Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 361 - 370 od 719
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
06.06.2010 Izpit za vodnike PZS - Izpitna tura 2010

Dan D!

Spet jutro kot umito! Kot bi spodbujalo, pomagalo z energijo. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, tako tudi izpit ni bil tako zahteven, kot je večina pričakovala. Pri povprečno zelo dobremu znanju tudi ne more biti zahteven! V steni Male Mojstrovke je za ta letni čas še obilica snega, grape so še do dobra zasute, jeklenica je po nekod še globoko pod snegom. Razdeljeni v pet majhnih skupin smo relativno hitro napredovali, vmes popravljali eden drugega, se opozarjali, tu in tam tudi utemeljili zakaj tako.

Razen dveh samohodcev in večje skupine, ki je capljala za nami smo bili v steni sami. Okrog poldneva, da je bilo že skoraj kičasto, smo že drveli navzdol, tu in tam je bilo potrebno še uporabiti cepin, sicer pa smo v slabi uri stali na parkirišču. Razen rdećih lic in zažganih vratov ni nikomur nič manjkalo.

Sledilo je kosilo in resna analiza. Že v prejšnjih prispevkih sem omenil, da že dolgo ni bilo tako homogene skupine. Povprečno znanje je bilo visoko in kar nekaj Planinskih društev se lahko pohvali z novimi, kvalitetnimi vodniki.

S strani vodstva tečaja, ki ga je ponovno sijajno izpeljal Joža, smo izčrpali govore, pripombe in pohvale. Na vrsti so bili bodoči vodniki. Ne bom napletal kaj vse so povedali, rad pa bi se vsem, do zadnjega, predvsem pa avtorjem spominka in sporočilc, ki ste mi jih natlačili v steklenko, iskreno zahvalil. Tako, kot je možna misija nemogoče, tako je za vsakim gromom sonce!

Prisrčna hvala vsem!


05.06.2010 Izpit za vodnike PZS - Vršič 2010

Kakor je slabo kazalo... Skorajda celoten tečaj, ki se je odvijal na Valvazorju in okolici, nas je pralo, pralo in pralo. Snežne teme tako ali tako ne bi mogli obdelati tam, ostalo pa nam je še gibanje po melišču, skrotju, travah...

In vse to smo lahko obdelali ta vikend, 5.in 6. junija, ko je bilo vreme kot nalašč za takšne dejavnosti. Na Vršiču je snega še dovolj za izvedbo vseh možnih manevrov. Pomladni sneg je mnogo bolj kompakten kot zimski, če si zaradi dela moker kot miš se malo laže posušiš, skratka, zadeli smo pravi vikend.

Prečenje snežišča, hoja z derezami, zaustavljanje padlega, uporaba cepina, izdelava sidrišč tako in drugače, je samo nekaj nalog, ki smo jih obdelali ta dan.

Groza, že tako je napetost pred jutrišnjo turo na višku, vse kandidate pa čaka se pisni del izpitov. Komisija je bila strašno stroga, prepisovalni način je bil vklopljen. plonkanje, kaj je že to, je bilo strogo prepovedano! Ampak beseda ni konj!

Kasno zvečer smo izžrebali še skupine in pripadajoče inštruktorje in mrzlična priprava na izpitno turo se je lahko začela.


30.05.2010 Tečaj VRP GRZS - Pohorje 2010-1

Redno letno usposabljanje... Že ne vem več katero po vrsti. Pa vendar tokrat zame prvo v takšni vlogi. Od 27. do 30.maja smo spet gostovali na Treh Kraljih kot se skrajšano reče, sicer pa je uradno RTC Trije Kralji, kjer smo v penzionu Jakec in v njegovi okolici preživeli nekaj prijetnih, aktivnih dni.

Dva dni je na tečaju sodeloval tudi novi predsednik GRZS. Igor je bil dolgoletni predsednik Komisije za reševanje iz plazov, zato smo se mu zahvalili za vloženo delo in mu namenili bučen aplavz za novo funkcijo.

Med 25 in 30 vodnikov in psov je vsak dan kalilo pohorski mir. Razdeljeni v več skupin, glede na usposobljenost vodnika in psa smo izvajali različne naloge. Prvo popoldne smo izkoristili za teorijo. Vsem skupaj je prav prišlo odlično predavanje o prvi pomoči psu. V drugem delu pa smo se spopadli še s praktičnimi poizkusi npr.kako psu pregledati zobe, izmeriti utril ali poviti taco in oko. Pa še nasmejali smo se zraven.

Mlajšo skupino je vodil Vozek. on zna z mladimi. Pri začetnikih niti ni veliko izbire. Psa je najprej treba dobro navezati nase in ga hkrati naučiti igre, ki kasneje služi za dosego drugih ciljev.

