SVINJAK nekoč in danes

12. 12. 2007 Ostalo 794

Deli z drugimi

Od kar pomnim stoji pod Erjavčevo kočo na Vršiču lična hišica. Nekoč je bilo to gospodarsko poslopje. Pravzaprav jih je bilo na travniku pod kočo več. Služila so pašni skupnosti. Tista najbližje koči, najbolje ohranjena, je bila kasneje predelana v skupna ležišča. Večji del na levi se je imenoval "Svinjak", desni, manjši del pa "Kurnik". Po obnovi Erjavčeve koče poslopje ni služilo več svojemu namenu in je propadalo.

Dobrih deset let bo ko sva z Igorjem postavila ob koči dve pasji uti za najina štirinožca. Za dva psa je bilo domovanje urejeno. Kaj pa za ostalih trideset, ki vsaj dvakrat na leto  tu preživijo po par dni? Padla je ideja, da bi spodnji, pomožni objekt predelali v domovanje za pse in s tem rešili naše tečaje oziroma prenočevanje psov med tečajem, pa še oskrbnik si nebi belil glave kam s psi, ki pridejo z obiskovalci in želijo v oči prenočiti.

Zavihali smo rokave, poslopje popravili, napeljali elektriko in uredili okolico. Dokler... Pred nekaj leti je poslopje ob hudem sneženju mono poškodoval plug. Potrebno je bilo kar nekaj prepričevanja in malo vode je moralo preteč pa so se tudi odborniki PD Jesenice strinjali, da bi bilo smiselno hišico popraviti oziroma v celoti obnoviti in pridobiti prostor za kosmate prijatelje. Birokracija je vzela še največ časa, PD je prispevalo denar, večino dela pa so opravili požrtvovalni člani GRZS Komisije za reševanje iz plazov. Kar nekaj delovnih akcij je bilo potrebnih, da je poslopje pod streho in notranjost za silo urejena.

Pomladi nas seveda čaka še nekaj dela, da uredimo okolico in dokončamo notranjost. Za prvi naslednji tečaj januarja prihodnje leto pa je že vse nared.