Treking NEPAL - Langtang in Gosiakundska jezera - oktober 2012

  3528


Če se nam želite pridružiti na treku aprila 2013 kliknite TULE


 

KOPAN Monastery

Zadnje čase je postalo kar popularno razne samostane spreminjati v turistične zanimivosti. Eden takih je samostan Kopan, ki leži nedaleč, severno od Katmanduja. Samostan je v bistvu šola za vzgojo bodočih menihov, Lam, turistom pa nudi tudi možnosti prenočevanja, učenja joge, meditacije itd.
Jaz sem bil tam bolj, kot turist firbec!

FOTOVIDEO

 

Sem dodal še eno FOTO galerijo. Obrazi, ljudje so vedno zanimivi. No, vmes se je znašlo zudi nekaj živali.

29.10.- 31.10.2012

 

 

 

 

Slovo z obljubo po ponovnem snidenju. Upam, da res!? Potem pa samo navzdol. Po že prehojeni poti skozi znane vasi, kar do vasice Lama Hotel, kjer smo se spet navečerjali in popadali v postelje. Naslednji dan malo gori, doli, naokoli in opoldan smo bili v "blatnem dolu", kot so Syabru Besi poimenovali kolegi.
Vasica je le nekoliko više, kot KTM, ponoči je bilo prijetno toplo in spalna vreča ni bila več potrebna.
Zjutraj pa... Uh, 100 km ceste, kjer si vsaj polovica ne zasluži takega imena. Plazovi vsako deževno obdobje odnesejo dele poti, z buldožerji jo nekako usposobijo in tako iz leta v leto. Posebna doživetja so srečanja z ogromnimi kamioni ali pa z prenatrpanimi avtobusi sploh, če je na vozniškem sedežu pobič, ki komaj vidi čez volan.
Bolečine v kolenih in naveličanost je bila poplačana s čudovitim vremenom, ki nam je dobesedno na dlani ponudil verigo Anapurn z Ribjim repom v ospredju, pa Manaslu in Langtang Lirung.

 

FOTOVIDEO


26.10. - 28.10.2012

Skozi slikovito vas v prebujanju smo se hitro povzpeli do zadnje vasice na tem svetu, znamenite Kyangjing Gompe. Tu sem predlani preživel dober mesec, ko sem nepalski Planiski zvezi pomagal, kot vodja tečaja. Spet nasmejani znanci in prijatelji, topel sprejem. Popoldan bolj, kot ne, postopanje in počitek. Naslesnji dan pa pod Lirung, kjer so Tomaževi prijatelji in znanci uredili kamnito gomilo in postavili novo ploščo z napisom. Na dobrih 4200m smo se dobro počutili zato bo jutri treba više.
Ponoči nas je presenetil sneg, kar pa nas zjutraj ni zaustavilu in smo štirje naskoćili še Kyangjing Ri, ki nudi čudovite razglede.
Zadnja večerja, hišne specialitete z ogromno čilija. Jutri pa v dolino.

FOTOVIDEO


23.10 - 25.10.2012

 

Pred nami je bil dolg, dolg dan. Nisem pričakoval, da bo šlo tako počasi!? Vreme je zdržalo in v kasnih urah smo stopili na prelaz Laurebina pass, najvišjo točko našepoti. Potem pa samo še navzdol do svetih jezer, ki so se kopala v zahajajočem soncu. Iznajdljivost in nekaj vztrajnosti je bilo potrebno, da sem dobil sobe za vse, saj so seveda rezervirane že davno oddali. Obilna večerja in mirna noč.
Zjutraj pa... 2200 višinskih metrov sestopa. Pa so šle vse stopnice prejšnjih dni v nič. Prespali smo v slikoviti vasici Tulu Syabru.
Še ni bilo dovolj, naslednji dan ponovno sestop za še 400m, potem pa samo še navzgor po dolini Langtang. V dveh dneh smo dosegli "glavno mesto" doline, vas Langtang village. Znani ljudje, prijatelji. Klepet, večerja in trden spanec.

FOTOVIDEO


 19.10. - 23.10.2012

 

So ugotovili tile v skupini, da to ne bo več Langtang trek, ampak trek miljon stopnic. Res jih je prvi dan nekoliko več, kot običajno, miljon pa ravno ne. Marko se je potrudil in jih kar precej časa štel... Kakorkoli, na koncu stopnic, ki jih v resnici nikoli ni konec se odpre čudovit pogled na gričevnato predgorje himalajskih vršacev. Prespali smo v vasici z eno hišo, v istem prostoruje kuhinja za domače in goste, jedilnica za vse...
Naslednji dan nas je pot vodila do Kutumsanga, vasice, kjer se odcepi pot na znameniti Nagarkot. Trije lodži, 5 prebivalcev. Zarana smo se odpravili naprej. Pot vodi skozi pragozd, čez nekaj prelazov in mimo nesštetih dreves rododendona. Žal v oktobru ne cveti, čeprav smo našli enega zapoznelca s par cvetovi.
Na prelazu, kjer se odcepi pot za Helambu trek je bilo že pošteno hladno, megla do tal... Potrudili smo se še kaki dve uri do Mehra Kharke, kjer je tudi en sam lodž in mlad poba, ki je deklica za vse. Oktober je mesec, ko v Nepalu mrgoli turistov in trekerjev tako, da žal tokrat na naši poti nismo bili sami. Vsako noč so se postojanke napolnile do zadnjega kotička, cene so temu primerno poskočile, vzdušje ni bilo takšno, kot aprila ali novembra.

 

 FOTOVIDEO


 18.10.2012 - četrtek

Vse je šlo, kot po maslu. Nekaj zamude že na Brniku in še nekaj več v Dohi, kar pa ni omembe vredno pri takšnem potovanju.

Včeraj smo se sprehodili po mestu, si ogledali nekaj znamenitosti, želodec je zahteval svoje... Danes je bilo treba poskrbeti za par malenkosti, povzpeli smo se na Swayanbu, se srečali s prijatelji in kar je najpomembneje, spakirali vse potrebno za pot. Jutri odrinemo na vsezgodaj, da bokaj od dneva in nam miljon stopnic v jutranjem hladu ne bo delalo težav.

Žal na poti ni dostopa do spleta, zato se "vidimo" spet čez 14dni.

FOTO, VIDEO


 

 

 

 

 

 

17.10. 2012 - sreda

Če je vse po sreči smo že tukaj! To pomeni sredi Kathmanduja, sredi vrveža, sredi kričečih barv in ostrih vonjav.