Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Galerija

7. 10. 2013: ISSW - International Snow Science Workshop - Grenoble 2013

ISSW je največji kongres, kjer znanstveniki in praktiki iz vsega sveta govorijo izključno o snegu v vseh oblikah. Obravnavajo znanstvene metode, kako pridobivari podatke, kako jih razlagati in kako jih uporabiti. Kongres večinoma domuje v Ameriki in Kanadi, leta 2009 je bil prvič organiziran v Evropi, letos torej drugič. Vse z enim samim namenom, da bi sneg in snežne plazove čim bolje spoznali, jih znali napovedati in preprečiti škodo, ki jo lahko povzročijo. Seveda ne gre le za plazove, ki ogrožajo gornike, predvsem so pomembni plazovi, ki ogrožajo naselja, ceste in industrijo in seveda tisti, ki ogrožajo smučišča.

Tokrat je na kongresu 600 udeležencev iz 34 držav, absolutni rekord.

Sem se moral kar navaditi poslušati prezentacije. Nekatere so tako znanstvene, da niti ne vem kakšno zvezo ima to s plazovi. Na programu pa so tudi čisto praktična predavanja, triaža iskanja žrtev snežnega plazu, planiranje reševalnih akcij večjih razsežnosti, medicinski pristop k reševanju zasutih itd.

Na enem mestu je zbrana svetovna elita, strokovnjaki, ki nekaj pomenijo v preventivi ali kurativi, ko gre za snežne plazove. Švicar Felix Mayer, pisec programske opreme za lavinske žolne, Norvežan Nils Farlund, oče norveške metode preizkušanja trdnosti snežne odeje, Švicar Werner Munter, oče metode 3x3, Avstrijec, sedaj Kanadčan, Mike Wiegele, oče heli-skiinga, Francoz Dominique Letang, aktualni direktor ANENA, Dale Atkins, aktualni predsednik Komisije za plazove IKAR in mnogi drugi.

Ne gre spregledati razstavljalcev lavinske opreme. Kar nekaj novosti je bilo prikazanih. Npr. zračna blazina, ki jo napihuje v nahrbtnik vgrajena črpalka, torej menjava jeklenk s potisnim plinom odpade. Ortovox je prikazal zelo zanimive in koristne posodobitve zadnjih modelov lavinskih žoln, ki se jih da posodobiti preko spleta. Dodali so zvčno indikacijo, dodatno zaščitili baterijo, vse na novo kupljene naprave imajo že vgrajen RECCO odsevnik, vse aktivnosti na napravi spremlja zvocni signal, tudi trošenje baterije, ...

VIDEO: KongresZnanost in praksa,  Iskanje v plazu-kako to dela lisica!?TAS,

FOTO: Aig du Midi

 
Kongresni center
Otvoritev
 
Predstavitve so se vrstile
Novost na tržišču
 
 
Nils in Werner, večna tekmeca
Šefica protokola
 
Obisk v tovarni TAS
 
ObeliX-stacionarna naprava za proženje plazov
Exkurzija
 
TAS izdeluje tudi ferate...
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!