Opazovanje snežnih razmer za ARSO

7. 12. 2021 3203


Prvi letošnji plazovni ogled. No, prvi v tej zimi za plazovno šlužbo ARSO ...  Sem se kar razveselil Andrejevega klica... Bo moj vzpon še za kaj drugega koristen, ne samo za dričanje in užitek. Na prelazu ali tik pod njim sem skoraj vsak drugi dan tako, da tudi sicer spremljam spremembe, ki nastajajo zaradi sneženja in drugih vremenskih vplivov. 

Skratka, za dobro ali čim točnejso oceno stanja ni dovolj, da narediš prerez in enega od preizkusov, ki ga je seveda treba znati prebrati, najbolje je, da stalno spremljaš dogajanje na terenu ali vsaj zasleduješ objavljene metereološke podatke. 

No, pa še pri vsem tem si ne upam dati neke 100% ocene, čeprav zadnje čase prognostiki, ki vam postrežejo z oceno nevarnosti rastejo, kot gobe po dežju. Državne plazovne službe skorajda ne potrebujemo več!? Ali pač?

Samo, da odpreš enega od socialnih medijev že skoči na plano lavinska ocena, pa kam je veter pihal, pa.... Zasledil sem celo trditev podkrepljeno s krogcem okoli območja na sliki "Tule se bo zdaj, zdaj sprožil plaz...". 

Še bom moral v šolo hoditi, še bo treba poslušati pametnejše, da bom na stara leta iz opazovalca zrasel v prognostika...hehe.

Zatorej, upoštevajte uradno oceno tveganja, ki jo izda državna služba, za konkretno območje dodajte še uradne podatke o vetru in temperaturi, če pa ste že na terenu pa opazujte, poslušajte, otipajte. Vsaka nenadna in velika sprememba, ki jo lahko zaznate s svojimi čutili naj bo najmanj opozorilo, da se ustavite in še enkrat ocenite nadaljnje korake! 

Sicer pa velja - na turo nikoli sam, spremljajte vremensko napoved in oceno tveganja, ter jo upoštevajte ter imejte vso opremo in znanje, da jo v primeru potrebe znate uporabiti. 

 

Bolj obširno pa TULE!VideoFoto

Matr je lepo
Najboljši gospodar
Zaradi ogrevanja temnega rušja se sprožajo manjši osipi
Rušje še gleda iz podlage
Do podna
Spodnja polovica je izjemno kompaktna