GPS MAP 62s in Custom Map

13. 1. 2011 4064


Pa sem že misli, da kaj boljšega od GPS MAP 60CSx ne bodo iznašli. Motiti se je človeško, v tem primeru celo dobrodošlo. GPS MAP 62s je vsekakor zelo kvalitetna nadgradnja prejšnjega modela.

Ni moj namen opisovati razlik med enim in drugim modelom, ni moj namen reklamirati modela kot najboljšega. O tem se odloča vsak uporabnik sam. Glede na to, da so te male napravice moj stalni sopotnik zadnjih deset in več let, da sem porabil neskončno veliko časa pri raziskovanju kje vse bi te naprave lahko prišle prav pri delu, ki ga opravljam, vseeno lahko zapišem nekaj besed v čem se zadnja "iznajdba" razlikuje od prejšnje.

Zelo preprosto. Vse doslej znane dobre lastnosti in tehnične rešitve starih modelov so ohranili in dodali še vsaj eno novo. Že od samega začetka se ubadamo s problemom kako narediti in kako vnesti karte nekega območja v napravo. Doslej so bile to vektorske karte, ki so bile generalno namenjene ali vodenju po znanih cestah in poteh (te naprave vsi dobro poznamo, saj ima vsako drugo vozilo v kabini že nameščen satelitski navigator) ali pa tako imenovane TOPO karte, ki so bile bolj namenjene rekreaciji. Praviloma takšne karte niso "rutabilne", kar pomeni, da same ne znajo speljati poti od ene do druge točke, ampak nam na ekranu samo prikazujejo bolj ali manj kvaliteten zemljevid, ki nam pomaga pri gibanju na terenu.

aff688f2_ad1e_4f11_afb3_2353bb76b759.jpg

In kaj je tako revolucionarnega v tej novi napravi? Naprava  Oregon je to funkcijo imela že pri modelu Oregon 450, sedaj so jo uvedli tudi pri GPS MAP 62s. Funkcija "Custom Map" ali "doma izdelana karta" je res revolucija na tem področju. S pomočjo programa GOOGLE Earth, ki ga imamo vsi na svojih računalnikih si z malo spretnosti, nekaj znanja in potrpljenja sami, doma v topli izbi, lahko izdelamo karto, ki jo shranimo v takšni obliki, da jo kasneje lahko vnesemo v GPS napravo, ki jo ta zna prikazati na zaslonu. Torej nič več črt in točk, nič več se nam ni treba v mislih predstavljati pokrajine, pred seboj imamo na las enako karto kot bi jo sicer v papirni obliki držali v rokah.

garmin_gpsmap_62s_photo_001.jpg

Na svojih predavanjih in tečajih rad poudarim in svetujem naj se uporabnik ne zanaša na poznavanje svojega domačega kraja, bližnje okolice ali celo Slovenije. Pa tudi, če to res obvladate, predstavljajte si, da si lahko doma pripravite zelo dober pripomoček za izvedbo trekinga, planinske ture, kolesarskega izleta, lovskega pohoda, itd, pravzaprav za katerikoli košček sveta. Kaj drago bi bilo, če bi morali alpinisti iti najprej ogledati pristop k neki gori v Pakistanu, se vrniti domov, narediti navigacijski načrt pristopa in se ponovno odpraviti tja in opraviti pot.

Dobesedno kakršenkoli zemljevid, skico ali turistično karto lahko skeniramo, v Google Earth umerimo in pripravimo za vnos v ročni GPS aparat.

CustomMap_1.JPG

               Primer dodane karte Slovenije DTK 25 na Google Earth.

CustomMap_3.JPG