Kanada - junij 2011 - Ottawa

22. 6. 2011 Ostalo 127

Socialna omrežja

Pa nas je le ujel, kar naprej napovedovani dež. Sicer je bila pred nami dolga vožnja iz Quebeca mimo že poznanega Montreala v angleško provinco Ontario, natančneje v Ottawo, glavno mesto Kanade. V Kanadi imajo deset provinc in tri teritorije. Do pred kakih 150 let, so Kanado delili na zgornjo in spodnjo in so se Francozi, ki so bili najprej gospodarji zemlje in Angleži, ki so kasneje prevzeli oblast, pretepali za nadvlado. Kasneje so posamezne dele ogromne dežele poimenovali po provincah. Najpomembnejši sta francoska provinca Quebec z istoimenskim glavnim mestom in Montrealom, kot denarno in gospodarsko najpomembnejšim mestom ter angleška provinca Ontario z glavnim mestom Toronto in mestom Ottawa, ki je, kot rečeno, glavno mesto Kanade.

Totalna zmešnjava, če pomislimo še, da je Kanada del britanske krone in pravzaprav spada pod angleško kraljico, ki jo v Kanadi zastopa guverner. Zanimivo je tudi kako so ravno Ottawo izbrali za glavno mesto celotne države, če vemo, da so mesta Quebec, Montreal in Toronto nastala precej prej. Postavili so tri zahteve, ki naj bi jih izpolnjevalo mesto, ki bo glavno. Moralo je biti dovolj daleč od meje z ZDA, ker so se bali vojne s to državo, mora biti nekako nevtralno, torej ne popolnoma v francoskem Quebecu in ne popolnoma v angleškem Ontariu in nazadnje, nekako mora biti povezano z angleško krono. Ottawa je izpolnjevala vse pogoje in iz revnega in umazanega gozdarskega mesta, ki je tičalo na stičišču treh rek, oziroma dveh rek in kanala je nastala prestolnica. Kraljica ima tu svoje posestvo, leži ob mejni reki Ottawi med obema provincama in ne leži ob meji z Ameriko.

Vsekakor je Ottawa popolno nasprotje Quebeca, zaspanega, prijaznega francoskega mesteca. Razen arhitekture, menjave straže pred parlamentom in zelo podobne politične ureditve, kar je prispevala Anglija je tu vse »ameriško«. Ogromno nebotičnikov, nemogoč promet, hrup, smrad…

Kot rečeno nam jo je zagodel dež in se kaj prida nismo potepali po mestu. Zato nas jutri čaka muzej kanadske civilizacije, vožnja po ustju reke St. Lorenz, ki izteka iz jezera  Ontario v nacionalnem parku Tisoč otokov in vožnja do kraja Niagarski slapovi.


Niso samo na filmu
Jurasic park na črpalki
Polja, ravnina, kamor seže oko
Mimo Montreala
Bančno središče Ottawe
Parlament
Kopija Big Ben
Zunanjost knjižnice z miljon knjigami
Muzej civilizacije, ki je pravzaprav v drugi državi
Zastave vseh provinc (10) in teritorijev (3)
Knalal Rideau, kjer dvignejo manjša plovila za slabih 15m
Pred vstopom v parlament
Skupščina
Glavna dvorana in cela stavba je iz apnenca
Guvernerjeva hišica z 200 sobami
Bazilika Notre Dame - Ottawa
Kanadska narodna galerija
Ustanovitelj Quebeca, Ottawe itd
Parlament