Gonžarjeva peč

21. 4. 2011 Ostalo 123

Socialna omrežja

Plezalna pot, ferata, zavarovana plezalna pot, učni center... Kaj pa vem, kaj bi bil najbolj primeren izraz? Pot zagotovo ne. Plazalna pot???, morda? Saj veste, firbec je naredil svoje in sem obiskal Vinsko Goro in si pobliže ogledal Gonžarjevo peč.

Vsekakor, se strinjam, pri sosedih, pa še kje v Evropi, postajajo izsiljene plezalne poti v skorajda urbanih središčih, pa tudi v pravih stenah, zelo moderne in rastejo kot gobe po dežju. Ljudje so željni adrenalina, všeč jim je, če počnejo vsaj navidez stvari, kot njihovi junaki, vzorniki. Razkazovati mišice je pa tako ali tako moderno. In prav mišice in kaj malo drugega je potrebno za premagovanje takšnih vertikalnih atletskih stez. Vsekakor se strinjam, da so poživitev za planinca, ki se želi preizkusiti še v vertikali, morda je dobrodošel trening za mladega plezalca...

Debela jeklenica poskrbi za občutek varnosti, nudi dober oprijem, gumijasti stožci so namenjeni preprečevanju udarca vponke ob jeklo, ko pride do padca. Hm, vse lepo in prav, dokler nekdo res ne bo padel 5 ali 6 metrov, kjer faktor padca daleč preseže FF2, ki naj bi bil komaj še sprejemljiv. Zaradi vertikale, malih stopov, gladke plošče itd ljudem vso pozonost vzame plezanje in pozabijo na samovarovalni komplet, ki se vleče tam zadaj nekje. Meter nad vmesnim klinom, ko ga komplet, ki se zatakne pod klin spomni, da bi bil čas za prepenjanje je pa seveda že malce kasno. Hitra matematika pove, da smo razdalji med klinoma dodali še meter, ko smo splezali nad klin in seveda še meter padca pod spodnji klin. Dodam naj še, da je razbremenilni element v samovarovalnem kompletu enak za 40kg deklico in možaka s 120kg!? In, da je dolžina krakov kompleta enaka za nekoga s krajšimi rokami in nekega dolgina z zelo dolgimi rokami!? Ker se nekateri tega dobro zavedajo se spomnijo dodatnega varovanja z vrvjo. Morda od tod ideja za ime "zavarovana plezalna pot"? V tem primeru bi bilo dovolj vsake nekaj metrov, glede na težavnost, namestiti običajna varovala za plezališča in problem bi bil rešen. Praksa namreč kaže, da so ljudje mnogo bolj pomirjeni, če so čimvečkrat zavarovani pa še držijo se jeklenice kot klop. Rezultat je, da so navezani na plezalno vrv, ki jih zaradi medvedje usluge soplezalca vleče v smeri poteka vrvi, pripeti z obema krakoma kompleta, ki binglja nekje spodaj med nogami in še dodatno s četrto, običajno čisto kratko "popkovino", ki jim ne dovoli prostega gibanja. Morda velja omeniti, da so dodatne popkovine izdelane iz vsemogočih trakov in vponk, predvsem iz drobnih, čim lažjih,  Dyneema zank, na njih pa takšni in drugačni vozli, ki tja nikakor ne sodijo, saj zmanjšajo nosilnost neskončnega traku za polovico ali več.

Učni center je absolutno pravi naslov za vse tiste, ki mislijo telovaditi po takšnih smereh. Predvsem za tiste, ki si dovolijo nekoga navezati na vrv in voditi, hkrati pa malo ali nič ne vedo o pomoči soplezalcu, ko ta omahne čez previs ter obvisi v zraku in ga je treba varno spustiti ali dvigniti na stojišče.

Res, mešani občutki! Ima tole vse skupaj kaj povezave z gorništvom, plezanjem, alpinizmom ali celo s športnim plezanjem? Razen, da se dogaja v podobnem okoliju, bore malo. Kakorkoli že, če se lotevate takšnih podvigov, podučite se o pravilni uporabi opreme, morebitnih pomankljivostih, možnih zapletih in predvsem, kako ukrepati v primeru nesreče.


Gonzarjeva peč
Vstop
Blažini gumijasti stožci
Poezija in tehnika
Izstop
Vinska Gora
Štirikrat varovan!?