Starejše skupine so se spopadale z drugačnimi izzivi. Tokrat smo dali poudarek na nakazovanju oseb v neobičajnih položajih. Vse prevečkrat se zgodi, da iščemo osebo, ki izgubljena tava naokoli in kaj lahko bi jo pes zamenjal za sprehajalca in mitrno odhitel naprej. lahko gre za pogrešanega, ki je neodziven obležal pokrit pod zasilno odejo ali v zasilnem bivaku, ne nazadnje se tu in tam srečamo tudi z neljubimi prizori, ko se življenje konča nekaj metrov nad tlemi. Takšne in podobne situacije so voniki simulirali in preizkušali odzivnost psov. Zadnji večer pa smo dodali še en moteči faktor, ob soju močnih svetil smo izvedli trening in pri tem ugotavljali kako moteča so lahko močna svetila, ki jih uporabljamo v iskalnih intervencijah.

Glede na to, da sem se sam še malo iskal v novi vlogi, hvala vsem udeležencem za strpnost, posebna zahvala pa velja inštruktorjem za dobro izpeljano delo.


30.05.2010 Tečaj VRP GRZS - Pohorje 2010-2

23.05.2010 Seminar za vodnike PZS - Mrzlica 2010

Uh, spet je bilo živahno! Polna jedilnica nasmejanih obrazov, različnih dialektov... Pri teoretičnih predavanjih se je vnela zanimiva debata pri vseh temah. Slišati je bilo nekaj zanimivih pogledov, kako pripombo, pohvalo, predlog.

Roman je spet izpeljal seminar kot bi si vedno in povsod želeli. Tudi inštruktorji mu nismo prehudo delali sivih las. Praktični del je potekal kar v okolici koče, bistvene stvari smo predelela na način vsi vse. Tudi vreme nam je služilo in po zaslugi prijaznega osebja koče smo nekateri spet preveč jedli! Tokrat sem bil že drugič gost na zasavskem seminarju in če me le povabijo pridem še kdaj!?

Kot na vsakem tazaresnem seminarju tudi tu analiza ni manjkala. Glavno besedo so imeli udeleženci in enotna ocena in tudi sugestija za naprej je bila, da morajo biti takšni seminarji dinamični, predavanja kratka in udarna, podkrepljena z dejstvi in primeri, praktičnega dela pa naj bo čim več in naj se izvaja čim bolj dosledno!


22.05.2010 Seminar za inštruktorje GRZS - 2010

Zopet smo se zbrali. Tokrat v Kamniški Bistrici, navsezgodaj, 22.maja. Je morala bit močna luna, saj se redko zgodi, da se prijavi manj udeležencev kot jih v resnici pride.

Tokrat je že bilo tako in na hitro smo spremenili prvotni program, da bo delo laže teklo. Takoj po zajtrku nas je pozdravil novi predsednik GRZS, v spodbudnem tonu opisal trenutnoi dogajanje in se zahvalil za dobro udeležbo. Razdeljeni na več skupin smo jo mahnili v kurjo dolino in na obeh velikih balvanih, v steni Knofa, pa tudi na dveh točkah bolj pri tleh, oddelali nacrtovane naloge. Žemarjenje, spust po vrvi, delo spremljevalca, nameščanje zahtevnih vrvnih ograj, predstavitev nove vakumske blazine in nosil so bila glavna opravila za to dopoldne. Vsi smo se držali urnika in zaključili ob spodobni uri. Čas je ostal še za analizo in kosilo.


17.05.2010 Tečaj za vodnike PZS - Valvazor 2010

Prima je bilo! Dež, pa spet dež, pa močan veter in sneg... Vseeno smo izpeljali do konca še en tečaj za vodnike PZS za kategorijo B, ki je potekal na Valvazorjevem domu pod Stolom pod vodstvom Jožeta Varla.

Dobra, homogena skupina s kar nekaj izstopajočimi talenti. Pa ne samo takšnimi, ki so glasni in vedno v ospredju. Neobičajno veliko je bilo v skupini takšnih zelo zagretih, z dosti predznanja, z idejami, z voljo.

Kot rečeno, kljub izredno slabemu vremenu smo tečaj uspešno izpeljali, predelali vso zahtevano snov, dež je celo prav prišel, saj smo se nekaterim temam lahko posvetili še dodatno, za kar po navadi zmanjka časa. Dva cela dneva smo oblegali Ajdno in jo preplezali, prehodili in nabodli s klini. Zelo prav nam je prišla nova zavarovana pot, ki vodi po vzhodni steni do vrha in naprej do zgodovinskega najdišča.

Ob taki organizaciji in s takšno skupino nam je inštruktorjem vedno v veselje sodelovati. Tako se bom z veseljem pridružil izpitni turi, ki bo v začetku junija nekje v Julijskih Alpah.


11.05.2010 Seminar - vrvna tehnika - CČN Domžale
Ni kakšne hude filozofije. Je pa pohvalno, da podjetja skrbijo za varnost svojih delavcev še preden jih nesreča ali inšpektorjev zapisnik prisili v to.

