DPPI SEE - Črna Gora 2009 - Prihod

3. 10. 2009 Vaje 138

Socialna omrežja

Črna Gora, Lovčen, DPPI, jamarsko reševanje,

DPPI SEE - Disaster Preperedness and Prevention Intiative for Sauth-Eastern Europe

Med 3. in 10. novembrom je v Črni Gori, natančneje na pobočjih Lovčena, potekala mednarodna tšola in trening jamarskega reševanja, ki so ga vodili slovenski inštruktorji. V skupini za izvedbo so sodelovali: Stane Lotrič in Janez Melanšek - URSZR, Klemen Volontar - inštruktor GRIMP, Aleš Stražar - vodja, Uroš Ilič in Rajko Bračič - inštruktorji jamarskega reševanja. Nastanjeni smo bili v kraju Ivanova Korita v neposredni bližini Lovčena nad mestom Cetinje.

Mednarodnega treninga sta se udeležila tudi dva predstavnika iz Slovenije. Sicer pa so skupino sestavljali še predstavniki iz Hrvaške (2), Srbije (3), Bolgarije (2), Makedonije (2), Moldavije (2) in Črne Gore (3).

URSZR je pod pokroviteljstvom DPPI SEE poskrbela za vso logistiko, inštruktorje in bedela nad izvajanjem. Namen treninga ni bil le v učenju tehnike reševanja, uporabe posameznih pripomočkov itd, ampak izgradnja reševalca in skupine v celoti. Poleg napornega vsakodnevnega praktičnega učenja in vaj, ki so potekale na okoliški stenah in v jamah so udeleženci poslušali še mnogo teoretičnih predavanj, o organizaciji intervencije, izbiri moštva, opremljanju jam, poškodbah in obrabi vrvi, specifiki opreme, prvi pomoči, satelitski navigaciji itd.

Predznanje posameznikov v skupini je bilo zelo različno. Od znanja na nivoju inštruktorja s kar nekaj izkušnjami v pravih intervencijah do udeleženca, ki je samo slišal, da obstaja tudi jamarsko reševanje. Vsaka vaja ali manever se je najprej teoretično predstavil, potem izvedel na tleh in z manjšo obre,enitvijo in nazadnje tudi v jami v pravih okoliščinah pod polno obremenitvijo. Našim inštruktorjem je uspelo usposobiti skupino do take mere, da so vsi do zadnjega sodelovali na pokazni vaji in da sta tudi udeleženca brez izkušenj in znanja zadnji dan vstopila v jamo in enakovredno sodelovala pri izvelku ponesrečenega.

URSZR je črnogorski skupini, ki je šele v ustanavljanju donirala tudi nekaj opreme, da bo začetek malo lažji.

Vesel sem bil vabila k sodelovanju. Hvala vsem za trud in odlično izvedbo.


Dolga, dolga je pot...
Slovo Krke
Znameniti Neum
Most velikega voditelja
Dubrovnik
Boka Kotorska
Budva
Sv. Stefan
Odmaralište...
Lovčen
G. Nikitović in g. Lotrič
Pozdravni nagovor
Uvodni sestanek
Že prvi večer na polno