IKAR 2009 - Zermatt - Predstavitve

24. 9. 2009 Vaje 109

Socialna omrežja

Kot običajno je bil ves prvi dan namenjen različnim predstavitva, ki so potekale na platoju za Malim Matterhornom na spoštlivi višini 3800m.

Kar deset točk so pripravili gostitelji. Prvih pet so zasedli proizvajalci lavinskih žoln, ki pravzaprav niso prikazali kakšne posebne revolucije. Celoten razvoj se je nekoliko umiril. Dopolnjujejo zadnje verzije odelov posameznih znamk in le redko je dodana kakšna nova, uporabna funkcija. Izboljšujejo hitrost delovanja elektronike, kjer prednjačita Ortovox in Arva. Lani sem že omenil in kasneje tudi predstavil sprejemnik lavinske žolne, ki je skrit v lavinski sondi. Tokrat je bila I-sonda tudi uradno predstavljena. Sicer pa večina proizvajalcev že kategorizira naprave glede na zahtevnost rokovanja oz.na potrebno znanje za rokovanje z napravo. Razdelili so jih v tri skupine glede na zahtevnost rokovanja. Od takšnih najbolj preprostih do takih, kjer je resnično treba veliko vaje, imajo še dodatne funkcije in več možnosti delovanja.

Zanimiva je ideja, ki se že kaže v testni izvedbi, da bi na veliko razdaljo lahko zaznali mobilni telefon. Naprava bi zaznala tudi telefon, ki ne bo oddajal. Domet bo cca 30km, kar bo močno olajšalo določanje področja ali celo območja iskanja pogrešane osebe.

Ponovno je bilo predstavljeno odkopavanje zasutega v snežnem plazu, Manuel je dodal nekaj malenkosti. Hkrati pa je bila na isti točki ponovno osvetljena tema, kako obravnavati in ravnati z zasutim v snežnem plazu ko ga enkrat odkoplejmo?

Firma Pulse je predstavila novo idejo v zvezi z ABS baloni oz. njihovo sprožitvijo. V skupini gornikov, reševalcev ali smučarjev, kjer so vsi opremljeni z nahrbtniki z zračnimi baloni lahko z novo tehnologijo povežemo vse uporabnike med seboj in en sam lako sproži vse balone. V reševalni akciji bi takšno vlogo sprožitelja lahko prevzel opazovalec, v vodeni skupini vodnik, ki bi vizuelno spremljal vsakega posameznika, ko bi prečkal nevarno območje in v primeru potrebe sprožil balone vseh v skupini.

Prikazano je bilo tudi reševanje iz ledeniške razpoke s trinožnim stojalom in opremo KONG. V glavnem pri vseh potopkih večina služb prisega na komplete opreme, ki zagotavljajo optimalno delo. To pomeni, da ima služba že v naprej pripravljene komplete reševalne opreme, ki vsebuje dobro premišljene kos opreme. Ob potrebi je takšen komplet takoj na voljo, vsi so seznanjeni z vsebino in postopki za delo. Komplet lahko dostavi na kraj nesreče, kjer so že reševalci, nekdo tretji brez bojazni, da bi kaj pozabil.

Vseskozi pa so nas spremljali čudoviti razgledi na bližnje in bolj oddaljene špice, ki so že pobeljene s prvim snegom.

Video: Predstavitev 1, Prva pomoč zasutemu v snežnem plazu 1, Prva pomoč zasutemu v snežnem plazu 2, Predstavitev 3, Polstatična vrv