Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Članki

12. 2. 2008: Preizkus stabilnosti snežne odeje

Bolje pozno kot nikoli! Zima je že skoraj mimo, nevarnost proženja snežnih plazov pa še lep čas ne bo minila.

Metoda, kakršno koli že uporabimo, je dobra, če jo znamo narediti in se seveda kasneje, glede na rezultat tudi odločimo o nadaljevanju poti. Še najslabše je, če metodo opravimo na pol ali pa, če metodo sicer opravimo dobro, preizkus kaže na povečano nevarnost, mi pa upoštevamo veliko željo po vzponu, stare sledi, ki vodijo mimo nas ali se celo prepričujemo, da smo naredili kaj narobe in je rezultat napačen in vseeno nadaljujemo pot.

Preizkus stabilnosti snežne odeje z norveško metodo. Nič novega ni zapisanega. Metoda je nespremenjena odkar jo je Nils Farlund "iznašel" in o njej obširno pisal.

Za sedaj je to najhitrejši mehanski preizkus stabilnosti snežne odeje, kjer med postopkom določimo tudi trdnost posameznih plasti.

Poznana je še švicarska metoda ali "zrušilni blok" pri kateri ugotavljamo enake parametre kot pri norveški metodi, ki nam na koncu pokažejo kolikšna je stabilnost snežne odeje.

Več si preberite v članku.

Tule pa si lahko ogledate kako to počno Američani: 1, 2

 
PDF dokument Članek
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!