Treking Nepal - jesen 2013

  2103


Upam, da je deževnih dni konec!? Vsaj ciganka s kuglo napoveduje 30 sončnih dni. Bomo videli so rekli taslepi. Pa še res je, najprej je treba tja prit. Tokrat imam občutek, da je žepol Slovenije tam. Branko, Nikola, Mičo, Janes, Sašo in še kdo. Bo treba narediti kakšno štalo...


6/7 November

Pa sem spet tu. Vse po starem, le nekoli manj turistov, se mi zdi, je na ulicah. Me kar priganjajo tile moji, bo bolj malo časa za objave.
Postopanje po Katmanduje je vedno poseben čar.

Jutri pa na vsezgodaj na letališče pogledaj, če še letijo? Upam, da!?

FOTO: KTM

VIDEO: KTM


8/12 November

Poleteli, pristali. Vse BP. Res je šlo, kot po maslu. Malokrat tako. Z minimalno zamudo smo žeob 11h maširali po dolini navzgor. Pravzaprav navzdol. Najprej slabih 300m spusta do Phakdinga, potem pa nazaj gor do vasi Monjo. Prva noč. Zjutraj pa zarana proti Namche Bazarju, kjer smo si vzeli dva dni za aklimatizacijo in oglede lokalnih zanimivosti. Dobro nam je šlo in vzpon na Tangboche, 600 višinskih metrov, nam ni delal težav. Popoldan spet v hrib, da se čim bolje prilagodimo. Nadaljevali smo do vasi Dingboche. Čaka nas prvi preizkus, vzpon na Chuking Ri.

FOTO: Lukla - Namche Bazar

VIDEO: Lukla - Namche Bazar,   Tangboche - obred


13/16 November

Chukung Ri, 5555m visok kucelj je v bistvu precej bolj zanimiv od bolj znanega in obleganega kuclja Kalapathar, ki zaključuje dolino Khumbu in stoji prav nasproti Zahodne globeli, dostopa na Everest. Vsi brez izjeme smo se povzpeli na oba, nekateri z več, nekateri z manj glabola. Bistvo je, da bo glavobol izginil v naslednjih dneh, ko se bomo mučili na Lobuche East.
Nekaj težav je vseeno bilo, zato smoprogram nekoliko prilagodili, kar bse je kasneje izkazalo za dobro odločitev.
Po vrnitvi v vasico Lubuche, najbolj zanemarjeno na celotni poti, je sledil počitek in priprava na dan D oz. vzpon na 6119m visoki Lobuche.

FOTO: Chukung Ri - Kalapathar

VIDEO: Chukung Ri in Kalapathar


17/18 November

Dostop do baze ni zahteven. Je pa letos ogromno snega, ki je zapadel sredi oktobra, kar na nekaterih delih poti ovira gibanje. Postavili smo baze, šotorčke za spanje in kuhinjo, ki je hkrati služila za jedilnico. Za en dan smo se prelevili v skoraj prave odpravarje. Pregled opreme, ponovili smo gibanje ob fiksnih vrveh, dobro večetjali, posvetili bazo in se poskrili po šotorih. Sredi noči kava ali čaj, prigrizek in zagnali smo se v strmino.
Climbing Sherpi sta poskrbela za vse potrebno in hitro smo napredovali. Polna luna je pot še olajšala. Dočakali smo prve sončne žarke izza Makaluje, naredil se je čudovit dan. Ob 8h smo stali na vrhu. Za nas je bilo pol poti za nami, Kadivca pa je težji del šele čakal. S seboj je tovoril padalo in smuči in po nekaj pripravah uspešno skočil z vrha in po par minutah pristal v bližini vasi Dingboche. Čestitke!!!
Nas je čakal še sestop, ki je ob fiksnih vrveh hitro minil in ob 12h smo že obilno jedli dobrote, ki jih je pripravil Mr. Prem, vsestranski Srdar.

Vsem iskrene čestitke za osvojeni vrh!

FOTO: Baza, Vzpon

VIDEO: Lobuche East - baza, Lobuche East - vzpon


19/25 November

Razdeljeni v dve skupini smo krenili naprej. Štirje proti vasici Phorce, čez prelaz Mong La in naprej v Namche bazar, ostali pa čez prelaz Cho La in mimo vasi Dole v Namche bazar, kjer smo se spet vsi sešli in skupaj nadaljevali proti Lukli in naslednji dan v KTM.

FOTO: Phortse - NB - KTM

VIDEO:  Phortse -Namche Bazar - KTMUtrinki


26/28 November

V Lukli smo sicer po par urah čakanja že nekoliko obupovali, vendar se je vse dobro izšlo in popoldan smo že tekali po Kathmanduju. Časa je bilo še nekaj in naslednji dan smo obiskali Pokharo, Mednarodni gorniški muzej, si ogledali snončni vzhod s Sarangkota in se odpravli še v topli Chitwan na ogled pragozda.

FOTO:  Pokhara in Chitwan

VIDEO:  Pokhara in SarangkotChitwan - safari-1Chitwan - safari-2