Treking NEPAL 2011 - jesen

  3357


08.11.2011

Če je vse po sreči, se ravno prerivamo pred uradnikom, ki bo udaril žig na vstopno vizo. Vožnja proti Thamelu, nastanitev in kratek počitek. Popoldan pa gori, doli, naokoli, da preverim, če Khatmandu še diši, kot sem vajen. Obisk starih znancev, uličnih prodajalcev, ki se iz leta v leto skupaj z mano starajo, dobra večerja in prvi dan bo za nami.

09.11.2011

Sem kar prav zapisal zgoraj. Uradnik je udaril žig in se podpisal z rdečo in moj potni list je bogatejši za še eno nepalsko vizo.

Ničkaj posebnega se ni spremenilo, še vedno je hrupno, kričečih barv, da o vonjavah ne govorim. Na srečo je neobičajno slabo vreme zamenjalo običajno sončno, toplo vreme, ki pa baje ne bo trajalo dolgo. Grrrr! Do pojutrišnjem mora zdržati, sicer se bo kalvarija iz lanske jeseni nemara ponovila!?

Spet smo obiskali Shwayanbu, se sprehodili po 365 stopnicah, navzdol seveda,  ni šlo berz obiska trgovin in trgovinic... Nekomu manjkajo palice, drugi si je privoščil klobuček, spet tretji kako drugo malenkost, ki še manjka do popolne opreme za naš izlet v osrčje Himalaje.

Sam sem si privezal dušo, ko sem spet navsezgodaj zjutraj stal na strehi hotela in opazoval prebujanje Kathmanduja.

Torej, če ima kodo od vas, cenjeni bralci, kakšne zveze tam zgoraj, držite pesti, da v petek odletimo v nebo.

FOTO: Kathmandu     VIDEO: Kathmandu


11. - 13.11.2011

Smo poleteli in tudi pristali v Lukli. Skorajda cudez! Ze naslednji dan so letalisce spet zaprli. Vreme ni bogve kako lepo, a za nase izlete in nabiranje visine cisto primerno.

Na prvi pogle je Namche Bazar deloval, kot obicajno. Vrvez, stojnice, poznani ljudje, pozdravi, stiski rok... Ampak... samo v glavni ulici je vsaj deset novih stacun, vsaka oglasuje, da sprejema kreditne kartice vseh ponudnikov sveta, vsak lodge ima WiFi, odprli so ze peto polnilnico vode... Spremembe na vsakem koraku. Na bolje!? Tu sem malo v dvomih. Vsekakor je za turiste dobro, ce je vec trgovin, ce je stik s svetom boljsi itd. Se pa sprasujem, kam vse to vodi?

Kot obicajno, se prve dni potrudimo pridobivati visino in pripraviti telo na nadaljnje vzpone. Tako smo obiskali letalisce Syanboche, vasici Kunde in Kjumdjung in naredili dva velika kroga po razglednih gricih nad NB. Zal brez kakega posebnega razgleda, niska oblacnost in megla nas spremljata ze vse dni!

Za dobrih dest dni se bom poslovil, potem pa...

FOTO: Namche Bazar   VIDEO: Namche Bazar

Se opravicujem vsem zaradi napake pri velikosti slikc! Hvala za opozorilo, je že popravljeno!


14. - 19.11.2011

Kljub kislemu vreemenu smo jo dobro zastavili. Polni elana smo zmogli vzpon, dobrih 600 viš.metrov od sotočja rek Duth Kosi in Imja Kola, do samostana Tengboche. Popoldanski vzpon nam je pobral še zadnje moči in zvečer je bila na vrsti borba za jabolčni zavitek, ki ni ravno običpajen na taki višini.

Naslednja postaja Dingboche in naslednji dan v Chukung, kjer smo se popoldan prvič povzpeli nad 5000m. Žal nas težave tokrat niso obšle in naslednji dan sta nas dva člana zapustila in po najkrajši poti odletela v KTM. Najbolj pridni smo se povzpeli a Chukung Ri in globoko dihali.

Nad Perichami nas je naslednji dan vodila pot v Lobuche, kjer smo vzeli zalet in zgodaj naslednjega dne napadli Kalapathar. Kot običajno, ob pogledu nanj ni, da bi skakl od veselja, saj od daleč, obkrožen z vsemi velikani, izgleda, kot kup premoga. Znanost in napredek sta tudi tu pustila svoj pečat. Prav pod vrhom sot prizadevni glaciologi iz bližnjre znanstvene postaje, postavili drog z inštrumenti in kamero.

