Kanada - junij 2011 - Kanadski muzej civilizacije in 1000 otokov

23. 6. 2011 Ostalo 88

Socialna omrežja

Ottawa – Niagarski slapovi. To je bil naš današnji cilj. Seveda smo si med 500km dolgo vožnjo po zanimivi pokrajini privoščili več odmorov. Dva sta bila še posebej zanimiva.

Navsezgodaj smo okupirali muzej kanadske civilizacije. Pregovorno velja, da so muzeji dolgočasni in utrujajoči. Ta je utrujajoč vsekakor. Na ogromni površini je tematsko, časovno in krajevno zelo zanimivo prikazano življenje na območju današnje Kanade od prvotnih naseljencev pa do danes. Če bi imel čas bi ostal v tem muzeju cel dan.

Zaustavili smo se v Rockportu, malem turističnem mestecu. No, tu je tudi malo turistično mesto veliko. V glavnem počitniške hišice, več kampov, … Bili smo na območju nacionalnega parka 1000 otokov. Natančneje 1800 otokov, večjih ali manjših se, nahaja na začetku reke St. Lorenz (v dolžini 60km), ki »izvira« iz jezera Ontario. Meja med državama (USA – Kanada) teče seveda po sredini reke, tako smo z turistično ladjico kaj kmalu zapluli v ameriške vode. Vsi otoki so jasno v privatni lasti in na vseh, če je le dovolj prostora so večje ali manjše zgradbe. Tako je na enem od otokov dvorec, ki je bil svoj čas v lastni lastnika hotelske verige Astoria iz New Yorka, ki ga je zgradil v čast svoje žene. Ta je že med gradnjo preminula, nikoli več se ni vrnil na otok. Tako z graščino sedaj upravlja ameriška stran nacionalnega parka.

Dobesedno vsi otočki so lično urejeni, od manjših lesenih hišic do ogromnih ličnih vil najdeš na njih. Če so otoki med seboj dovolj blizu so povezani z mostovi. Tako je prav v tem parku najbolj nenavadna meja med državama, saj poteka med otočkoma, ki sta oddaljena le nekaj metrov in ju povezuje most. Seveda je na sredi mostu državna meja. Pot smo nadaljevali mimo Toronta, najgosteje poseljenega mesta (2,2 Mio), tudi finančnega in gospodarskega središča Kanade, sicer pa živi v celotnem Torontu kar 8Mio prebivacev. Tako živi v par večjih mestih več kot dve tretjini vsega prebivalstva Kanade (33Mio), ostalih deset milijonov pa je razpršenih na ostalih delih ogromne Kanade.

Končno smo prispeli v mesto Niagara Falls, kjer je doma turizem, zabava in spet turizem ter zabava. O tem pa kaj več jutri.

VIDEO: Kanadski muzej civilizacije

          Narodni park 1000 otokov

Totem
Iz oči v oči
Izdelava kozerv
Mesto v muzeju
1800 otokov se razteza na 60km
Vsi so v privat lasti
Vila...
Bajtica
Najbolj nenavadna meja med USA in Kanado
Graščina
Križarka
Dobro opremljen
Nad reko Niagaro
Zvečer se življenje šele začne
Slapovi ponoči
Restavracija na vrhu se vrti
Ameriški del slapov