Treking NEPAL - Kalapatar in Lobuche East - november 2012

  3187


08.11.2012 - četrtek

Tu in tam je prijetno biti sam sredi množice. Dobesedno, kak teden sem si vzel zase, za nepalske prijatelje, za...

Če bo vse po sreči se mi okoli poldneva pridružijo prijatelji, da jo skupaj mahnemo na novo, staro pot. Najprej dirka po mestu, morda še jutri nekoliko natrpan dan, potem pa pot pod noge in v meni ljube kraje.


10. - 18.11.2012 - KTM - Namche Bazar - Chukung Ri - Kalapathar

No, pa smo! Lahko bi rekel, prigode Peteršiljčkove mame, so za nami.
Tokrat nas je po malem spremljala smola, morda je bilo zato še bolj zanimivo, vsekakor pa sem se spet veliko naučil, spoznal, da ni vse, kakor se vidi in da se vse da rešit, če je volja.
Že ob prihodu, ko je manjkala prtljaga od nekoga, sem zasluti, da me čakajo zanimivi dnevi! Tako smo reveža brez prtljage pustili v KTM in molili, da nas letalo, kljub slabemu vremenu odnese v Luklo. In zgodilo se je. Malo zamude, malo tresenja med potjo...
Potem pa običajna pot proti Namche Bazarju, kjer smo se dva dni potikali po okolici in nabirali višino, da bo potem laže šlo.
Mr. Chhabi Rana Bath, vse ve in vse zna, kolega, ki je ostal brez prtljage nas je že prvi dan bivanja v Namche Bazarju elegantno, s priletom helikopterja, ujel in z nami nadaljeval pot.
Sledile so znane vasi, vsako popoldne aklimatizacija, eni malo bolj zagnani, eni malo manj, eni celo preveč...

V vasi Dingboche smo žal ostali brez dveh sopotnikov, želodec je zahteval svoje in jeklena ptica ju je odnesla v varno dolino. Osvojili smo Chukung Ri, prva postaja na dobri aklimatizaciji. Med potjo sicer vidimo kar tri osemtisočaka, nas pa je bolj zanimal kucelj na zahodu, Lobuche East, na katerega smo se namenili povzpeti čez nekaj dni.

Še enemu paru ni bilo naklonjeno. Storili smo vse, da bi z nami nadaljevala pot, a zdravje je na prvem mestu in varneje je bilo odnehati.
Čakala nas je dokaj dolga etapa iz vasi Lobuche na znameniti Kalapathar in nazaj. Odlično smo jo oddelali in to je bil dober znak, da se ni česa bati na 6000m, kar jih meri naš vrh.
Z nami sta bila tudi Janez in Milena, navdušena fotografa, ki sta zaradi obveznosti na tej točki zaključila s trekingom in se mimo vasice Phorce in čez prelaz Mong La, vrnila v Namche Bazar in od tam v Luklo, KTM in domov.

FOTO: KTM - Lobuche     VIDEO: KTM - Namche Bazar,   Chukung Ri in Kalapathar19. - 21.11.2012 - Lobuche East, 6119m

No, sedaj bo šlo nekoliko bolj zares. Dostop do nekakšnega baznega tabora, priprave na vzpon, sproti so nas naši kuharji razvajali, da nismo vedeli al bi pripravljali opremo ali jedli, naučili smo se uporabljati fiksno vrv, pregledali nastavitev derez... Skratka, minilo je hitro, skok v mrzlo spalno vrečo in ob enih po polnoči prijazen glas kuharja, ki je ponujal vročo limonado.
Čelne svetilke so risale kroge pred nami in počasi smo se vzpenjali po gladkih, visečih ploščah proti izraziti rami, kjer smo prvič dosegli sneg. Naj tule povem, da mi je Grega (Treking sport), prijazno posodil za test naglavno svetilko NAO in naj kar takoj povem, sicer je namestitev nekoliko nerodna, ampak v primerjavi z ostalimi sem svetil, kot bi hodili podnevi, kar se vidi tudi na fotografijah.

 

Skratka, po slabih sedmih urah smo stali, čepeli, ležali na vrhu.
Sledil je pazljiv sestop in kar mimo baze nazaj v vasico Lubuche, kjer nas je čakala postelja in okusna hrana.

FOTOLobuche East - 1, Lobuche East - 2    VIDEO: Lobuche East


22. - 28.11.2012 - Cho La - Gokyo Ri - Renjo La

Po dnevu počitka, ko se vse pomiri, ko še enkrat pogledaš nazaj navzgor... Ja, pol je vse koj lažje. Kratka etapa do Dzongle nam ne dela težav.Že naslednji dan se povzpnemo na Cho La, kjer se skoraj, ta skoraj mi sicer ni všeč, ampak..., zgodi nesreča. Z božjo pomočjo, malo pa tudi z našimi nasveti, se vse dobro konča.
Že drugi dan močno piha, drobni pesek napolni ozračje, polne so ga oči, imaš ga med zobmi in še kje. Prečimo ledenik Ngozumpa, ki je baje najdaljši na svetu in se utaborimo v vasici Gokyo. Najbolj zagnani se popoldan povzpnejo še na Gokyo Ri, naslednji dan pa čez Renjo La. Sedlo je veličastno, nekoliko so pokvarili sestop, ker so v zadnjih dveh letih naredili stopnice, ki seveda zagotavljajo večjo varnost in zmanjšujejo erozijo. Skozi nenaseljeno dolino se slabih 20km spustimo do vasi Tame, kjer je v mladosti živel veliki Tensing Norgay Sherpa, naslednji dan pa še do že znanega Namche Bazarja.

Po dnevu počitka, malo smo tudi proslavljali..., nas čaka še neprijetna pot do Lukle in še bolj neprijetno čakanje na letalo, ki nas bo popeljalo, upamo po voznem redu, v Katmandu.
Res se je zgodilo in okoli poldneva smo v hotelu.
Še krog ali dva po Katmanduju, skupna večerja in za letos sebom poslovil od Nepala.

FOTO: Cho La in Renjo La - 1Cho La in Renjo La - 2, VIDEO: Cho La in Renjo La