IKAR 2009 - Pokazna vaja

26. 9. 2009 Vaje 115

Socialna omrežja

So nas hoteli malo presenetiti! Ko smo se vsi, približno 120 ljudi, zbrali na platoju pred kočo Sunnega, so nas naprosili, kaj ko bi se še z naslednjo kabinsko žičnico povzpeli na naslednjo postajo? Seveda so na koncu le razložili, da bo to v sklopu velike vaje, prikaz evakuvacije potnikov z žičnice.

Prostovoljcev ni manjkalo, kabine in sedeži so bili kmalu zasedeni in žičnico so zaustavili. Atraktivno reševanje se je začelo. Ena Lama s tremi reševalci je začela prazniti kabine in sedeže od zgoraj navzdol, druga, enaka ekipa, pa od sredine navzdol. Kot sem že napisal, žal posnetki plavajo nekje v vesolju tako, da bodo edino slikce lahko pričarale vzdušje. V naši kabini sta bila celo dva slučajna ameriška turista. Z veseljem sta sodelovala.

Reševalec obešen na vrv se je vzel od nikoder in se je nežno dotaknil kabine, od zunaj sprožil zapiralo in odprl vrata, vstopil in se odpel z vrvi. Med tem ko je pripravljal "potnike" za transport je helikopter pobral grozd šestih ljudi z prejšnje kabine. Ko smo prišli na vrsto je reševalec ujel vrv, nas vse skupaj, hkrati, pripel in helikopter je nežno dvignil vse skupaj. Skozi relativno ozka vrata, namenjena so enemu potniku hkrati, smo brez težav zdrsnili ven in že bingljali dvajset metrov pod trupom helikopterja. Odložil nas je na bližnji travnik in že odletel po naslednji grozd. Preprosto, hitro, učinkovito.

Pred in po vaji je bila prdstavitev malih letečih konstrukcij, ena je bila popolna kopija helikopterja, ki imajo nameščene zelo občutljive kamere s katerimi se brez strahu za varnost lahko približamo ponesrečenemu, pregledamo plazovino, zrušeno stavbo itd. Sliko in položaj prenaša direktno v bazo tako, da podatke lahko takoj uporabimo pri odločitvah o nadaljnih postopkih, potrebni opremi itd.

Večer so popestrili s predtavitvijo izredno močnih reflektorjev, ki imajo domet tudi do dva kilometra. Sledila je večerja in sestop v Zermatt.

Vredno ogleda: http://vimeo.com/8089897

Okvara žičnice
Reševalec je na poti
Prvi grozd
Prišel je z neba
Vsakega posebej
A ti greš tudi?
Vsaj je moral držati svojega oz. svojo
Mi smo, a prideš?
Drugi grozd
Mi smo na vrsti
Po nov grozd
Zadnja kabina
Grozd za grozdom
Zadnji sedež
Vrata pa kar odprta!?
Zadnji
Tik pred!