Kanada - junij 2011 - Montreal-Quebec

20. 6. 2011 Ostalo 123

Socialna omrežja

Potovanje z busom zna biti kar zanimivo. Če je udoben, klimatiziran, ... No naš je izgledal super, ampak le na zunaj. Sicer je pa ropotalo, cvililo, pihalo...

Pa smo vseeno preživeli. Med potovanjem iz Montreala v Quebec smo se zaustavili v destilarni javorjeve melase. Kanadčani, točneje destilarne v provinci Quebec proizvedejo največ javorjevega sirupa na svetu. Naravni sok, ki ga na zanimiv način črpajo iz odraslih dreves, najmanj 40 let mora biti drevo staro, z destilacijo predelajo v priljubljen sirup, ki ga lahko uporabiš dobesedno na sto načinov. Nam so ponudili ohlajenega do te mere, da se ga je dalo naviti na paličico in potem smo vsi po vrsti cuzali. Drevesa javorja dosežejo starost tudi do 400 let in takrat dajejo nekajkrat več sirupa, kot mlada drevesa. Tudi do 45 litrov na dan.

Ustavili smo se še na ogled slapu Mont Morency, ki s svojimi 84m višine dominira nad okolico! Kot je povedal vodič ima Kanada preko tri milijone vodnih teles. Za vodo se jim za sedaj še ni bati, tudi vsa voda iz pip je pitna, elektraren je na pretek.

Pozno popoldan smo se nastanili v centru Quebeca, mesta, ki ne samo, da spominja na francoska mesta, ampak je dobesedno francosko, po govorici, arhitekturi in še čem drugem. O tem pa več jutri!


Tomislav je podrobno razložil plan poti
Sirup, sirup, sirup
Sirup na palčki!?
Vitraži
Kanadski dopustniki
Značilne stanovanjske hiše
84m
Tudi peš seda
Ob vznožju slapu se kopiči hlodovina
Mont Morency