Ferata Grančišče - Mojstrana

30. 11. 2015 Gore 549

Deli z drugimi

Grančišče, hrib za hišo! Mnogo let nazaj je na vrh, prav čez steno, vodila vojaška pot. Lepo nadelana, zavarovana skratka, kot mulci smo se preganjali gor in dol. Pot je počasi propadla... V najbolj zagnanih letih, ko sem bil prepričan, da se vse da, doma še hranim list papirja z datumom 03.12.1995, sem vaškim veljakom omenil, da bi pot popravili in uredili za turiste.
Malo morgen. Dlje, kot do čudnih pogledov in celo posmehov ni prišlo.

No, časi so se očitno spremenili in sedanje občinsko vodstvo je zelo naklonjeno vsem oblikam turizma. In če ima že vsaka gostilna v Avstriji svojo ferato.... jo bomo imeli pa še mi. Ko me je župan poklical in povabil k sodelovanju sem bil, moram priznati, kar malo skeptičen. Ko je poklicas še podžupan in omenil, da je gonilna sila Šornov Mitja sem že precej bolj verjel.

In res se je zgodilo. Ferata je ugledala luč sveta pred par dnevi. Ne sicer še uradno odprta, ampak jeklenice so napete in ob upoštevanju vseh priporočil se je možno povzpeti na hrib za hišo.
Ferata je zgrajena po seh modernih standardih. Jeklenica je ohlapna, pritrjena je na nosilce, ki imajo na koncu t.i. prašičji rep, odprto pol špiralo, ki je namenjena dodatnemu varovanju z vrvjo.

Čestitke županu in sodelavcem in seveda izvajalcem za hitro in dobro opravljeno delo.

VIDEO: 1 in 2

Grančišče, hrib za hišo
Razgled na domačo hišo
Zanimiv začetek
Popestritev
Klini z ušesi za dodatno varovanje
Razgled z vrha
Zdaj opomnik lahko roma v koš!