Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 881
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
10.03.2012 Izpiti za vodnike in reševalne pse GRZS - Vršič 2012

Preizlus vodnka in psa je vedno nekaj posebnega. Oba morata imeti dovolj znanja in hkrati morata biti prave volje. Če eden zataji... No, ponavadi lahko celo vodnik nekoliko zataji in ga pes vleče iz zadrege. Če pa pes zataji smo pa popolnoma nemočni.

Lep dan nas je dočakal, kolegi iz GRS Rateče so se že včeraj potrudili in pripravili delovišče tako, da smo danes lahko začeli na polno. Z več ali manj težavami so vodniki opravili preizkušnje. Nekateri so samo potrdili usposobljenost za nadaljnje leto, večina pa je z opravljenim izpitom skočila stopničko više proti nazivu izprašan vodnik reševalnega psa.

Še enkrat hvala članom Komisije za reševanje iz plazov in ekipi rateških reševalcev, ki so dobro opravili svoje delo.


09.03.2012 Enota reševalnih psov KZS - igre na snegu - marec 2012

Od srede pa do nedelje je (bo) spet živahno v okolici Vršiča. Kinološka zveza, enota reševalnih psov ima spet svoj tradicionalni lavinski tečaj oziroma zimski tabor. Prednost ima seveda delo s psi, nekaj časa pa namenijo tudi ostali izobrazbi vodnika. Letos smo kar cel dan porabili za vaje iskanja z lavinsko žolno.

Vsi so prišli na vrsto. Čisti začetniki so vložili nekaj več energije, stari mački, malo manj. Lep in toplo vreme je dodalo piko na i tako, da je bil dan že malo kičast.


05.03.2012 Gradiška tura - marec 2012

Saj vem, že davno bi moral spraviti pod streho tale vzpon, ampak... Tokrat me je delo zaneslo na primorsko in sem se ustavil še v Gradišču. Ni kaj, zanimivo speljana zavarovana pot, žal kratka. Sestopil sem takoj za koncem zadnjih jeklenic in ker je bilo časa še dovolj, skočil še na primorski Triglav.


05.03.2012 Slavnik - marec 2012

Z Gradišča na drugo stran avtoceste in do Podgorja. Z malo smisla za orientacijo morda zadaneš pravo pot. Poti in steza je vse polno. Kako je bilo pred mnogimi leti, ko sem bil tu kot Pionir planinec, sem že pozabil. Nekaj malega snega je še tik preden stopiš iz redkega gozda. Kljub slabi vidljivosti je segel pogled do Snežnika, Učke in koprskega zaliva.


04.03.2012 Izpit vodnikov PZS - D kategorija -Zelenica 2012

Pa je šeena generacija vesela. Okoli 30 kandidatov se je danes spopadlo z izvedbo praktične ture, vodenje v zimskih razmerah in uspešno opravila preizkušnjo. Malo več zadrege je bilo sinoči, ko so kandidati pisali teoretične teme.

Zaradi otoplitve in nasploh manj snega, kot sicer, je bila tura hkrati tudi preizkus potrpežljivosti, saj si vsake nekaj metrov potonil v gnil sneg in se za nameček nekje spodaj zataknil še v rušje.


24.02.2012 Smučišče VOGEL - igre na snegu - februar 2012

Uh, kljub vsemu sem imel malo treme... Že pred časom, ko smo s kolegi iz Bohinja izvedli vajo v iskanju zasutih v snežnem plazu, smo z upravljalci žičnic na Voglu debatirali o tem, da bi morda kazalo narediti podobne delavnice kar na oziroma ob smučišču. Na delavnicah bi lahko sodelovali vsi obiskovalci smučišča. Namenjene bi bile splošnemu seznanjanju ljudi, zakaj je pomembna lavinska oprema in poznavanje uporabe, pokazali bi postopke tovarisške pomoči ob zasutju v snežnem plazu, kako poklicati pomoč in katera opravila so prioritetna.

