Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Video posnetki

2. 2. 2008: Vaja 1 - iskanje predmeta, 1

Sila je štiri mesece stara zlata prinašalka. Igro imata z lastnico dobro osvojeno torej je tudi komunikacija med njima dobra.

Pes je navezan na gospodarja in ga neprestano spremlja z očmi. Vseeno ga lahko nenavadni šumi ali gibanje prisotnih zmotijo in koncentracija mu pade. Zato naj bo v bližini tišina, prisotni naj mirujejo. Ko pes in vodnik prispeta na delovišče psa prevzame vodnikov kolega. Ne glede na početje psa je ta, ki psa drži tiho in nepremično stoji. Vodnik se obrne proti psu in z igračo nakaže igranje. S tem vzpodbudi v psu željo po igri in igrači. Po nekaj trenutkih, ko je pasja koncetracija največja, se vodnik z igračo v roki začne oddaljevati od psa. Z mahanjem z igračo lahko še dodatno motivira psa, da sledi njegovemu gibanju. Vodnik opiše manjši krog v vidnem polju psa s tem, da vsake toliko roko z igračo "pomoči" v sneg, roko z igračo izvleče in nadaljuje s premikanjem po krožnici. Po nekaj ponovitvah "pomakanja" roke z igračo, igračo v snegu izpusti in nadaljuje s početjem brez igrače. Ko se vrne k psu mu pokaže prazne dlani, se postavi psu ob bok, ga odpne in s kratkim poveljem "išči" izpusti. Pes je prepričan, da bo že v prvi luknji našel igračo, sledi stopinjam vodnika in preiskuje posamezne luknje v katere je vodnik prej navidezno skrival igračo. V prvem poizkusu morda ne, v naslednjih pa pes že razume, da naj se giblje po prostoru sem in tja, da bo našel igračko. V naslednjih poizkusih pa mu je kmalu jasno, da si mora tudi z vohanjem pomagati, če želi čim hitreje najti igračo.

Vaja se zaključi z igro ruvanja za igračo, kjer seveda pes vedno zmaga in si ponosno pribori plen. Igračo kasneje zamenjamo s priboljšlom in vaja je dokončno zaključena.

 
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!