IKAR 2013 - Bol-Brač - Hrvaška - Pokazne vaje

17. 10. 2013 Vaje 133

Socialna omrežja

IKAR - CISA, mednarodna konferenca gorsko-reševalnih služb iz celega sveta. Tokrat v organizaciji HGSS - hrvaške službe za reševanje v gorah. Bol na Braču je mesto gostitelj. Res nenavadno okolje za gorsko reševanje. Pa niti ni tako nenavadno. Celo tu na Braču je plezališče in nekaj vertikalnih klifov, kjer je potencialna možnost gorske nesreče. Sicer pa hrvaški reševalci pokrivajo vse iskalne akcije v državi, ne glede na tere in glede na število turistov... Ne manjka jim niti resnih poškodb slabo ali sploh neopremljenih pohodnikov, ki osvajajo na oko lahko dostopne najvišje točke otokov.In ne gre pozabiti plezališč na celini, Paklenica, Kozjak, Biokovo itd.

Žal je prvi dan, namenjen pokaznim vajam, zmotil dež, pravzaprav pravo minsunsko deževcje, ki je tu prava redkost. Do kosti premočeni smo popoldan le dočakali sonce in izvedbo nekaterih pokaznihvaj, ki so dopoldan zaradi preslabega vremena odpadle.
Glavna atrakcija in rdeča nit je bilo pobiranje ponesrečenih direktno iz stene s helikopterjem. Prikazali so dva različna načina, z dolgo vrvjo in s pomočjo vitla.

Naslednje dni je in bo teklo delo po ustaljenih smernicah. Vsaka komisija zaseda na svojem področju. Razprave so zanimive in na čase kar ognjevite.

Razstavljalcev je letos nekoliko manj, so pa zato zelo raznovrstni, večina še ne uveljavljenih firm, ki proizvajajo zanimivo opremo za gorsko reševanje.

 


Moderni Split
Mi 8 - še deluje
Dež ni ovira
Bruno se ne da
Kosilo...
Legendi
Biokovo
Zlatni rat
Air Zermatt je pripeljal svojega
Daleč spodaj
Ponesrečenci
Hop, pa te imam...