Preizkus vodnikov in reševalnih psov GRZS - Velika Planina 2014

7. 6. 2014 Vaje 92

Socialna omrežja

Dva tedna po tečaju za vodnike reševalnih psov smo pripravili še preizkus usposobljenosti. Organizacijsko so izvedbo prevzeli reševalci iz Kamnika zato je vaja potekala na območju Velike planine.
Poleg preizkusa usposobljenosti psov za namen iskanja pogrešanih oseb v naravnem okolju je bil na vaji velik poudarek na pravilnem vodenju iskalne intervencije ob izdatni pomoči satelitske navigacije, navigacijskih programov in seveda dobre komunikacije.
Preizkusa se je udeležilo 20 vodnikov GRZS in dva vodnika KZS. Vsi so odlično opravili svoje delo. Pet vodnikov je opravljalopreizkus na Okrešlju. Tam so bili hkrati vključeni v odprtje novega zavetišča GRS Celje in pripravo spominske slovesnosti.
Vaja je bila odlično pripravljena in logistično dobro podprta. Kljub zahtevnemu terenu in visokim temperaturam so vodniki dobro opravili svoje delo. Predvsem se je pokazal dober napredek v uporabi satelitske navigacije.
Po zaključku vaje je sledila analiza, kjer smo pregledali opravljeno delo. V Domžalskem domu smo imeli res odlične pogoje za delo. Prostor opremljen z radijsko postajo in projektorjem, kjer smo lahko projecirali sprotno gibanje vodnikov in na koncu pregledali delo, ki ga je opravil vsak posameznik.
Kamniški reševalci so v goste povabili ekipo, ki se ukvarja z kvadrokopterji ali droni s katerimi je možno iz zraka, preko on-line kamere spremljati dogajanje na oddaljeni lokaciji.Fantje so se zelo potrudili in naredili dobro predstavo s praktičnim prikazom zmogljivosti njihovih letalnih naprav.

Zahvala za odlično izpeljan projekt gre prav vsem udeležencem, kamniški postaji, markerjem in seveda vsem vodnikom, ki so opravili preizkus.


Jutranja priprava
Podatki romajo na gPS
Posvet
Sprotno spremljanje dogajanja
Vse je sproti zabeleženo
Zadnji popravki
Kvadrokopter ali dron
Še o tem kaj smo počeli