Črna gora - Durmitor in Prokletije - 4

4. 7. 2013 Trekingi 483

Deli z drugimi

Slabo vreme kdaj pride tudi prav. Po dobrem zajtrku smo se odpravili na pot in mimo Djurdjević Tare in skozi Mojkovac, Berane zavili v Plav. Plavsko jezero, največje ledeniško jezero v Evropi, v ozadjupa prokleti masiv Prokletij. Najbolje, da sami preverite zakaj se tako imenujejo. Načrti velikopotezni, amoak nobene župe se ne poje tako vroče, kot se skuha, tako smo tudi tu že po prvem dnevu vedeli, da bo tudi tu tako.

Zgodaj popoldan smo se namestili v idiličnem hotelčku poleg jezera. Ker mi je bila dežela popolna neznanka sem proti večeru obvozil nekaj bistvenih izhodišč. Najprej sem se zakadil v dolino Grebaje, kjer je planinarski dom in izhodišče številnih tur na Karanfile. Potem sem po luknjasti in vijugavi cesti uspel priti tudi do zaselka Vusanje in še malo dlje v dolino Ropojano, kjer se sicer cesta še nadaljuje, ampak...
Stičišče obeh dolin je mestece Gusinje. Tja grede sem vseeno za trenutek ustavil na enem od slabo označenih križišč, da se orientiram. V trenutku so bili okoli vozila nagneteni možaki in vsi so v polomljeni slovenščini razlagali, da rade gore u Slovenija itd. Malo je manjkalo in bi pristal v prvi čevabčenici in z njimi nazdravljal.
Sicer pa srečaš na cesti vse mogoča vozila, od sesutih Zastav in Fičekov, do spoliranih terencev, predvsem znamke Mercedes, z ameriškimi tablicami, večinoma registriranimi v New Yorku in z obvezno nalepko State Department of Police na vetrobranskem steklu.


Most pri Djurdjević Tari
Tara
Kula Damjanova - notranjost
in zunanjost
Plavsko jezero
Vzorno
Na koncu doline Grbaja
Glavna cesta v Vusanje