


"A ti si pa kar privezan, fantek?", so bile besede namenjene mojemu deset letnemu sinu ko sva začenjala s Hanzovo potjo v Mojstrovki. Debelušni gospod je odhlačal naprej in ko naju je čez čas prehitela še skupina pomankljivo oblečenih (o opremi pa sploh ni bilo ne duha ne sluha) Čehov, si Matija ni mogel kaj, da ni vprašal:

"Zakaj pa tile nimajo čelade pa kompleta in težkih čevljev?". Popolnoma upravičeno vprašanje in zelo težaven odgovor. Teklo mu je izpod čelade, kar naprej je moral odpenjati in pripenjati vponke z ene jeklenice na drugo.... Počasi je šlo. Na srečo sva srečala skupino Avstrijcev, opremljenih kot midva in malo laže sem mu odgovoril na zastavljeno vprašanje.

V predavalnici ali v plezališču z argumentirano besedo in nazornim prikazom z lahkoto prepričaš ljudi o primernosti, če že ne nujnosti uporabe zaščitne in varovalne opreme v gorah. Problem nastane ko s taistimi ljudmi odrineš na turo in ste edini oziroma redki, ki upoštevate povedano v predavalnici in pokazano v plezališču. Zgledi vlečejo, slabi še toliko bolj.

Jani je z veseljem prijel za pisalo in za prihodnje izobraževanje planinskih vodnikov napisal nekaj vrstic o uporabi kompleta za samovarovanje.

samovarovalni komplet-lekt_1.pdf