Ferata Plot - Zelenica

29. 9. 2015 Gore 177

Socialna omrežja

Sem mislil, da sem v življenju že vse slabo doživel, da že vse vem!? Ups!
Kako se človek, ki v dobri veri, da dela prav in dobro, lahko moti! V letu in pol sem se spet veliko naučil. Predvsem, da te zaupanje lahko hudičevo drago stane. Očitno je že res tako, da človek počne ravno tisto, kar drugemu očita. Najbolj me je prizadela laž, prevara. Na srečo ima kratke noge. Človek se celo življene uči, hehe. Dobrota je res sirota...
Ampak, vse se vrača, vse se plača!

Zapis zgoraj s ferato nima nobene zveze, samo moje razmisljanje.

No, spet sem v sedlu in tole je bila odlična sprostitev... vertika, napor, kot se spodobi za seniorja, nihče ti ne diha za ovratnik. 40 minut čistega užitka.

Odlično izpeljana ferata. Čestitke snovalcu smeri in seveda izvajalcem. Kapo dol!
 
K vzponu me je vzpodbudil mail enega od obiskovalcev mojega spletišča, ki me ob prebiraju raznih forum nasvetov!? o težavah v tej ferati in hkrati nasvetih kako naj se ljudje obnašajo, da bodo splezali, sprašuje, a jaz to sploh zmorem? Ja seveda zmoreš, če... Težavnost je jasno napisana. Kaj pomeni se ve. Torej, če imamo primerno opremo, predvsem, če smo fizično in psihično dobro pripravljeni na tak vzpon... Ni razloga, da se ne bi zakadili v Plot.
Je pa res, da je ocena težavnosti pri feratah kompleksna ocena in ni za vsakogar enaka! Predvsem je odvisna od fizične pripravljenosti posameznika. Nenehno je zagotovljen dober oprijem, torej "grifov (jekelica) ne manjka. Naš mulc si med plezanjem E ali celo F požvižgava, njegov stari pa na istem mestu diha na polna pljuča in celo vsake toliko počije.
Večkrat so omenjene "plezalke", plezalni čevlji, namenjeni športnim plezalcem oz. plezalcem za težje športne ali težke alpinistične smeri. Za božjo voljo, ferate so namenjene gornikom, predvsem ljudem, ki niso plezalci ali alpinisti, pa se vseeno želijo podati v vertikalo. Malo se bo treba pozanimati in poizkusiti kako se pleza na trenje, kako se pleza uporno, "štemris", smo včasih rekli, pa bo brez težav šlo tudi v običajnih gorniških čevljih, gojzarjih po domače. Če pa plezalke imate, jih pa le nataknite, plate so res plate. Pri ureditvi ferate pa, moje osebno mnenje, močno pogrešam dodatno "mehko" jeklenico z lovilnimi žepi, ki bi bila namenjena izključno samovarovanju ter blažitvi morebitnega padca in seveda "prašičje repe", ki bi predstavljali vmesne točke v primeru varovanja pri plezanju z vrvjo, ki ga predvideva tudi proizvajalec samovarovalnih kompletov. V steni so sicer urejena sidrišča s t.i. svedrovci", kar pa pomeni, da mora biti prvi v "navezi" vseeno toliko dober, da vsa mesta spleza solo, varovan le na togo jeklenico, ki sicer prepreči padec v vznožje stene, kaj drugega pa že ne, saj človeško telo, padec s faktorjem padca 2 ali več, težko prenese brez fatalnh poškodb. Kaj se bo zgodilo z vponko, ki bo pri večmetrskem padcu z neverjetno silo udarila v spodnji klin pa ne razmišljam.
Torej, navali na Plot. Prej pa le pomislite ali imate pravo opremo, obvladate gibanje v vertikali in predvsem ali ste pojedli dovolj žgancev!

Pa srečno!


Plot ali Ograja po Slovensko
Strmo pa je, ni kaj