Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Galerija

3. 3. 2010: Trening Heli - RECCO

Tudi to smo dočakali! Nedavno smo naročili še drugi pomemben pripomoček, ki omogoča locirati zasutega v snežnem plazu, če ima le na sebi poseben odbojnik, ki je že tovarniško všit v obleko ali obutev. Pa lepo po vrsti!

Sistem RECCO za iskanje zasutih v snežnem plazu, lahko tudi drugače pogrešane, obstaja že skoraj dve desetletji. Desetletje je mimo, kar imamo dva taka aparata v Sloveniji. Starejša modela, ki sta sicer nerodna za upravljanje in težka, nismo pa čisti začetniki pri delu s temi napravami.

Naprava je zasnovana tako, da oddaja valovanje, ki se zaleti in odbije od odbojnika, odbito valovanje pa ta ista naprava spet zazna in z zvočnim indikatorjem na to opozori. Izredno koristna naprava, saj se njen signal odbije od polprevodnega elementa, ki ne potrebuje lastnega napajanja, kar pomeni, da je njegova življenska doba dokler ni uničena oprema v katero je vgrajen. Avtonomija naprave je cca štiri ure, namenjena pa je predvsem visokogorskim smučiščem, kjer je dovoljeno smučanje izven urejenih prog. Seveda ob jasnem zavedanju smučarjev, da morajo biti "označeni" z odbojnikom in zaradi lastne varnosti in morebitne pomoči tovarišem še z lavinsko žolno, sondo in lopato! Vsako smučišče, ki razpolaga s takšno napravo za iskanje zasutih v plazu, mora to imeti jasno označeno na vidnem mestu, po navadi ob okencu, kjer kupimo vozovnice ali dobimo druge informacije. Nam najbljižje smučišče s takšno oznako je Sela Nevea v sosednji Italiji.

18.03.2009_002.jpg

Težavo predstavlja edino le malenkost, da je izdelovalcev opreme v katero je nameščen odbojnik zelo malo in še manj ljudi, ki bi kupovali prav te znamke opremo! Malo cinično, vendar je žal resnica taka.

Inštruktor RECCO, prišel je z Bavarske, nam je v dveh dneh predstavil nov model naprave - R9 - in sodeloval pri vajah in treningu s helikopterjem. Novost, ki jo ne gre spregledati pa je, da bomo v bodoče, lahko še učinkovitejše pomagali zasutim v snežnem plazu! Vsekakor pa se morajo najprej vse posadke in operaterji dodobra izuriti v delu z novo napravo.

 Prikaži video
 
Teoretično
 
Praktično
 
Menjava polarizacije
 
Strokovna navodila
 
 
 
 
 
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!