Kongres NATO - Mountain Warfare Centre of Exellence

7. 10. 2021 Vaje 103

Deli z drugimi

Ker sem bil prejšnje leto predavatelj na kongresu NATO - Center odličnosti za gorsko bojevanje, me je organizator letos prijazno povabil, kot gosta.

Generalna tema je bila Reševanje sotovariša iz neugodne situacije. V prvem dnevu je bilo na to temo kar nekaj izjemno zanimivih predavanj, ki niso zajela le golega reševanja ampak predvsem ostale, skrite dejavnike. Kako se v naprej pripraviti na zapletene operacije reševanja, kje so skrite pasti načrtovanja itd. Predstavljen je bil potem tekme osvajanja Severnega pola. Zakaj je bila ena ekspedicija bolj uspešna, kot druga... Predstavili so odmevno reševanje iz 1000m globoke jame v Nemčiji, predvsem načrtovanje, logistiko in stroške ter kaj vse je šlo ali bi lahko šlo narobe. Zelo zanimiva pa je bila tudi predstavitev prvega reševanja iz cone smrti v Pakistanu. Spet poudarki na pripravi, načrtovanju in kaj je in kaj bi lahko šlo vse narobe.

Drugi dan je bil namenjen praktičnim prikazom konkretnega reševanja. Tokrat je šlo za reševanje ranjenca iz globoke soteske. V vseh reševalnih timih so sodelovale mešane ekipe vojakov iz različnih držav.


Predstavitev situacije
Najprej izvidnik po zraku
Potem izvidnik dejansko
V ozadju priprave na evakuacijo
Čuvanje opreme
In že se dogaja
Minili so časi ročnih vitlov
Skoraj rešen
Zdravniška oskrba
Rocket man dobesedno
Čestitke vsem in zaključek