MountainSafety.info

20. 10. 2018 Ostalo 182

Socialna omrežja

MountainSafety.info oz. priprava minimalnih standardov za reševaje v snežnem plazu je zaključeno. Ponovno smo se dobili na delovnem srečanju na meji Švica Francija v učnem centru švicarskih gorskih vodnikov. Z vsebino smo pravzaprav opravili že letos maja, kjer smo pripravili prvi prikaz Train the trainers, prikaz kako poučevati s pomočjo materiala, ki smo ga ustvarili. Komplet material je preveden že v 20 jezikov, tudi v Japonščino, Ruščino in Islandščino.

Gradivo zajema preko 200 grafik, ki so enotno podnaslovljene, zajema pripadajoče fotografije nekega dejanja, pisno razlago in učne filme s komentarjem. Vse to je na voljo, kot učno gradivo, kot material za izdelavo učbenika, ppt ali posterja, poučne zgibanke ali preprosto samo za pregled in obnovitev znanja.

Pred srečanje sem imel še delavni sestanek s predsednikm UIMLA, Angležem, ki sicer živi v Švici. Predstavil sem mu naše dosedanje delo in kdaj bomo začeli s šolanjem prvih IML. Kar leto in pol se pripravljamo se na sprejem ZPVS v organizacijo UIMLA. V novembru letos je kongres UIMLA, zato je bil sestanek še toliko bolj pomemben. Predsednik mi je zagotovil, da lahko računamo na sprejem oz. potrditev v članstvo in izrazil vso podporo. 

Po končanem MS.i srečanju sem se pridružil kolegom iz GRZS na letnem zasedanju ICAR v Chamonixu. Tu smo MS.i še zadnjič predstavili vsem članicam združenja. Na delavnem dnevu smo pod okriljem Komisije za plazove ICAR pripravili 4 delavne točke. Tri od teh so služile tudi kot predstavitev treh novih priporočil, ki jih bomo predkagali komisiji ICAR. 

VIDEO: 1, 2

Živahno in delavno
Kako odkopavati
Dvosmerni test naprave
Delček učnega filma
Predsednik UIMLA in Manuel Genswein
Kralj nad Chamonixom
Delavne točke pod kočo Torino
Marcin v elementu
Vrvna ograja na ledeniku narejena iz helikopterja
Italjanski obraz Mt. Blanca
Urejena zmešnjava
Manupulacija - poškodba vratu
ELAN se predstavi
Če nimaš kril...
Nočno reševanje - po starem
In po novem...
Nočno sonce za Aig du Midi