Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Galerija

Prikaz: 1 - 10 od 1051
Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Iskanje:  
1. 1. 2099 Nekaj o meni
Stara pesem

Ti ljubi druge, jaz bom tebe ljubil,
saj nate stavil sem kar sem imel,
saj mnogokrat se mnog je že pogubil,
ker ljubil tisto je, kar ne bi smel.

Celotna pesmica pa TULE!

Nekaj fotografij o tem kar počnem in sem ...


10. 11. 2019 Letna konferenca UIMLA - Brasov, Romunija 2019
Letna konferenca mednarodnega združenja planinskih vodnikov UIMLA je tokrat potekala v mestu Brasov v Romuniji. Za nas zelo pomemben korak v procesu pridobivanja polnopravnega članstva in hkrati uradnega dovoljenja za izvajanje samostojnega šolanja mednarodnih planinskih vodnikov. 
Dve leti priprav, no še kakšno leto ali dve več, da so nas letos poleti lahko obiskali nadzorniki, ki so preverjali nivo in vsebino šolanja, predvsem pa ustreznost podajanja snovi in kvaliteto izvajanja izpitov. Kar naporna reč, ki pa se je obrestovala prav tu na konferenci v Romuniji.

Po odlični predstavitvi našega dela s strani enega od nadzornikov in predsednika tehnične komisije UIMLA je sledilo "mučno" čakanje na odločitev... Potrditev oz. zeleno luč lahko da le pozitivno glasovanje najvišjega organa združenja, to je konferenca delegatov vseh držav. Brez glasu proti ali vzdržan so nas potrdili. Od petih držav aspirantk so letos potrdili dve, Slovenijo in Japonsko. 

To je za nas velik DA za naše delo, za vsa prizadevanja, ki so jih moji sodelavci skupaj z mano vložili v ta projekt. To pomeni, da s še večjim zagonom lahko nadaljujemo. Naslednji korak je zimskli del šolanja. Dobra priprava in izvedba, nadzor zunanjih inštruktorjev in prepričan sem, da bo Slovenija, ZPVS, prihodnje leto na podobni konferenci potrjena, kot polnopravna članica mednarodnega združenja UIMLA.

Na konferenci se je kot nova kandidatka predstavila organizacija IML iz Nepala in bila potrjena, kot aspirantka. Zelo sem bil vesel, ko sem v nepalski delegaciji uzrl starega prijatelja Dawa, ki je bil moj študent leta 2010 v slovenski gorniški šoli v Nepalu. 

Prihodnje leto bodo gostitelji Hrvati, SGVH, konferenca pa bo, kje drugje, kot v Starigradu, Paklenica.

Vse, ki ste se pripravljeni spopasti z izzivi vodništva na mednarodni ali lokalni ravni vabimo, da se nam prihodnje leto, ko začnemo s šolanjem druge generacije mednarodnih planinskih vodnikov, pridružite!


27. 10. 2019 Ferata Donnerkogel - Dachstein West - 26.10.2019
Huh, ena boljših...  Zahodni del gorske verige Dachstein. Na vzhodu lahko opazuješ ledenik Dachstein, kjer smučajo, ti pa v kratkih rokavih uživaš v vzponu.
Smer je skozi po malem napeta, atraktivna lestev popestri dogajanje, pripelje kar na dva tisoč metrov nad morje, razgled je fantastičen, ... 


22. 10. 2019 Treking Velebit - izpitna tura kandidatov za IML - 2
FOTO 1


21. 10. 2019 Treking Velebit - izpitna tura kandidatov za IML - 1
Čudovit izlet. Dobro organiziran in izpeljan, pa še vreme so tako naročili, da je bilo že kar malo kičasto.
Skratka, po ne vem koliko teoretičnih in delnih praktičnih izpitih po posameznih temah smo letni del kronali še s pripravo, organizacijo in izvedbo večdnevnega trekinga. In smo šli kar k sosedom na Velebit. 

Dobro so se izkazali in prva generacija kandidatov za mednarodnega planinskega vodnika je letni del uspešno zaključila. Zdaj nas, jih čaka še zimski del, ki ga bomo izpeljali do naslednjega poletja. 

