Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 872
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
17.02.2012 Trening z RECCO anteno (z zraka)

Kot običajno smo Manuelov obisk izkoristili še za kak strokovni nasvet in vajo s posadkami helikopterjev. Tokrat so utrjevali iskanje z RECCO anteno. Manuel je na hitro razložil način dela in cilj vaje, potem pa kar takoj na teren.


05.02.2012 PD Ormož in PD Varaždin - igre na snegu

Mraz je bil tako velik, da tudi skozi odprto okno ni mogel... Res je brilo, škripalo in rezalo. Kljub temu so največji zagnanci iz PD Ormož in PD MIV Varaždin delali, da se je kar kadilo.

Obnovili smo nekaj teorije, ponovili vse o snegu, se preizkusili v iskanju z lavinsko žolno, sondiranju in odkopavanju, nadeli dereze in se preizkusili v zaustavljanju s cepinom ter uporabili vrvno ograjo za vzpon na bližnji vršac.

Če so bili vsaj pol tako zadovoljni, kot jaz...


29.01.2012 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - jan.2012

Od 26. do 29. januarja smo okupirali Vršič. Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS je tokrat potekalo v lepev vremenu, čeravno z debelino snežne odeje nismo bili najbolj zadovoljni.

Vseh skupaj 46 vodnikov je pod vodstvom inštruktorjev vadilo, ponavljalo, popravljalo napake, pililo že naučeno, skratka usposabljali smo se za reševanje iz snežnih plazov. V svojih vrstah smogostili kar nekaj kolegov iz sorodnih služb MORS in MNZ, na obisku so bili tudi kolegi iz Avstrije, Italije in Hrvaške.


28.01.2012 Usklajevalni seminar za pripravnike GRZS, jan.2012

Tokrat smo se zabavali na Zelenici. Dom na Zelenici nam je nudil zavetje med obravnavanjem teorije, praktično pa smo delo izvajali v okolici doma. Na petih različnih delovnih točkah so bodoči gorski reševalci uskladiliin dopolnili svoje znanje. Iskanje z lavinsko žolno in RECCO anteno, sondiranje, organizacija reševalne akcije v snežnem plazu, uporaba nosil UT 2000 in Akia čolna ter štafetni spust sonam delali družbo do poznih popoldanskih ur.


26.01.2012 Vaja - iskanje v snežnem plazu s heli anteno

Pravzaprav nikoli nisem dvomil, da bomo projekt nokoč pripeljali do konca. Le nekoliko počasi se je odvijalo, vsaj za mojo hitro, prehitro naravo. Kakorkoli, pred dvema letoma, ko smo v helikopterski enoti SV in MNZ pripeljali zunanjo anteno za iskanje lavinske žolne iz zraka je bilo kar nekaj skeptikov.

Počasi, korak za korakom, z nekaj prekinitvami, z mnogo vaje, so posadke helikopterjev LPE osvojile toliko znanja, naredile toliko vaj, da smo se odločili in izvedli tazaresno, slepo vajo v realnih razmerah. Na srečo nam je bilo vreme močno naklonjeno, tudi šefi, ki so odobrili polet, kolegi, ki so pomagali pripraviti poligon in med vajo igrali različne vloge... Skratka v četrtek, 26. januarja se je nekako vse poklopilo in vaja je uspela. Ne samo uspela v smislu izvedbe, predvsem smo preverili, če so natrenirani postopki pravi, dobili smo okvirni čas, ki ga elipa potrebuje za takšno reševanje in ne nazadnje, dobili smo potrditev, da smo delali dobro in prav.

VIDEO: Uvajanje

Okoli 11.30 sem javil na Brnik, da imamo na območju Mojstrovke zasuta dva gornika. Čez dobre pol ure je bil helikopter nad nami in iskanje s spuščeno anteno se je začelo. Da smo vajo lahko izvedli, smo pred tem morali zakopati dve "tarči" iz kompleta Easy Searcher, ki sem ju lahko na daljavo vklapljal in izklapljal. Zgornja vogala domnevnega plazišča smo označili z markirnimi točkami, ki so pilotu pomagale pri izvajanju manevra. Dodali smo še dve ekipi za posredovanje po lociranju izvora zasutih žoln, ki sta opravila fino iskanje in s sondami potrdila najdbo. Za pregled plazišča 100 x 250m in najdo dveh tarč je posadka potrebovala dobrih 14 minut.