Moram reči, da je bilo tudi sicer zelo zanimivo kako iz dre... nastaja uporaben bioplin, ki se nadalje uporabi v koristne namene! Vzdrževalci so na preži 24 ur in nemalokrat je njihovo delovišče ali tik nad bazenom z nečisto brozgo ali visoko na silosu za bioplin. Delo na višini pa terja nekaj znanja, ki omogoča varnejše delo, ob morebitni nezgodi pa pomoč sodelavcu.


08.05.2010 Seminar za vodnike PZS - maj 2010

Poletje je pred vrati in seminarji oziroma izpopolnjevanja se kar vrstijo. Joža je ponovno odlično organiziral letno izpopolnjevanje, Valvazorjev dom pa je tako ali tako že uveljavljen kraj, kjer seminarji potekajo.

Tokrat sem temo o satelitski navigaciji prepustil Stankotu, sam sem se lotil in obdelal tehniko vodenja, ki v tem triletju obsega vse o plezalnih pasovih, gibanju ob jeklenici, samovarovanju itd, Martin je razložil vse o varovanju gorske narave, Andrej pa nas je razsvetlil z zanimivostmi v prvi pomoči.

Pravzaprav je težko obdelati neko temo, kjer v bistvu vsi vse vedo, po drugi strani pa je toliko nejasnosti, da jih je težko obdelati v kratkem času, ki je na voljo. V naših gorah so zavarovane poti, ki vodijo na teže dostopne vrhove narejene na povsem drugačen način kot je to običajno v tujini. Tam služi jeklenica, tu in tam tudi vrv ali celo veriga, le kot sredstvo za varovanje, kak klin ali skoba so namenjeni za pomoč pri gibanju, sicer pa se išče naravne stope in oprijeme. V naših gorah pa je jeklenica speljana skozi nešeteto klinov, je močno napeta, kot struna in res omogoča dobesedno vsakomur, da se povzpne na željen vrh. Vendar...

Po priporočilih, naj bi se gornik varno gibal na takšni poti na tak način, da pleza s samovarovalnim kompletom pripet na jeklenico. Kompleti vsebujejo absorbcijski element, uničevalec energije, ki ob hudem padcu dinamično zaustavi telo in s tem zmanjša tveganje za poškodbo. Večjo varnost vsekakor zagotavljamo s tem, da smo pripeti neprestano, torej moramo obe vponki na vsakem klinu, ki drži jeklenico izmenično prepeti, kar pa je v naših gorah, kjer so sidrni klini zelo na gosto, tudi na meter in pol, skoraj nemogoče, predvsem pa zelo zamudno delo. Rezultat, govorim iz izkusenj, je, da večina ljudi sredi poti enostavno neha prepenjati, ker se jim ne ljubi več, ker je zamudno, ker se ustvarja gneča, ker... Kakorkoli, namen, da bi bil gornik varovan ni dosežen. Tako imenovane "ferate" pa imajo, kot rečeno, jeklenico namenjeno varovanju in ne vlečenju zanjo ob napredovanju, klini so relativno zelo narazen, tudi pet metrov in več in tam nam je še kako hitro jasno, da bi padec brez uporabe samovarovalnega kompleta z absorberjem, pomenil katastrofo. Tule si lahko ogledate varovano pot pri naših sosedih in eno, ki je speljana nad slavnim Zermattom.

Samo za razmislek. Je možno, da je enak element za uničevanje energije uporaben za osebo s stotimi kilogrami teže in osebo s štiridesetimi? Naslednji pomislek, je možno, da je enotna dolžina krakov kompleta enako uporabna za otroka s krajšo dolžino rok in odraslega, visokega moškega z izredno dolgimi rokami? Pa še nekaj takšnih pomislekov se pojavlja, ko se enkrat poglobimo v to temo.

Zatorej nasvet za vse. Pred nakupom opreme, pa naj gre za plezalni pas ali samovarovalni komplet, se dodobra seznanite z namenom in načinom uporabe in dosledno upoštevajte navodila proizvajalca. Tudi obisk tečaja ali seminarja ne bo odveč. Še najbolj elegantna rešitev pa je, da povprašate za nasvet vodnika in ga hkrati poprosite, da vas spremi na prvih turah po zavarovanih poteh.


27.04.2010 Izpit za vodnike reševalnih psov GRZS - Vršič 2010
Še zadnjič v tej zimi smo se zbrali in zamudniki ter nekateri z mlajšimi psi smo opravili preizkus oziroma izpit iz iskanja zasutih v snežnem plazu.

Na Vršiču je snega še dovolj, najprej smo pljunili v roke in izkopali t.i. grobove. Vodja plazišča, zapisnikar itd so svoje delo dobro opravili, vse je potekalo tekoče in do kosila je deseterica opravila s preizkusom!


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!