Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Članki

28. 12. 2007: Izkopavanje zasutih v snežnem plazu
Moč in motivacija premagata vse ovire! Drži, vendar marsikdaj dosežemo bistveno boljši rezultat s premišljeno tehniko, kjer prihranimo moči in v primeru reševanja iz plazu tudi ČAS, ki je bistven za uspešno pomoč zasutemu.

V prispevku sem uporabil podatke in zaključke dveh neodvisnih raziskav na temo "Kje delamo največ napak pri odkopavanju zasutih?". Kljub temu, da je ena raziskava potekala v Ameriki in druga v Evropi, presenetljivo enako ugotavljata, da z neorganiziranim pristopom k izkopavanju zasutega naredimo več škode kot koristi. Poleg tega, da neorganizirano izkopavanje traja mnogo dlje, tudi konkretno lahko škodujemo zasutemu.

Ugotovitev, ki nima neposredne zveze z odkopavanjem in je podana tudi kot priporočilo IKAR je ta, da mora organizirano, metodično izkopavanje čim prej preiti v doktrino tovariške pomoči. Še vedno velja, da s tovariško pomočjo odkopljejo večino živih žrtev snežnega plazu.

 
PDF dokument Članek
 Prikaži fotogalerijo
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!