Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 876
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
24.02.2012 Smučišče VOGEL - igre na snegu - februar 2012

Uh, kljub vsemu sem imel malo treme... Že pred časom, ko smo s kolegi iz Bohinja izvedli vajo v iskanju zasutih v snežnem plazu, smo z upravljalci žičnic na Voglu debatirali o tem, da bi morda kazalo narediti podobne delavnice kar na oziroma ob smučišču. Na delavnicah bi lahko sodelovali vsi obiskovalci smučišča. Namenjene bi bile splošnemu seznanjanju ljudi, zakaj je pomembna lavinska oprema in poznavanje uporabe, pokazali bi postopke tovarisške pomoči ob zasutju v snežnem plazu, kako poklicati pomoč in katera opravila so prioritetna.

Minilo je kar nekaj časa, novega snega ni in ni hotelo biti in kar malo sem pozabil na dogovor. Sneg je padel in Igor ni pozabil. V par dneh sva bila zmenjena in moram priznati, da se ni zmotil. Sicer je ob desetih dopoldan nekam slabo kazalo, potem pa se je živ žav le začel in mi ni pustil dihati do pol četrte ure popoldan. Posledica je precej zadovoljnih ljudi in nekam malo slikc, ker za fotkanje enostavno ni bilo časa. Sprva so bili obiskovalci nekoliko sramežljivi, kasneje pa so vprašanja kar deževala. Izkazalo se je, da ima marsikateri obiskovalec svojo opremo in tudi znanje. Pravzaprav ni bilo čisto nikogar, ki popolnoma nič ne bi vedel o varstvu pred snežnimi plazovi.

Vsekakor se moram za dobro izvedbo in vso logistično podporo zahvaliti žičničarjem, predvsem reševalcem in nadzornikom, predvsem da smo imeli čudovito vreme in da je vse gladko teklo, Če so bili obiskovalci pol tako zadovoljni smo dosegli namen.


23.02.2012 Monte Cocco - Kuk - 1911m, februar 2012

Gričevnat svet nad Ukvami je zanimiv v vseh letnih časih. Pozimi tudi zaradi tega, ker je tudi ob večjih količinah snega nevarnost snežnih plazov nekoliko manjša. Tokrat je bil obisk nekoliko prekasen, a kaj, ko čisto vedno pa le ni časa. Malo je bilo treba poiskati, spust je potekal nekoliko bolj skozi gozd, pa se je še vedno našlo deviške zaplate pršiča.


19.02.2012 Seminar za vodnike PZS - Zelenica 2012

Kot kaže Dom na Zelenici postaja moj drugi dom. Letošnjo zimo sem bil že nekajkrat tam na raznih tečajih in vajah, izpitih. Tokrat smo v dnevu in pol izpeljali seminar za vodnike PZS v zimskih razmerah.

V dokaj veliki skupini, preveliki za res kvalitetno delo, so se nabrali vodniki iz cele Slovenije. Popoldne in večer je poleg nekaj malaga teorije zaznamoval še orientacijski pohod v oteženih razmerah. Sicer je bila noč jasna in ne preveč mrzla, kar ni preveč oteževalo izvedbe, zato pa je svež sneg poskrbel za dobro rekreacijo. Naslednji dan pa smo na bližnjih strminar ponovili sidrišča v snegu in se naučili manevrov s katerimi lahko pomagamo vodenemu čez zahtevno mesto.


18.02.2012 Seminar IGRZS - Vršič 2012

Seminar inštruktorjev GRZS je tokrat potekal nekoliko drugače, kot običajno. Dva dni smo se šli igre na snegu in dodobra obnovili in nadgradili znanje o tehnikah iskanja zasutih v snežnem plazu. Že lani smo bili zadovoljni z načinom in vsebino seminarja, ki ga je vodil Švicar Manuel Genshwein. Zato smo letos vsebino in tak način dela ponovili za vse IGRZS.
Za nekaj inštruktorjev se je seminar začel že v petek popoldan. Kolega Manual je na svoj pedantni način poskrbel, da je bilo pestro pozno v noč. Takoj po prihodu na zborno mesto smo odšli na teren pripravit delovišča za naslednja dva dneva, kasneje pa smo se pripravili še teoretično. Poleg vsebine delovnih točk smo obravnavali tudi način podajanja snovi in utemeljili zakaj tako.

V soboto in nedeljo pa se je veselje nadaljevalo za vse kolege inštruktorje. Razdeljeni v majhne skupine, ki zagotavljajo kvaliteto dela, so pod vodstvom naših inštruktorjev vsi obdelali vse teme na visokem nivoju.

Hvala vsem inštruktorjem za čas in voljo!


17.02.2012 Trening z RECCO anteno (z zraka)

Kot običajno smo Manuelov obisk izkoristili še za kak strokovni nasvet in vajo s posadkami helikopterjev. Tokrat so utrjevali iskanje z RECCO anteno. Manuel je na hitro razložil način dela in cilj vaje, potem pa kar takoj na teren.


05.02.2012 PD Ormož in PD Varaždin - igre na snegu

Mraz je bil tako velik, da tudi skozi odprto okno ni mogel... Res je brilo, škripalo in rezalo. Kljub temu so največji zagnanci iz PD Ormož in PD MIV Varaždin delali, da se je kar kadilo.

Obnovili smo nekaj teorije, ponovili vse o snegu, se preizkusili v iskanju z lavinsko žolno, sondiranju in odkopavanju, nadeli dereze in se preizkusili v zaustavljanju s cepinom ter uporabili vrvno ograjo za vzpon na bližnji vršac.

Če so bili vsaj pol tako zadovoljni, kot jaz...


