Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 361 - 370 od 713
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
17.05.2010 Tečaj za vodnike PZS - Valvazor 2010

Prima je bilo! Dež, pa spet dež, pa močan veter in sneg... Vseeno smo izpeljali do konca še en tečaj za vodnike PZS za kategorijo B, ki je potekal na Valvazorjevem domu pod Stolom pod vodstvom Jožeta Varla.

Dobra, homogena skupina s kar nekaj izstopajočimi talenti. Pa ne samo takšnimi, ki so glasni in vedno v ospredju. Neobičajno veliko je bilo v skupini takšnih zelo zagretih, z dosti predznanja, z idejami, z voljo.

Kot rečeno, kljub izredno slabemu vremenu smo tečaj uspešno izpeljali, predelali vso zahtevano snov, dež je celo prav prišel, saj smo se nekaterim temam lahko posvetili še dodatno, za kar po navadi zmanjka časa. Dva cela dneva smo oblegali Ajdno in jo preplezali, prehodili in nabodli s klini. Zelo prav nam je prišla nova zavarovana pot, ki vodi po vzhodni steni do vrha in naprej do zgodovinskega najdišča.

Ob taki organizaciji in s takšno skupino nam je inštruktorjem vedno v veselje sodelovati. Tako se bom z veseljem pridružil izpitni turi, ki bo v začetku junija nekje v Julijskih Alpah.


11.05.2010 Seminar - vrvna tehnika - CČN Domžale
Ni kakšne hude filozofije. Je pa pohvalno, da podjetja skrbijo za varnost svojih delavcev še preden jih nesreča ali inšpektorjev zapisnik prisili v to.

Moram reči, da je bilo tudi sicer zelo zanimivo kako iz dre... nastaja uporaben bioplin, ki se nadalje uporabi v koristne namene! Vzdrževalci so na preži 24 ur in nemalokrat je njihovo delovišče ali tik nad bazenom z nečisto brozgo ali visoko na silosu za bioplin. Delo na višini pa terja nekaj znanja, ki omogoča varnejše delo, ob morebitni nezgodi pa pomoč sodelavcu.


08.05.2010 Seminar za vodnike PZS - maj 2010

Poletje je pred vrati in seminarji oziroma izpopolnjevanja se kar vrstijo. Joža je ponovno odlično organiziral letno izpopolnjevanje, Valvazorjev dom pa je tako ali tako že uveljavljen kraj, kjer seminarji potekajo.

Tokrat sem temo o satelitski navigaciji prepustil Stankotu, sam sem se lotil in obdelal tehniko vodenja, ki v tem triletju obsega vse o plezalnih pasovih, gibanju ob jeklenici, samovarovanju itd, Martin je razložil vse o varovanju gorske narave, Andrej pa nas je razsvetlil z zanimivostmi v prvi pomoči.

Pravzaprav je težko obdelati neko temo, kjer v bistvu vsi vse vedo, po drugi strani pa je toliko nejasnosti, da jih je težko obdelati v kratkem času, ki je na voljo. V naših gorah so zavarovane poti, ki vodijo na teže dostopne vrhove narejene na povsem drugačen način kot je to običajno v tujini. Tam služi jeklenica, tu in tam tudi vrv ali celo veriga, le kot sredstvo za varovanje, kak klin ali skoba so namenjeni za pomoč pri gibanju, sicer pa se išče naravne stope in oprijeme. V naših gorah pa je jeklenica speljana skozi nešeteto klinov, je močno napeta, kot struna in res omogoča dobesedno vsakomur, da se povzpne na željen vrh. Vendar...

Po priporočilih, naj bi se gornik varno gibal na takšni poti na tak način, da pleza s samovarovalnim kompletom pripet na jeklenico. Kompleti vsebujejo absorbcijski element, uničevalec energije, ki ob hudem padcu dinamično zaustavi telo in s tem zmanjša tveganje za poškodbo. Večjo varnost vsekakor zagotavljamo s tem, da smo pripeti neprestano, torej moramo obe vponki na vsakem klinu, ki drži jeklenico izmenično prepeti, kar pa je v naših gorah, kjer so sidrni klini zelo na gosto, tudi na meter in pol, skoraj nemogoče, predvsem pa zelo zamudno delo. Rezultat, govorim iz izkusenj, je, da večina ljudi sredi poti enostavno neha prepenjati, ker se jim ne ljubi več, ker je zamudno, ker se ustvarja gneča, ker... Kakorkoli, namen, da bi bil gornik varovan ni dosežen. Tako imenovane "ferate" pa imajo, kot rečeno, jeklenico namenjeno varovanju in ne vlečenju zanjo ob napredovanju, klini so relativno zelo narazen, tudi pet metrov in več in tam nam je še kako hitro jasno, da bi padec brez uporabe samovarovalnega kompleta z absorberjem, pomenil katastrofo. Tule si lahko ogledate varovano pot pri naših sosedih in eno, ki je speljana nad slavnim Zermattom.

Samo za razmislek. Je možno, da je enak element za uničevanje energije uporaben za osebo s stotimi kilogrami teže in osebo s štiridesetimi? Naslednji pomislek, je možno, da je enotna dolžina krakov kompleta enako uporabna za otroka s krajšo dolžino rok in odraslega, visokega moškega z izredno dolgimi rokami? Pa še nekaj takšnih pomislekov se pojavlja, ko se enkrat poglobimo v to temo.

Zatorej nasvet za vse. Pred nakupom opreme, pa naj gre za plezalni pas ali samovarovalni komplet, se dodobra seznanite z namenom in načinom uporabe in dosledno upoštevajte navodila proizvajalca. Tudi obisk tečaja ali seminarja ne bo odveč. Še najbolj elegantna rešitev pa je, da povprašate za nasvet vodnika in ga hkrati poprosite, da vas spremi na prvih turah po zavarovanih poteh.


27.04.2010 Izpit za vodnike reševalnih psov GRZS - Vršič 2010
Še zadnjič v tej zimi smo se zbrali in zamudniki ter nekateri z mlajšimi psi smo opravili preizkus oziroma izpit iz iskanja zasutih v snežnem plazu.

Na Vršiču je snega še dovolj, najprej smo pljunili v roke in izkopali t.i. grobove. Vodja plazišča, zapisnikar itd so svoje delo dobro opravili, vse je potekalo tekoče in do kosila je deseterica opravila s preizkusom!


24.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Udeleženci

22.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Zadnji utrinki

18.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Deseti del poti
Video: Pashupatinath in Boudhanath

17.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Deveti del poti

16.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Osmi del poti

15.04.2010 Treking Langtang - april 2010 - Sedmi del poti

Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!