FOTO 2


11. 10. 2019 IKAR 2019 - Zakopane, Poljska - Utrinki
Še par utrinkov...

VIDEO: Otvoritev, Praktični dan, Kako učimo


9. 10. 2019 IKAR 2019 - Zakopane, Poljska - Praktični dan
Kot običajno sem se v kraju konference IKAR, tokrat v Zakopanah na Poljskem, par dni pred uradnim začetkom pridružil delovni skupini MS.i (www.mountainsafety.info) v kateri delujem že 5 leto. Kot lahko pogledate na povezavi se delo bliža koncu, čeprav bo še kar nekaj dela s prevajanje, ustanovili pa smo že novo delovno skupino za medicinske zadeve in na vidiku je še ena delavna skupina, ki bo obdelala vse vidije uporabe satelitske navigacije, kot orodja, v reševanju v vseh oblikah.

V torek zvečer pa sem se pridružil kolegom na konferenci IKAR. Tam je vedno živahno. Prvi dan je običajno posvečen praktičnim delavnicam na terenu. Slikce bodo povedale vse. Dodam naj le to, da vse ekipe jasno poudarjajo, da je nujna redukcija (izpostavljanje) ekip na terenu na najmanjše možno število reševalcev in da je nujno uporabljati lahko, kvalitetno opremo, ki pa mora imeti industrijske standarde.

Naslednje dni pa sem se pridružil svoji matični komisiji IKAR AVA, lavinski komisiji, ki se ukvarja izključno z reševanjem v snežnih plazovih, z oceno tveganja in preventivo na tem področju.

VIDEO: Praktični danKako učimo


29. 9. 2019 Šolanje ZPVS - Improvizacija in izpiti
Zadnji vikend šolanja je za nami. Pravilo pravi, da šele, ko odlično obvladaš neko vsebino, lahko na tem področju improviziraš. Prepričan sem, da je pri naših kandidatih ta pogoj po enem letu šolanja izpolnjen, zato smo se tokrat lotili improvizacije. 

Preprosto je narediti sidrišče v dobri skali ali na jeklenici, precej težje pa je urediti varovanje v popolnem kršu, kjer še gamsi nataknejo dereze. Malo so me zabodeno gledali, ko smo se ustavili v "peskokopu", pa je bilo kmalu vse jasno. Izpeljali smo tudi napenjanje vrvi brez standardnih pripomočkov, "naštrikali" improviziran plezalni pas, se pripravili na bivakiranje z minimalno opremo, pa še kaj smo se izmislili....
Da pa ne bi bilo vse samo tehnično obarvano je poskrbel Tone in popoldan pripravil odlična predavanja o prehrani, treningu, psihologiji vodenja, izrazoslovju, fiziologiji telesa, višinski bolezni itd. Zvečer pa vse skupaj začinil z izpiti.

Zdaj so vsi pripravljeni na zaključno dejanje, organizacijo in večdnevno vodenje skupine, kar bo predstavljalo zaključni izpit za letni del. Odpravili se bomo nekam na tuje, saj vsi še predobro poznajo slovenske hribe.

Pred tremi leti, ko sem idejo o šolanju za Mednarodnega planinskega vodnika udejanil z ustanovitvijo Združenja si nisem niti predstavljal, da bo vse tako gladko teklo. Pa je, zahvaljujoč vsem sodelavcem in izredno dobri ekipi kandidatov prve generacije. In veselim se že novega razpisa za generacijo 2020.


7. 9. 2019 100 žensk na Triglav 2019
Tokrat je nebo povedalo svoje in onemogočilo dostop na vrh! Kljub temu je bilo vzdušje odlično. Tudi zato, ker smo oba dneva kljub nalivom ostali skoraj suhi. Hoja med kapljicami je umetnost!


3. 9. 2019 Ledeniški tečaj SGVH - Obervalderhutte 2019
Ni hudič, da je med tečaji vedno kak deževen dan... Verjetno zato, da se ne pretrgamo!? Lani smo izvedli tak tečaj na isti lokaciji, v veliko pomoč nam je bil Matej Bizjak... Letos smo vajo ponovili, tokrat jeseni, ko je ledenik povsem drugačen, kot julija. Precej več reber kaže, do prvih razpok je nekoliko več dostopa... 


Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!