29.01.2012 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - jan.2012

Od 26. do 29. januarja smo okupirali Vršič. Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS je tokrat potekalo v lepev vremenu, čeravno z debelino snežne odeje nismo bili najbolj zadovoljni.

Vseh skupaj 46 vodnikov je pod vodstvom inštruktorjev vadilo, ponavljalo, popravljalo napake, pililo že naučeno, skratka usposabljali smo se za reševanje iz snežnih plazov. V svojih vrstah smogostili kar nekaj kolegov iz sorodnih služb MORS in MNZ, na obisku so bili tudi kolegi iz Avstrije, Italije in Hrvaške.


28.01.2012 Usklajevalni seminar za pripravnike GRZS, jan.2012

Tokrat smo se zabavali na Zelenici. Dom na Zelenici nam je nudil zavetje med obravnavanjem teorije, praktično pa smo delo izvajali v okolici doma. Na petih različnih delovnih točkah so bodoči gorski reševalci uskladiliin dopolnili svoje znanje. Iskanje z lavinsko žolno in RECCO anteno, sondiranje, organizacija reševalne akcije v snežnem plazu, uporaba nosil UT 2000 in Akia čolna ter štafetni spust sonam delali družbo do poznih popoldanskih ur.


26.01.2012 Vaja - iskanje v snežnem plazu s heli anteno

Pravzaprav nikoli nisem dvomil, da bomo projekt nokoč pripeljali do konca. Le nekoliko počasi se je odvijalo, vsaj za mojo hitro, prehitro naravo. Kakorkoli, pred dvema letoma, ko smo v helikopterski enoti SV in MNZ pripeljali zunanjo anteno za iskanje lavinske žolne iz zraka je bilo kar nekaj skeptikov.

Počasi, korak za korakom, z nekaj prekinitvami, z mnogo vaje, so posadke helikopterjev LPE osvojile toliko znanja, naredile toliko vaj, da smo se odločili in izvedli tazaresno, slepo vajo v realnih razmerah. Na srečo nam je bilo vreme močno naklonjeno, tudi šefi, ki so odobrili polet, kolegi, ki so pomagali pripraviti poligon in med vajo igrali različne vloge... Skratka v četrtek, 26. januarja se je nekako vse poklopilo in vaja je uspela. Ne samo uspela v smislu izvedbe, predvsem smo preverili, če so natrenirani postopki pravi, dobili smo okvirni čas, ki ga elipa potrebuje za takšno reševanje in ne nazadnje, dobili smo potrditev, da smo delali dobro in prav.

VIDEO: Uvajanje

Okoli 11.30 sem javil na Brnik, da imamo na območju Mojstrovke zasuta dva gornika. Čez dobre pol ure je bil helikopter nad nami in iskanje s spuščeno anteno se je začelo. Da smo vajo lahko izvedli, smo pred tem morali zakopati dve "tarči" iz kompleta Easy Searcher, ki sem ju lahko na daljavo vklapljal in izklapljal. Zgornja vogala domnevnega plazišča smo označili z markirnimi točkami, ki so pilotu pomagale pri izvajanju manevra. Dodali smo še dve ekipi za posredovanje po lociranju izvora zasutih žoln, ki sta opravila fino iskanje in s sondami potrdila najdbo. Za pregled plazišča 100 x 250m in najdo dveh tarč je posadka potrebovala dobrih 14 minut.

Odličen rezultat, skupaj s pripravo helikopterja in doletom na kraj dogodka smo potrebovali slabih 50 minut.

Čestitke in zahvala posadki LPE in kolegom za pomoč.


22.01.2012 Dan varstva pred snežnimi plazovi - Pokljuka 2012

Tretji vikend v januarju GRZS - Komisija za reševanje iz plazov, že tradicionalno izpelje Dneve varstva pred snežnimi plazovi, ki so namenjeni vsem, ki obiskujejo gore pozimi. Tokrat se je zbrala pisana druščina, z veseljem lahko ugotovim, da pretežno mladih, predvsem navdušencev nad snežnim deskanjem in seveda lovcev na pršič, ki so na svojih podvigih morda še bolj ogroženi, kot ostale skupine, ki zahajajo pozimi v gorski svet. Ker so DVSP namenjeni izključno temam povezanim s snežnim plazom in nevarnostmi, ki nam zaradi tega grozijo, smo obdelali tudi nekaj teorije, predvsem pa praktično vadili veščine, ki naj bi jih znal vsak gornik.

Sobota je bila namenjena splošnemu spoznavanju vremena, nastanku in preobrazbi snežne odeje, kako se pripraviti na turo, kje dobiti prave in koristne informacije, kakšna oprema sodi na turo, kaj lahko storimo za večjo varnost med vzponom in kaj in kako ukrenemo, ko se zgodi.

Nedelja pa je bila namenjena prikazu organiziranega reševanja, ves ostali čas pa so bile udeležencem na voljo različne delavnice, kjer so izpopolnili svoje znanje in vse skupaj v praksi preizkusili. Na voljo sta bila dva poligona za učenej in trening iskanja z lavinsko žolno, preizkusili so se v sondiranju, spoznali so pravokotno-spiralno sondiranje, obdelali RECCO anteno in nahrbtnik ABS z napihljivimi zračnimi blazinami. Ob koncu, ko smo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja, smo prikazali še nekaj novosti na področju opreme za večjo varnost. Poleg sktiviranja zračnih blazin, kar je vedno najbolj zanimivo, smo pogledali še prednosti "I" sonde in "pametne" antene, ki je vgrajena v nekaj novejših modelov lavinskih žoln.

Ob zaključku je vsak udeleženec prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo v prihodnje morda spomnilo, da je nenehno izobraževanje in utrjevanje že znanega nujno potrebno.

Hvala udeležencem, Janku Meršetu in inštruktorjem za dobro izvedbo.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!