Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Kaj delam?

Kinologija

Če imaš doma psa in nekaj malega veš o vzgoji teh čudovitih živali, še nisi kinolog. Si pa blizu in glede na to, da sem tudi sicer povezan z delom kinologov, sem tale prispevek kar tule napisal.

Stric Lojze je imel velikega ovčjaka z imenom Azor. Moj prvi stik z domačo živaljo, če odštejem očetove akvarijske ribe, babičinega papagaja, sosedove kure in hišnega mačka. Če pomislim, da sem v letih odraščanja na dvorišču, v drvarnici, vrtni uti ali celo v stanovanju gostil, vzrejal in imel kar tako za zabavo še hrčke, morske prašičke in zajce orjake, bi lahko našo hišo z vrtom označil za pravo menažarijo. Stanovali smo sredi Jesenic, da ne bo pomote.

Z leti sem spoznal, da je bil volčjak Azor pravzaprav nemški ovčar mešanec. Ja, še mnogo stvari sem se naučil in spoznal, preden mi je od staršev prvič uspelo izprositi, da lahko k hiši pripeljem svojega psa. V zadnjih 35 letih se je to zgodilo še štirikrat. Spet Azor, pa Tif, pa Miša in sedaj Joka so imena mojih štirih kosmatincev.

To, da v tistih časih mlad in zagnan, voljan učenja, nisi bil najbolj zaželen v lavinskem odseku postaje GRS Jesenice, bom raje preskočil. Moram pa že milijontič ponoviti, da vsi niso ravnali s podmladkom kot bi bilo treba. Kot sem v alpinističnem odseku začel v tazaresne hribe hoditi s takrat tako osovraženim Žurotom (Uroš Župančič), tako so mi tu na vse načine pomagali in me učili stari mački, začetniki reševanja z lavinskimi psi pri nas. Dolfe Kramžar me je kar naprej po malem gnjavil, tu in tam sem obiskal Hrovatovega Naca, kaj zanimivega in poučnega je dodal še Jakljev Cveto. Učitelji in vzorniki!

Začetne težave sam s sabo in vzgojo mladih psov sem premagal, za lavinski odsek pa še vedno nisem bil dober. Naneslo je, da me je obiskal znanec znanca in na vsak način želel parit mojo kužo z nekim super dobrim psom iz sosednje Avstrije. Malo mem se mi je zdelo, a so me prepričali in smo se nekega dne naložili v avto in na izlet. Lastnik samca v Avstriji je bil načelnik lavinskega odseka GRS Avstrije za Koroško, Slovenec po rodu. V slabem mesecu sva bila z Igorjem, ki tudi ni bil dovolj dober za slovenske lavince, še nekajkrat na obisku v Avstriji. Že pomladi sva bila povabljena tja na enotedenski tečaj v Avstrijo, naslednje leto pa sva postala enakopravna člana njihove službe.

Da ne bom predolg, Marjeta je snemala eno od oddaj Gore in ljudje o plazovih in nastopali naj bi tudi lavinski psi. Vsa zadeva je bila v polnem teku, ko je nekdo ugotovil, da to pa res ne gre, da bi v slovenskem prispevku nastopal pes z zeleno, avstrijsko oprtnico. Še isti mesec sem aktivno začel sodelovati v takrat še Podkomisiji za plazove.

Cveto Jakelj je že od nekdaj zbiral vse mogoče članke in prispevke o lavinski službi. Pa tudi celo življenje je posvetil vzgoji lavinskih psov. Za 80-letnico postaje GRS Jesenice sem ga naprosil, naj spomine zapiše, in nastal je zanimiv prerez dela jeseniškega lavinskega odseka do leta 1995!                    

Ne veste kako bi začeli z vzojo mladega psa? Bi želeli, da je vaš štirinožni prijatelj dobro socializiran in bodo sosedje spet vaši prijatelji? Vam dela težavo samo določena vaja iz poslušnosti? Vam vaš pes dela kakršne koli preglavice in vas spravlja v slabo voljo? Pokličite in poizkusili bomo rešiti vašo nerešlivo težavo, ki po navadi to sploh ni! Morda lahko odpravimo vašo težavo!?

Varnost in taktika reševalnih akcij - diplomsko delo _ Iris Deankovič

IZVEDBA iskalne intervencije in Katalog znanja

Vloga reševalnih psov v kriznih razmerah - diplomsko delo _ Klemen Vesel

Izobraževanje lastnikov psov - diplomsko delo  _ Kaja Toroš

Kronika lavinskega odseka

Kako smo začeli?

Katalog znanja vrvne tehnike za vodnike reševalnih psov pri KZS

Tabor KZS - Zagorje 2008, Varpolje 2009, Zagorje 2011

Helikoperska vaja modul A - 2008, 2009

Talanov memorial 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

Preizkus MERP 2009, Zagorje

Preizkus MERP 2008, Turnc

Preizkus MERP 2007, Zagorje

Vaja MERP 2007, Zagorje

Vaja MERP 2006, Koper

Helikopterska vaja 2004, Celje

 
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!