TREKING - KRAŠKI ROB

marec - november 1564


Poznate Slovenijo? Jaz sem bil prepričan, da jo... dokler nisem obiskal Kraškega roba.
Pravzaprav sem bil nekaj časa čisto izgubljen med množico vasic in gričev, ki si komaj zaslužijo ime vzpetina. Potem pa me je prevzelo. 

Spodmoli nad Sočergo

Prelepa pokrajina, čudoviti razgledi, neverjetni kraški pojavi, tropi konj in odlična hrana!  Celotna pot poteka skozi gozdove in čez nepregledne travnike, mimo miniaturnih vasic in neverjetnih krašlih oblik. 

S_Kojnika_proti_Slavniku

Razgled s Kojnika

Izhodišče bo le streljaj od Kozine, kjer bomo v vasici Skladanščina s pet in pol hišami začeli naše potepanje. Višina izhodišča bo na neverjetnih 568m nad morjem. Nič panike, če bi se direktno povzpeli na najvišji vrh na naši poti, bi bilo to le slabih 500 višinskih metrov. 

Z_Lipnika_proti_Zazidu

Na poti z Lipnika v Zazid

V glavnem bomo vse tri dni hodili gori, doli, naokoli. Najprej se bomo čez Goli vrh (658m) sprehodili do Malih vrat (695m), kjer se bomo dotaknili državne meje.

V.Plesivica_proti_Slavniku

Z V. Plešivice proti Slavniku

Na kratko bomo zavili s poti in ob državni meji, za aklimatizacijo pred vzponom na primorski Triglav, skočili še na Veliko Plešivico (908m), ker se bo odlično videl naš najvišji cilj. Vrnili se bomo do Malih vrat in nadaljevali proti zahodu ter se skozi nepregledni kraški gozd povzpeli na primorski Triglav ali Slavnik (1028m).

Z_Lipnika_proti_Golicu_in_Slavniku

Z Lipnika proti Goliču in Slavniku

V Tumovi koči imajo vse, kar bomo potrebovali, da se okrepčamo in popoldan spustimo do Podgorja (507m), kjer bomo prenočili.

Slavnik

Primorski Triglav ali Slavnik (1028m)

Drugi dan začnemo zložno, da se ogrejemo, najprej do Gabričja, od koder se za slabih 300m dvignemo na Kojnik (802m). Od tu pa po grebenih čez Golič (890m) do Nadglavinjaka (888m), kjer se obrnemo proti zahodu, navzdol čez Lipnik (804m) do vasice Zazid (380m), kjer se bomo ustavili za čez noč.

Jama_tri_ucke

Vhod v jamo Tri učke (Tri bučke ali Tri očke)

Tretji dan nas čaka pohajkovanje po t.i. Čičariji. Za ogrevanje čez Šuštivje na Veliki Gradež (507m) ter mimo jame Tri učke (497m), tudi Tri bučke ali Tri očke, v Movraško valo do vasice Dvori.

Orlovo_gnezdo

Nekdanje orlovo gnezdo

Tu se začne verjetno najzanimivejši del celotne poti.

Nad_Zazidom

Ostenje na Zazidom

Grmovje_Ruj

Nepregledna polja barvitega ruja

Nedaleč od poti si bomo ogledali neverjetne kraške oblike, trebušaste spodmole ali ušesa Istre, kot jim pravijo lokalci. V višino lahko merijo tudi do 17m.

Nad_Socergo

Spodmoli nad Sočergo

Ogledali si bomo še naravni most in se mimo Velega Badina (359m) povzpeli še do cerkvice Sv. Kvirika ter s spustom v Sočergo zaključili potepanje.

Proti_Sv._Kviriku

Proti cerkvici Sv. Kvirika

Po okrepčilu v lokalni gostilni nas čaka še transfer na izhodišče in vožnja domov.


Nekaj informacij

Za potepanje po Kraškem robu ni potrebna nikakršna posebna oprema (običajna gorniška), nobenih posebnih zdravstvenih zahtev ni. Seveda pa gredo na pot le zdravi popotniki, ki jim zdravniki ne prepovedujejo povečanih fizičnih aktivnosti. Dnevno bo med 6 in 8 ur hoje. Prenočevali bomo v lokalnih hotelih. Organizirana bo nočitev in dva obroka. Za malico med hojo poskrbi vsak sam!
Udeleženci morajo imeti urejeno splošno zdravstveno zavarovanje. Organizator ne odgovarja za zatajene zdravstvene težave.

CENA: 110,00€/oseba
Vključeno: organizacija in vodenje 

Ostali skupni stroški: 

  • transfer
  • nočitev in prehrana
se delijo med vse udeležence. Info cena: 125,00€/oseba

Dodatni stroški:
  • dodatni obroki, pijača 
  • napitnina za vodnika

Prva skupine krene že v začetku maja!
Maksimalno število potnikov je sedem. Odhod je zagotovljen pri najmanj 5 potnikih z doplačilom 40.00€/oseba
Informacije in prijave (do zapolnitve mest): Klemen 041 603 130 ali info@volontar.net 
Za prijavo izpolnite in mi pošljite IZJAVO, ki jo najdete tudi na spletni strani!
Ob prijavi se plača akontacijo v višini 110,00€

Prijavljenim bo posredovan opis poti, časovnica in seznam priporočljive opreme!