Triglavski narodni park

januar - december 2349


Triglavski narodni park (TNP) je edini nacionalni park v Sloveniji. Pokriva neverjetnih 83.807ha. Najvišji vrh parka, kot tudi Slovenije je Triglav s svojimi 2864m n.m., najniža točka pa reka Tolminka s svojimi 180m n.m.

Martuljkova skupina s Špikom

Apnenec je glavna kamenina julijskih alp. Prav zato nemalokrat lahko uzremo nenavadne oblike, tvorbe, ki popestrijo naše ture. V nižjih predelih lahko srečamo množico različnih živali od jelena, gamsa, lisice, zajca pa tudi veverico, svizca itd. V višjih, skalnatih predelih pa je absolutni vladar kozorog.

kamniti_poljub

Kamniti poljub

Na zahodu park omejuje reka Soča. Smaragdno zelena reka s svojim izvirom v Zgornji Trenti v vročih poletnih dneh nudi odlično osvežitev. V parku je na desetine slapov, ki pozimi zamrznejo in tvorijo enkratne oblike.

Slap_Skocnik_zahod

Slap Skočnik je dobro skrit očem

Najpopularnejši del parka je vsekakor dolina sedmerih jezer. Ta dolina je bila prvo zavarovano območje pri nas. Sedem jezer od najmanjšega, ki poleti presahne, pa največje, Ledvica do Dvojnega in  Črnega krasi kraško dolino, ki teče vse od meje z dolino Soče skoraj do Bohinjskega jezera.

7mera

Dvojno jezero in koča

Jugozahodni del parka je še posebej zanimiv. Tu so pred 100 leti potekali najhujši boji v prvi svetovni vojni. Ostanke trdnjav, bunkerjev in celo orožja so še vedno vidni.
Na območju TNP je posejanih zadosti planinskih postojank, kjer se lahko okrepčamo in prespimo. 

dedno_polje

Planina Dedno polje

Tule ne bomo o podrobnostih ture. Vi lahko izberete eno ali večdnevno dogodivščino čez Julijske Alpe od koče do koče. Zjutraj bomo začeli glede na dolžino in zahtevnost naše poti. Možnosti imamo veliko. Lahko v Bohinju, na Pokljuki, v dolini Lepena ali v eni od treh znamenitih dolin na severu Triglava, Vrata, Kot Krma.

Na naših poteh se bomo ustavljali na visokogorskih pašnikih in planinah ali v gorskih postojankah. Tu najdete vse, kar pottrebujemo na takšni turi.
Najprimernejši čas za obisk parka je ali junij/julij, ki se tu in tam sprehodimo še čez zaplate snega, vode so visoke in deroče, slapovi polni vode, gorsko cvetje pa kar kipi in vabi k fotografiranju ali pa jesen september/oktober, ko se macesni odenejo v značilno ornžno rdečo barvo.

erjav_zima

Nekatere koče so odprte tudi pozimi

Ne pozabimo na zimo. Tudi v zimskem času so nekatere gorske koče odprte. Zato se tudi ob visokem snegu lahko odpravimo na turo s krpljami ali brez, lahko uberemo nočno avanturo z naglavnimi svetilkami, kar bo še bolj popestrilo dogodek.

Za prijavo izpolnite in pošljite IZJAVA!

Število gostov: 1 do 6
Trajanje:          1 do 4 dni
Zahtevnost: lahko do zahtevno

Cena na dan:             
1 oseba - 270€
2-4 oseb -190€
5-6 oseb -120€

V ceno je vključeno:
- vodenje
- polpenzion
- prevoz do 30km (do 4 osebe)

Ni vključeno: 
- prevoz nad 30km
- dodatna hrana in pijača