Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 863
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
07.01.2012 Alpinistična šola ČAO - igre na snegu, 2012

Pa smo spet zabili lep sončen dan. Koristno. Upam. No, že prejšni večer smo se pozabavali s teorijo, pogledali vse od blizu na platnu, danes pa pridno pljunili v roke in vse skupaj ponovili še praktično.

Igre na snegu, kot smo jih poimenovali smo razdelili v tri sklope. Vse o lavinskih žolnah, vse o snegu, preobrazbi in oceni nevarnosti ter vse o sondiranju in odkopavanju. Miha, ravnatelj AŠ ČAO je vse skupaj nadzira in brundal v brado, ostali pa... Vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Za zaključek smo izvedli še tekmo za pokal ČAO v iskanju lavinskih žoln. Da je vse skupaj izgledalo bolj resnično smo si pomagali z vadbenim poligonom Eassy Searcher, ki je žepostal nepogrešljivi pripomoček na takšnih in drugačnih usposabljanjih.

Da je vse skupaj teklo, kot namazano, so poleg pridnih udeležencev, posebej zaslužni Darko, Sašo in Matija.


28.12.2011 Vaja GRS Bohinj - iskanje z lavinsko žolno in RECCO

Tak turoben, zaspan dan... Ampak samo dokler ne zapelješ na parkirišče pri spodnji postaji vzpenjače pod Voglom. Ni zime za Eskime. Še dobro, da so mi prijazni fantje dovolili parkirati pod vzpenjačo. Sicer bi od parkirišča do gondole opravil lepo jutranjo turo.

Vse skupaj, opremo, voljo in psa smo po bližnjici spravili v kabino in megle je bilo kmalu konec. Vsako delo zahteva nekaj priprav in te so po navadi še najbolj siten del vsakega usposabljanja ali vaje. Pod nekaj centimetri pršiča se skriva 40cm debela, trda plast snega. Če smo želeli tarče pravilno namestiti in dobro pokriti s snegom, ni kazalo drugega, kot pljunit v roke in štihat. Plaz, 40 x 60m, je bil v dobri uri pripravljen. V kotanjah, ker so vrli Bohinjci izbrali mesto za delo je ob lepem vremenu še bolj mraz, kot običajno. Delo nas je ogrelo in po slabi urici teorije, ko smo ponovili vse bistvene elemente iskanja z lavinsko žolno in RECCO napravo, se je direndaj lahko začel.

Posamezno, v parih, na dve tarči, na štiri, na dve zelo skupaj itd so fantje in dekle izmenično hiteli na poligon, ura pa je vztrajno beležila čase od znaka za štart do zadnjega stika lavinske sonde s "ponesrečenim". Najbolj izkušenim je število tarč določil kar računalnik. V tem primeru niti operater ne ve koliko in katere tarče so vključene in vaja je resnično zelo podobna pravi situaciji. Med delom so se nam aktivno priključili tudi upravljalci smučišča, nadzorniki in reševalci in se tudi sami preizkusili v veščini, ki dobesedno rešuje življenja. Mojster dela vajo, vaja dela mojstra!

Ker je bohinjskih reševalcev kot listja in trave, smo razdeljeni v skupine po 10, celotno vajo trikrat ponovili in okoli 16h zaključili z igračkanjem z igračami za odrasle. Hvala Društvu GRS Bohinj za povabilo in pridno izvajanje nalog. Glede na rekorden obisk smučišča, ta dan se jih je na Voglu preganjalo kar 2500, sem upravičeno pomislil, da bi le vedno ostalo samo pri vajah in treningih!

Slikc ni prav veliko, saj mi kolegi iz Bohinja niso dali dihati do konca.


26.12.2011 Mala Mojstrovka - december 2011

Mar bi včeraj šel na špancir in danes skakal naokoli z lavinskimi žolnami in sondami! Pa je bilo tudi za nekaj dobro, da sem se tako odločil. Srečal sem kar nekaj prijateljev s katerimi se nismo videli že leta. Sicer pa malo snega za ta datum, vztrajni so se poskušali v smučanju, tudi grape niso samevale.


25.12.2011 Učni poligon - Easy Searcher-3

Ni, da bi se hvalil z debelino snežne odeje. Ampak za trening in učenje jo je dovolj. V fazi učenja so pomembni postopki, posamezni segmenti, ki jih z vajo sestavljamo skupaj v tekočo celoto. Za končno vajo ali preizkus naučenega pa izberemo teren in pogoje čim bolj podobne pravi situaciji.

Tokrat sem bolj preizkušal naprave, učni center, kot kaj drugega, zato je bil teren manj pomemben. Količina snega, kot je sedaj na prelazu Vršič, je čisto zadoščala. Kvalitetni pripomočki, dobra priprava in pridni pomagači so garancija za dobro izvedbo.


04.12.2011 Usklajevalni seminar inštruktorjev PZS

Usklajevalni seminar.... Niti ne vem, če je naziv dogodka pravi oz., če so s takim poimenovanjem zadeli! Bolj pomembno je, da se je zgodil, da je bil dobro obiskan in da smo bili vsi enotnega mnenja, da je potreben in bomo s podobnimi akcijami nadaljevali.

Ideja se je ponujala kar sama od sebe. V PZS deluje kar nekaj podkomisij, ki se ukvarjajo z vzgojo, natančneje, inštruktorji v različnih podkomisijah predavajo in učijo enake elemente. Če poenostavim, vozel osmica ima določene karakteristike, pri izdelavi in uporabi je treba spoštovati določena pravila, pa naj se ta vozel uporablja v taki ali drugačni zvrsti gorništva.

Ker so se teme, ki so bile obravnavane na tem seminarju podrobno obravnavale že na ločenih seminarjih npr.za AI, v alpinističnih šolah itd jih tule ne bom ponavljal. Kot smo skupno ugotovili je najpomembneje, da se je s takim delom začelo, da se vedenje in znanje v sorodnih komisijah in podkomisijah poenoti, predstavi novosti, morda slabosti ali prednosti novih materialov in pripomočkov.

Želja vseh je, da se seminar iz takšnega informativne narave, razvije v pravi usklajevalni seminar, kjer bo čim več prakse z jasnimi zaključki. V razpravi se je izluščil še en zaključek. Da delo s sodobnimi pripomočki in materiali zahteva precej več znanja, samoinciative in strokovne razgledanosti, predvsem pa, da množica različnih pripomočkov daje možnost izbire kdaj in kje kaj uporabiti, kar hkrati nalaga veliko odgovornost inštruktorju ali vodniku, da v določeni situaciji izbere pravo rešitev.

V uvodu smo poslusali, nam vsem prepotrebno, predavanje o načinih podajanja vsebin na takšnih seminarjih, ki ga je pripravil Klemen Belhar, poznavalec tematike. Seminar je bil odlično pripravljen in voden. Hvala vsem za trud.

VIDEO: 1.del, 2.del


30.11.2011 Nepal 2011 - Pshu in Bodha

27.11.2011 Nepal 2011 - RD in povratek

26.11.2011 Nepal 2011 - Cho La, 5368m in Gokyo

25.11.2011 Nepal 2011 - Chukung Ri, 5635m in Kalaphatar, 5650m

13.11.2011 Nepal 2011 - Namche Bazar

Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!