ICAR 2016 - Borovec, Bolgarija - delavnice

18. 10. 2016 Vaje 245

Socialna omrežja

Borovec oz. Samokov, zimski center, turistični kraj s kopico hotelov, restavracij in trgovin. Trenutno opustel, brez življenja... 
Tu se odvija letošnji kongres ICAR, ki združuje večino organizacij, ki se kakorkoli ukvarjajo z gorskim reševanjem širom sveta. 
Običajno sodelujem na kongresu kot slušatelj, enkrat sem celo predstavil soj prispevek... Tokrat bom sodeloval kot inštruktor na eni od delavnic... Žal bom zaradi tega zamudil ostale delavnice, ki bodo nedvomno zelo zanimive. Pred uradnim odprtjem kongresa se vsako leto pripravi dan delavnic na terenu. Tokrat je celotno dogajanje prevzela Komisija za plazove pod vodstvom predsednika komisije g. Dominiqua Letanga, sicer direktorja ANENA, francoske nacionalne organizacije, ki se ukvarja izključno s snežnimi plazovi. 
Letošnje leto smo zaključili s pripravo minimalnih standardov za reševanje iz plazov in tako odločitev, kaj bomo predstavili na delavnicah, ni bila težka.
Posamezni specialisti bodo vodili 10 različnih delavnic, kjer bomo predvsem predstavili pomen poenotenja usposabljanja, načine učenja, zakaj prav takšni postopki itd.
Da bi bile delavnice nekoliko zanimivejše, bo na eni od točk "Avalance rescue olympics" poskrbljeno za malo resne zabave. Pripravili smo pologone za iskanje z lavinsko žolno in skupine bodo tekmovale med seboj. Manuel je za nagrade priskrbel, kaj drugega, kot 70 kosov švicarske čokolade.

Ena od zanimivejših točk je vsekakor "scoop and run". Reševanje na plazovitem terenu je vsekakor nevarno tudi za reševalce. Zato se vedno bolj uveljavlja metoda "poberi in pojdi", kar pomeni, da žrtev locirajo s pomočjo zunanje antene za iskanje lavinske žolne nameščene pod helikopterjem. Na mesto grobe lokacije na jeklenici spustijo dva reševalca, ki fino locirata zasutega in še vedno pripeta na jeklenico, žrtev odkopljeta, pripneta nase in helikopter jih preprosto odnese z nevarnega mesta. Vse to pa je mogoče le, če ima žrtev lavinsko žolno, če ni sama, da nezasuti lahko obvestijo reševalce in če posadke helikopterjev obvladajo delo z zunanjo lavinsko anteno. 


Delovna skupina preddneva - inštruktorji
Da se ne bi izgubili
Ni bilo snega, je bila pa megla
Legendi
Tik pred startom
Kaj je šlo narobe?
Miss avalanche beacon
Marcin nadzira dogajanje
Grupisanje med iskanjem
Zaslužena nagrada se deli
Inštruktorji in prostovoljci
Otvoritev kongresa
Tudi drugje se to dogaja
Manuel v elementu