Treking - Tatre, Poljska - 9-dnevno doživetje

september 839


Skupino za leto 2020 že polnimo!!!

Če bi pogledali z zadostne višine… V bistvu Tatre štrlijo kvišku sredi ničesar. V bližini ni nobene gorske verige, sama ravnina in gozdovi do koder seže pogled in še dlje. Na severni strani pogorja se razteza Poljska, na južni pa Slovaška.

Vzpon na Orlo peč

Utaborili se bomo v Zakopanih , mestu s slabimi 27.000 prebivalci na nadmorski višini okoli 1000m in poznanem predvsem po smučarskih skokih. Nekatere poti v poljske Tatre se začnejo dobesedno v mestu saj se pogorje dviga prav od roba mesta navzgor. Zanimivo je, da je vzhodni del Tater iz granitnih kamenin, zahodni del pa popolni apnenec.

poljske_tatre

Poljske Tatre

Mi se bomo zapodili na poljsko stran, kjer se bomo srečali z vsem po malem. Od običajne hoje do poplezavanja po poteh opremljenih z verigami, se povzpeli na približno 20 dvatisočakov, spustili se bomo v nekaj jam, ki so urejene za obisk brez specialne jamarske opreme, pohajali bomo mimo jezer in na koncu sestopili na slovaško stran Tater.

Program

V dolini bomo stanovali v zasebnem, popolnoma novem turističnem objektu na robu mesta Zakopane. Dnevno bo hoje od 6 do 11ur, med 8 in 16km dolžine ter z višinsko razliko med 500 in 1400m.

 Lesna_Csiza2

 Hostel - Lesna Cisza

Glede na vreme je težko napovedati natančen program po dnevih, generalno pa bo treking potekal takole.

- vzpon na Veliki Giewont (enodnevna tura – 7 ur)

giewont

 Giewont - simbol mesta Zakopane

-   prečenje Tater od zahoda (Kyrny) do najvišjega vrha Rysy (2499m) in sestop na slovaško stran (Popradski Pleso) – 6 dnevna tura (od koče do koče)

Google_splet

 Tatre bomo prečili od zahoda do vzhoda

Vmes bo zabavno in raznoliko…

- obiskali bomo jamo Jaskinia Mrozna in se skoznjo sprehodili skozi hrib
- obiskali bomo jamski labirint Raptawicka Turnia skozi katerega vodi pot 

- povzpeli se bomo na Temniak (2096m), Krzesanica (2122m), Malolaczniak (2096m), Kopa Kondracka (2005m), Kasparowy Wierch (1987m), Skrajna Turnia (2097m), Swinica (2291m), Zawrat (2159m), obdelali bomo celoten greben Orla peč, najzahtevnejšo pot v Ttrah, kjer bomo prečili kar 10 dvatisočakov!!! Povzpeli se bomo še na Kryzne (2112m), Szpiglasowi Wiech (2172m) in seveda Rysy (2499m).

- obšli ali videli bomo jezera Czamy Staw, Zadni Staw, Wilki Staw, Przedni Staw,    Zielony Staw, celotno dolino petih jezer in seveda znamenito jezero Morskie     Oko.

Morske_oko1

 Jezero Morskie oko

- Spali bomo v kočah: Hala Ornak, Hala Kondratova, Murowaniec, Stawow
 
Polskich in Morskie oko in v dolini v turističnem objektu Lesna Cisza.    

Hala_Kondrad

Postojanka Hala Ornak

Morske_oko2

Postojanka Morskie oko

Celotno potovanje bo trajalo 9 dni. Dva dneva bosta rezervirana za prevoz s kombijem na Poljsko in nazaj, sedem dni pa se bomo preganjali po hribih.

Zahtevnost poti je ocenjena od nezahtevne do zahtevne. Gibali se bomo na višinah med 1000 in 2500m, spali pa v kočah na višini med 1100 in 1500m nad morjem. Prehrana bo urejena v dolini kot polpenzion, na treku pa bo poskrbljeno za prenočišče z dvema obrokoma na dan,  saj polpenzionske ponudbe ne poznajo. Na vseh kočah je mogoče kupiti dodatno hrano in pijačo.

Splošne informacije:

Poljska valuta so Zloti. Menjava na Poljskem je slaba zato si zagotovite Zlote že pred odhodom. Lokalno valuto lahko dvignete na bankomatu, vendar zaračunajo provizijo. Cene vsakdanjih artiklov so primerljive z našimi. Razen turističnih delavcev redko kdo govori tuj jezik.

zakopane

Center mesta Zakopane

Celotno pogorje Tater je nacionalni park. To prinaša nekaj omejitev. Vožnja v parku kljub temu, da ceste so, ni dovoljena. To pomeni, da se bodo naše poti, žal, vedno začele in končale s hojo po cesti. Hoja izven urejenih poti ni dovoljena. V parku ni dovoljeno kolesariti. Večina poti je enosmernih, to pomeni, da po nekaterih poteh enostavno ne smeš hoditi v smeri, ki ni dovoljena! Plačljivo pa je vse, od parkirišča, WC, vstop v park, upam, da ne razgledi!?

prepovedi

Med sezono je v hribih, celotne Tatre, precejšnja gneča. Precej manj je gneče septembra. Nastanitev v kočah je nujno rezervirati vsaj tri mesece vnaprej. Povsod nudijo ločeno prenočišče in prehrano »ala card«. Žal v večini koč strežejo zajtrk šele ob sedmi uri ali kasneje, kar je za začetek resnih, dolgih tur nekoliko kasno. Zato se bomo v takih primerih morali znajti z »lunch paketi«. V nekaterih kočah ni elektrike iz omrežja! V večini koč so dobro urejene sanitarije in kopalnice.

Seznam priporočene opreme in natančnejši program bo posredovan prijavljenim!

Cena: Organizacija in vodenje trekinga - 9 dni - 350 EUR/oseba 

best panerai replica watches panerai replica watches

Ostali skupni stroški:

- prevoz tja in nazaj ter na izhodišča tur (taxi, parkirnine)
- nastanitve + prehrana (polpenzion)
- izposoja gorniške opreme 

se seštejejo in delijo med vse udeležence. Info cena 570 EUR/oseba - velja pri 6 potnikih. (4 potniki - doplačilo 120,00€, 5 potnikov - doplačilo 100,00)

V skupne stroške ni vključeno:

- dodatna hrana in pijača na turah
- ogledi plačljivih znamenitosti

Zaradi izredne zasedenosti koč med poletno sezono je rezervacija OBVEZNA vsaj 5 mesecev pred odhodom.

Število gostov: 6

Odhod: začetek septembra

Povratek: deveti dan 

Prevoz: kombi

Nastanitev in prehrana: organizirano

Oprema: tehnično opremo je mogoče izposoditi pri vodniku po predhodnem dogovoru

Prijave do: 10.04.2020 na info@volontar.net ali 041 603 130. Ob prijavi se plača 350,00€ akontacije.

Za prijavo (preberite) in pošljite izpolnjeno IZJAVO!

Organizator si pridržuje pravico do odpovedi potovanja v primeru premalo prijav!

 

Socialna omrežja

Vodništvo

Šolanje

Pregled OVO

Izposoja opreme


Izjava