IKAR 2009 - Air Zermatt

25. 9. 2009 Vaje 110

Socialna omrežja

Gerold je preprost in prijazen možak. Na prvi pogled nikakor ne moreš trditi, da je lastnik množice helikopterjev in hkrati velikega podjetja Air Zermatt, ki se ukvarja zgolj s helikopterskim transportom vseh vrst. Heli ski, reševanje, panoramski poleti, transport potnikov in prenos tovora vseh vrst.

Povabil me je na ogled baze, ki je nameščena visoko nad mestom Zermatt. Dolina je ozka in večino pomembnih dejavnosti teče ali visoko nad mestom ali globoko pod zemljo. Vsi hoteli imajo nekaj podkleti, no tale baza je zgrajena nekako pet nadstropji nad mestom. Do nje te pripelje dvigalo, dovolj veliko, da vanj parkira reševalno vozilo, ki ponesrečenca, ki so ga fantje z Air Zermatta pripeljali z gora, odpelje dobesedno izpred helikopterja.

Impozanten pogled na parkirane helikopterje, predvsem pa me je presenetil gost promet, saj vsakih nekaj minut prileti ali odleti kakšen helikopter. Najbolj zanimive so vsekakor Lame, majhni, komarjem podobni helikopterčki za maksimalno pet oseb. Kabina je "steklena" in omogoča fantastičen razgled, vsa ostala konstrukcija pa je minimalistična in omogoča nemogoče manevre.

Tule moram zatožiti sam sebe, včeraj sem na žalost in po nerodnosti izbrisal z "Ctrl DEL" vse filmske posnetke baze, enkratnega panoramskega poleta in popoldanske evakuacije potnikov z žičnice.

Med mojim obiskom so tekle še zadnje priprave za pokazno vajo, ki je bila popoldan. Polet je bil dobra, nova izkušnja. Kljub nekoliko slabši vidljivosti so bili razgledi fantastični.

Visoko nad mestom
Naloga je opravljena
V vrsti
Notranjost
Lama, čudo tehnike
Geroldd in Patrick
Gužva v kabini
No, pa pojdimo...
Dolina Valais in Zermatt
Nekam sramežljiv je danes
Posvet pred začetkom vaje
Modelček za vohune
NLP?
Leteči objekt s kamero
Priprava na vajo
Priprava na gledanje vaje