Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Članki

Prikaz: 61 - 70 od 71
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8 
Iskanje:  
17. 2. 2003 OCENA NEVARNISTI - Metoda treh filtrov
Metod, kako oceniti stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov je več. Generalno jih ločimo na tiste, kjer z nekakšnim preizkusom stabilnosti (trdnosti) snežne odeje določimo stopnjo nevarnosti proženja plazov in tiste, kjer z opazovanjem in prepoznavanjem določenih pokazateljev določimo stopnjo tveganja.

15. 2. 2003 Metoda treh filtrov ali Munter - opomnik
Opomnik ali povzetek, da nam ni potrebno vedno znova prebirati vsega gradiva. Lahko si natisnete tole razpredelnico in na terenu, na turi, nekajkrat sestavite oceno tveganja!

20. 10. 2002 Namesto uvoda ...
.... ali kako sem poskusal prepričati odgovorne zakaj in kako nam bi v reševanju naprava GPS prišla še kako prav!

17. 5. 2002 Lunin mrk
Kar četrt stoletja nazaj se je zgodilo. Daleč, pa vendar se dogodka spominjam kot, da se je zgodil včeraj. Na žalost nekaterih akterjev zgodbe ni več med nami. Moja prva reševalna akcija. Golobrad, še ne polnoleten sem jo doživel. Nekateri obrobni dogodki so še vedno zaviti v meglo.

20. 8. 2001 Satelitska navigacija
Območje kjer posreduje GRS se nenehno širi. Tako v prostorskem pogledu kot načinu in področju delovanja. Pri svojem delu se nenehno srečujemo z množico tehničnih pripomočkov, ki nam olajšajo delo oziroma skrajšajo intervencijski čas. Vse več je intervencij v zvezi z vodnimi športi (soteskanje), z jadralnimi padalci in zmajarji in ne nazadnje vse večkrat posredujemo pri iskanju pogrešanih oseb tako v gorskem svetu, sredogorju in nižavju.

19. 6. 1993 Steber revežev
(vsaj štirje so bili tisti dan res reveži)

»Na neobremenjeni mora bit prižema« sem pribil! In smo naredili. Tisti dan smo še nekajkrat ponovili spust in dvig z vrvmi. Večina se je kaj kmalu strinjala, da gre z vrvmi hitreje in manj opreme potrebujemo kot z jeklenico. Seveda, generacija starejših ni mogla brez pripomb: »Čez zajlo ga ni! Še nisem slišal, da bi crknila!« Take in podobne podkrepijo s pomenljivim vprašanjem: »Kaj boste pa takrat naredili ko bo sredi stene? Še radi boste kišto in kolut sabo nosili!« Tisti dan smo se dobro imeli. Še danes se imamo dobro na vajah.


0. 0. 1973 Zadnji skupni izlet
Oče me je že od nekdaj učil spoznavati in ljubiti naravo. Velikokrat smo šli skupaj – ati, mamica in jaz v planine – v naravo in vedno sem izvedel kaj novega. Večkrat sem storil kaj napak, takrat me je vedno poučil, kako je prav.

0. 0. ???? Kartografija in Orientacija v naravi
Kljub sodobnim navigacijskim pripomočkom je vsekakor priporočljivo vedeti nekaj malega tudi o dobri stari orientaciji s pomočjo karte in kompasa.


0. 0. ???? O koordinatnih sistemih

Na prvi pogled izgleda zapleteno. Pa ni tako! Le pogumno!


0. 0. ???? Določitev stojne točke...

.... ali kje se nahajamo! V današnjem svetu je kdaj res težko izvedeti kje točno smo in kam gremo. Tu in tam je treba celo stakniti glave.


Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!