Po napornem dnevu smo si privoščili krajšo etapo do mrzle Dzongle, prav v vznožju Chola Ce-ja.

FOTO: Chukung in Kalapathar   VIDEO: Chukung Ri


20. - 24.11.2011

Ker je pred dobrimi desetimi dnevi zapadel sneg, naredil je pravo zmedo, saj je bilo letališče Lukla kar teden dni zaprto, poznalo pa se je tudi na ledeniku na prelazu Cho La. Že precej niže, kot običajno se je začel sneg, kar je v bistvu še olajšalo pot preko prelaza.

Prav na prelazu, pa tudi drugod v Himalaji ugotavljajo,da se za ledeniškimi pregradami nabira voda. Počasi nastajajo jezerca, najbolj kočljiva je situacija na jezeru Imdja Tso, kjer voda kar naprej narašča, odteka pa ne. Bog ne daj, da ledeniška morena, ki zapira pot vodi nenadoma popusti!? Tako se je tudi na sedlu Cho La naredilo manjše jezerce in popolnoma spremenilo pot, dostop na sedlo.

Sestop v dolino ni bilo zahteven, v par urah smo bili pri znancih in prijateljih v Dragnaku. Obilna večerja in klepet sta nam krajšala večer. Prečenje ledenika Ngozompa je zgodba zase. Pred dvema letoma je ravno tako nastalo novo jezero in v popolnosti spremenilo pot prečenja ledenika. Malo smo cikcakali in uspešno vkorakali v vasico Gokyo, ki leži na obali tretjega od petih jezerc. V resnici je teh jezerc v zgornjem delu doline, ki sega pod sam Co Ojo, še precej več.

Najbolj zagnani so se popoldan povzpeli na Gokyo Ri in uživali v čudovitih razgledih, predvsem v sončnem zahodu. Svetilke so jih v trdi temi pripeljale nazaj v zavetje, kjer smo prenočili.

Še sestop po lepi dolini do Namche Bazarja in klobasa je bila žašpiljena.

FOTO: Cho La in Gokyo   VIDEO: Kalapathar in Cho La


25. - 27.11.2011

Ne vem, ali je sreča ali ne, zadnjih deset let sem v času rojstnega dne vedno na potovanju. Ni vrag, da vedno nekdo v skupini to zvoha in potem sem pečen. Tokrat skoraj dobesedno. Ker imam rad nepalsko hrano, predvsem začinjeno, čili v vseh oblikah in stanjih, sem poleg torte in oljne rizbe z lokalnim motivom, tokrat dobil še kilogram svežega čilija v obliki ogrlice in zapestnice.

V času mojega vsakoletnega obiska dolin pod Everestom je pred dvema letoma žalostno preminila mama prijatelja, ki mi vedno ponudi streho nad glavo, ko prebivamo v Namche Bazarju. Po starih šegah budisti vsako obletnico smrti zaznamujejo s Pudjo, nekšno mašo za umrlim. Glede na status družine lahko Pudja traja nekaj minut v družinskem krogu ali pa je ta bogata in dolgotrajna. Tule pri tej družini se to dogaja kar poln teden. To pomeni, da gostijo v poravem pomenu besede, vsaj deset lam, ki izvajajo ceremonije dobesedno 24 ur na dan. Seveda se takrat dobro je, česar smo bili deležni tudi mi. Hvala Davi za to prijaznost.

Čakala nas je še pot v Luklo in naslednji dan vratolomni polet v Katmandu. Vremenske razmere so se umirile in v zgodnjih jutranjih urah smo zašpilili še "taveliko" klobaso.

FOTO: RD in povratek  VIDEO: Pudja, RD in povratek

Vsem, ki ste mi poslali čestitko preko Facebooka, se na tem mestu zahvaljujem!


28. - 30.11.2011 - Vsak po svoje boga moli ...!

Pashupatinat, kjer hindujci v drugo življenje pospremijo umrle in največjo stupo v Aziji, Bodhanat, skoraj moraš videti, če si enkrat v Nepalu. Predvsem so zanimivi obrazi in malenkosti, ki spremljajo običajen vrvež. Nekaj utrinkov je tule tudi za vas!

FOTO: Pashu in Bodha   VIDEO: Pashu in Bodha

Hvala, ker ste nas spremljali in držali pesti! Morda vas je navdušilo videti v živo in se nam v prihodnje pridružite!?