Kanada - junij 2011 - Slapovi in cvetlična ura

24. 6. 2011 Ostalo 110

Socialna omrežja

Si ne morem pomagati, kot sem že ob zadnjem obisku Niagarskih slapov napisal, name niso naredili pretiranega vtisa.

Tokrat smo bili sicer del ogromne množice, ki se vsak dan zgrinja na ogled tega čudesa sveta. S turistično ladjo smo se zapeljali prav ob ameriških slapovih in prav pod kanadske. Opremili so nas s PVC pelerinami, ki komaj kaj pomagajo ko veter nosi dobesedno vodoravno in celo navzgor milijone vodnih kapljic.

Morda je zanimivo, da je prav na Niagari Nikola Tesla naredil prvo hidro centralo, ki še danes kljubuje času, obratuje pa ne več. Ameriški slapovi so nekoliko višji, 58m in cca 600m široki, kanadski pa so »le« 53m visoki in cca 800m široki. Vsakih deset let voda zbrusi rob čez katerega pada za dobrih 30cm. Tako se oblika slapov nenehno spreminja.

Kar nekaj ljudi je ali prostovoljno ali pač zaradi smole že padlo čez slapove. Okoli leta 1960 je zabeležen in foto dokumentiran primer dečka, ki je v rešilnem jopiču in z rešilnim obročem zgrmel čez kanadske slapove in preživel brez poškodb.

Preden smo se zaustavili v utrdbi Fort Gorge smo si ogledali še cvetlično uro in turistično ter hkrati bogataško mestece Niagara na jezeru, ki leži tik jezera Ontario. 

FOTO: lanski obisk


Ameriška in ...
... kanadska stran
Škropi z vseh strani
V ameriških vodah
Razgledišče na ameriški strani
Prva Teslina hidro centrala
Kanadska podkev
Tale pena pa ni posledica slapu
Spomenik Nikoli Teslu
Čudežno preživel padec
Erozija dela svoje
Kot vžigalice so natesno
Cvetlična ura
Bogati lastniki okoliške zemlje
Morje, ki je jezero - Ontario
V mestu Niagara na jezeru