Odličen rezultat, skupaj s pripravo helikopterja in doletom na kraj dogodka smo potrebovali slabih 50 minut.

Čestitke in zahvala posadki LPE in kolegom za pomoč.


22.01.2012 Dan varstva pred snežnimi plazovi - Pokljuka 2012

Tretji vikend v januarju GRZS - Komisija za reševanje iz plazov, že tradicionalno izpelje Dneve varstva pred snežnimi plazovi, ki so namenjeni vsem, ki obiskujejo gore pozimi. Tokrat se je zbrala pisana druščina, z veseljem lahko ugotovim, da pretežno mladih, predvsem navdušencev nad snežnim deskanjem in seveda lovcev na pršič, ki so na svojih podvigih morda še bolj ogroženi, kot ostale skupine, ki zahajajo pozimi v gorski svet. Ker so DVSP namenjeni izključno temam povezanim s snežnim plazom in nevarnostmi, ki nam zaradi tega grozijo, smo obdelali tudi nekaj teorije, predvsem pa praktično vadili veščine, ki naj bi jih znal vsak gornik.

Sobota je bila namenjena splošnemu spoznavanju vremena, nastanku in preobrazbi snežne odeje, kako se pripraviti na turo, kje dobiti prave in koristne informacije, kakšna oprema sodi na turo, kaj lahko storimo za večjo varnost med vzponom in kaj in kako ukrenemo, ko se zgodi.

Nedelja pa je bila namenjena prikazu organiziranega reševanja, ves ostali čas pa so bile udeležencem na voljo različne delavnice, kjer so izpopolnili svoje znanje in vse skupaj v praksi preizkusili. Na voljo sta bila dva poligona za učenej in trening iskanja z lavinsko žolno, preizkusili so se v sondiranju, spoznali so pravokotno-spiralno sondiranje, obdelali RECCO anteno in nahrbtnik ABS z napihljivimi zračnimi blazinami. Ob koncu, ko smo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja, smo prikazali še nekaj novosti na področju opreme za večjo varnost. Poleg sktiviranja zračnih blazin, kar je vedno najbolj zanimivo, smo pogledali še prednosti "I" sonde in "pametne" antene, ki je vgrajena v nekaj novejših modelov lavinskih žoln.

Ob zaključku je vsak udeleženec prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo v prihodnje morda spomnilo, da je nenehno izobraževanje in utrjevanje že znanega nujno potrebno.

Hvala udeležencem, Janku Meršetu in inštruktorjem za dobro izvedbo.


14.01.2012 Seminar Freeapproved -igre na snegu, jan.2012

Če bo šlo tako naprej bo v globeli pod Vršiškim prelazom zmanjkalo snega. Pa ga ne bo odjuga vzela, ampak "igre na snegu". Spet se nas je dobrih štirideset preganjalo za žolno, delalo prereze in preizkuse, zabadalo sonde in treniralo odkopavanje. Tokrat smo priganjali člane Športnega društva Freeapproved. Dobro so se odrezali.

Hvala vsem, ki so se trudili zmano, Darko, Sašo, Klemen in Jure.


10.01.2012 V. Mojstrovka - 2366m, jan.2012
Danes imam dopust, ne bo nič komentarja!

08.01.2012 Debela peč - 2014m, januar 2012

07.01.2012 Alpinistična šola ČAO - igre na snegu, 2012

Pa smo spet zabili lep sončen dan. Koristno. Upam. No, že prejšni večer smo se pozabavali s teorijo, pogledali vse od blizu na platnu, danes pa pridno pljunili v roke in vse skupaj ponovili še praktično.

Igre na snegu, kot smo jih poimenovali smo razdelili v tri sklope. Vse o lavinskih žolnah, vse o snegu, preobrazbi in oceni nevarnosti ter vse o sondiranju in odkopavanju. Miha, ravnatelj AŠ ČAO je vse skupaj nadzira in brundal v brado, ostali pa... Vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Za zaključek smo izvedli še tekmo za pokal ČAO v iskanju lavinskih žoln. Da je vse skupaj izgledalo bolj resnično smo si pomagali z vadbenim poligonom Eassy Searcher, ki je žepostal nepogrešljivi pripomoček na takšnih in drugačnih usposabljanjih.

Da je vse skupaj teklo, kot namazano, so poleg pridnih udeležencev, posebej zaslužni Darko, Sašo in Matija.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!