Minilo je kar nekaj časa, novega snega ni in ni hotelo biti in kar malo sem pozabil na dogovor. Sneg je padel in Igor ni pozabil. V par dneh sva bila zmenjena in moram priznati, da se ni zmotil. Sicer je ob desetih dopoldan nekam slabo kazalo, potem pa se je živ žav le začel in mi ni pustil dihati do pol četrte ure popoldan. Posledica je precej zadovoljnih ljudi in nekam malo slikc, ker za fotkanje enostavno ni bilo časa. Sprva so bili obiskovalci nekoliko sramežljivi, kasneje pa so vprašanja kar deževala. Izkazalo se je, da ima marsikateri obiskovalec svojo opremo in tudi znanje. Pravzaprav ni bilo čisto nikogar, ki popolnoma nič ne bi vedel o varstvu pred snežnimi plazovi.

Vsekakor se moram za dobro izvedbo in vso logistično podporo zahvaliti žičničarjem, predvsem reševalcem in nadzornikom, predvsem da smo imeli čudovito vreme in da je vse gladko teklo, Če so bili obiskovalci pol tako zadovoljni smo dosegli namen.


23.02.2012 Monte Cocco - Kuk - 1911m, februar 2012

Gričevnat svet nad Ukvami je zanimiv v vseh letnih časih. Pozimi tudi zaradi tega, ker je tudi ob večjih količinah snega nevarnost snežnih plazov nekoliko manjša. Tokrat je bil obisk nekoliko prekasen, a kaj, ko čisto vedno pa le ni časa. Malo je bilo treba poiskati, spust je potekal nekoliko bolj skozi gozd, pa se je še vedno našlo deviške zaplate pršiča.


19.02.2012 Seminar za vodnike PZS - Zelenica 2012

Kot kaže Dom na Zelenici postaja moj drugi dom. Letošnjo zimo sem bil že nekajkrat tam na raznih tečajih in vajah, izpitih. Tokrat smo v dnevu in pol izpeljali seminar za vodnike PZS v zimskih razmerah.

V dokaj veliki skupini, preveliki za res kvalitetno delo, so se nabrali vodniki iz cele Slovenije. Popoldne in večer je poleg nekaj malaga teorije zaznamoval še orientacijski pohod v oteženih razmerah. Sicer je bila noč jasna in ne preveč mrzla, kar ni preveč oteževalo izvedbe, zato pa je svež sneg poskrbel za dobro rekreacijo. Naslednji dan pa smo na bližnjih strminar ponovili sidrišča v snegu in se naučili manevrov s katerimi lahko pomagamo vodenemu čez zahtevno mesto.


18.02.2012 Seminar IGRZS - Vršič 2012

Seminar inštruktorjev GRZS je tokrat potekal nekoliko drugače, kot običajno. Dva dni smo se šli igre na snegu in dodobra obnovili in nadgradili znanje o tehnikah iskanja zasutih v snežnem plazu. Že lani smo bili zadovoljni z načinom in vsebino seminarja, ki ga je vodil Švicar Manuel Genshwein. Zato smo letos vsebino in tak način dela ponovili za vse IGRZS.
Za nekaj inštruktorjev se je seminar začel že v petek popoldan. Kolega Manual je na svoj pedantni način poskrbel, da je bilo pestro pozno v noč. Takoj po prihodu na zborno mesto smo odšli na teren pripravit delovišča za naslednja dva dneva, kasneje pa smo se pripravili še teoretično. Poleg vsebine delovnih točk smo obravnavali tudi način podajanja snovi in utemeljili zakaj tako.

V soboto in nedeljo pa se je veselje nadaljevalo za vse kolege inštruktorje. Razdeljeni v majhne skupine, ki zagotavljajo kvaliteto dela, so pod vodstvom naših inštruktorjev vsi obdelali vse teme na visokem nivoju.

Hvala vsem inštruktorjem za čas in voljo!


17.02.2012 Trening z RECCO anteno (z zraka)

Kot običajno smo Manuelov obisk izkoristili še za kak strokovni nasvet in vajo s posadkami helikopterjev. Tokrat so utrjevali iskanje z RECCO anteno. Manuel je na hitro razložil način dela in cilj vaje, potem pa kar takoj na teren.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!