Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 361 - 370 od 781
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
23.11.2010 Treking Nepal 2010 - Island Peak - 6189m

21.11.2010 Treking Nepal 2010 - Na poti

17.11.2010 Treking Nepal 2010 - Namche Bazar

15.11.2010 Treking Nepal 2010 - Lukla

11.11.2010 Treking Nepal 2010 - Katmandu

29.10.2010 Stol - na vrhu Karavank
Malo za dušo, malo za sina, škodovalo pa tudi ni!

27.10.2010 ORTOVOX - 3+ in trening

V včerajšnjem prispevku ni šlo drugače kot, da sem omenjal znamke in firme, zato je prav, da danes uravnam vso zadevo in se zahvalim Jaku, oziroma Iglusportu, ki je pripravil seminar in trening s firmo Ortovox. Celo dopoldne smo se preganjali po travnikih na Igu, izvedeli marsikaj koristnega in spoznali nov model žolne Ortovox. 

K včerajšnjim novostim v zvezi z lavinskimi žolnami, danes lahko dodam še nekaj novih. Skorajda bi lahko dejal, da gre tu ves razvoj ravno v drugo smer. Na strani iskanja se dejansko dogajajo spremembe in novosti že vrsto let. Na strani žrtve, na strani žolne, ki oddaja pa bore malo. Pri zadnjem modelu Ortovox 3+ pa so ravno v tem pogledu storili velik korak.

Še vedno vztrajajo, da je funkcija samodejnega preklopa na oddajo ob daljšem mirovanju sprejemne naprave nadvse pomembna, zato so jo ohranili. Napajanje naprave so uredili tako, da je za enako dolgo delovanje potrebna le en baterijski vložek. Največja sprememba pa se je dogodila na oddajniku, natančneje, naprava zna določiti v kakšnem položaju je glede na podlago in vedno poskrbi, da oddaja antena, ki je najbliže vzporednici s terenom. Kot vemo, žolne nove generacije za iskanje, za določanje smeri gibanja proti žrtvi, uporabljajo tri antene, x, y, in z. Vendar za oddajo še vedno vse brez izjeme uporabljajo samo eno, po navadi "x" anteno.

Položaj, ko sta žolni, oddajna in sprejemna, v "zaporednem" položaju je najboljši, 100%. Položaj ko je oddajna žolna horizntalno pravokotno na sprejemno je že precej slabši, le 65%. Najslabši pa je položaj ko je oddajna antena vertikalno pravokotna na sprejemno žolno, le 30 ali manj odstoten sprejem dosežemo. Pametna antena v žolni Ortovox 3+ zna ugotoviti v kakšnem položaju je oddajna žolna in usmeri energijo v anteno, ki je najbliže vzporednici s podlago. Na ta način doseže najbolj idealen položaj v odnosu na sprejemnik in tudi v najslabšem položaju zagotavlja 90 in več odstotni sprejem.

Vem, da je malo zamotano napisano, ampak brez branja navodil in malo prakse tako ali tako ne bo šlo. Meni se je novost takoj zdela uporabna in logična.

Franz, ki je predstavil vse novosti je še poudaril tretjo fazo iskanja, sekundarno ali fino iskanje, kjer moramo biti potrpežljivi in natančni. Procesorji v napravi sicer znajo odlično pokazati kje in koliko je oddaljen oddajnik, vendar jih lahko s prehitim menjavanjem položaja žolne močno zmedemo. To velja za vse znamke in tipe digitalnih žoln. Poudarek je dal tudi na motnje, ki jih povzroča bližina drugih elektronskih naprav, ki so v bližini lavinske žolne, ko je v položaju za iskanje. Nasvet, da iz neposredne bližine delujoče žolne odstranimo telefone, Ipode, fotoaparate ipd ne bo odveč.

Še obvestilo za vse imetnike lavinske žolne Ortovox S1. Na voljo je nova programska oprema, ki se posodobi preko interneta. Z napravo se oglasite v Iglusportu ali na moj naslov.

Ne pozabite pred sezono tudi vizualno pregledati vaše naprave in zamenjajte baterijske vložke!


26.10.2010 Lavinske žolne - primerjava
Tule pa nekaj slikc in filmčka o tem kako so primerjali na žolnah različnih proizvajalcev nekaj bistvenih funkcij med seboj.

VIDEO: 1, 2


25.10.2010 PIEPS - Vector - žolna nove generacije

Vedno eno in isto... Zima se bliža, z njo pa radosti in težave. Poleg smuči in še kakšnega kosa opreme, ki ga je treba pred sezono preveriti je verjetno najbolj pomemben kos opreme lavinska žolna. Ker tudi sicer spremljam spremembe na tem področju, sem bil zelo vesel vabila na ogled proizvodnje lavinske žolne Pieps in seminarja na to temo. Sicer pa je bilo to srečanje distributerjev iz evropskih držav, Amerike in Japonske.

Se moram kar takoj zahvaliti trgovini Anapurna oziroma Roku, ki mi je to omogočil. Bilo je zanimivo!

Že na kongresu IKAR pred slabim mesecem so nam predstavili dve novi napravi. Novi Vector ima kar nekaj novosti, ki so posledica nekoliko drugačnega razmišljanja. