Letna konferenca UIMLA - Brasov, Romunija 2019

10. 11. 2019 Ostalo 211

Socialna omrežja

Letna konferenca mednarodnega združenja planinskih vodnikov UIMLA je tokrat potekala v mestu Brasov v Romuniji. Za nas zelo pomemben korak v procesu pridobivanja polnopravnega članstva in hkrati uradnega dovoljenja za izvajanje samostojnega šolanja mednarodnih planinskih vodnikov. 
Dve leti priprav, no še kakšno leto ali dve več, da so nas letos poleti lahko obiskali nadzorniki, ki so preverjali nivo in vsebino šolanja, predvsem pa ustreznost podajanja snovi in kvaliteto izvajanja izpitov. Kar naporna reč, ki pa se je obrestovala prav tu na konferenci v Romuniji.

Po odlični predstavitvi našega dela s strani enega od nadzornikov in predsednika tehnične komisije UIMLA je sledilo "mučno" čakanje na odločitev... Potrditev oz. zeleno luč lahko da le pozitivno glasovanje najvišjega organa združenja, to je konferenca delegatov vseh držav. Brez glasu proti ali vzdržan so nas potrdili. Od petih držav aspirantk so letos potrdili dve, Slovenijo in Japonsko. 

To je za nas velik DA za naše delo, za vsa prizadevanja, ki so jih moji sodelavci skupaj z mano vložili v ta projekt. To pomeni, da s še večjim zagonom lahko nadaljujemo. Naslednji korak je zimskli del šolanja. Dobra priprava in izvedba, nadzor zunanjih inštruktorjev in prepričan sem, da bo Slovenija, ZPVS, prihodnje leto na podobni konferenci potrjena, kot polnopravna članica mednarodnega združenja UIMLA.

Na konferenci se je kot nova kandidatka predstavila organizacija IML iz Nepala in bila potrjena, kot aspirantka. Zelo sem bil vesel, ko sem v nepalski delegaciji uzrl starega prijatelja Dawa, ki je bil moj študent leta 2010 v slovenski gorniški šoli v Nepalu. 

Prihodnje leto bodo gostitelji Hrvati, SGVH, konferenca pa bo, kje drugje, kot v Starigradu, Paklenica.

Vse, ki ste se pripravljeni spopasti z izzivi vodništva na mednarodni ali lokalni ravni vabimo, da se nam prihodnje leto, ko začnemo s šolanjem druge generacije mednarodnih planinskih vodnikov, pridružite!

Prostranstva domovine Drakule
Brasov je turistična destinacija
Dosedanje predsedstvo
Delovne skupine
Ob boku največjih
Predstavitev Slovenije in ZPVS
Posvet pred glasovanjem
Predstavitev nove kandidatke
Naslednji kongres bo v Starigradu
Novo predsedstvo
Kulinarika z vseh vetrov
Nadzornika letnega dela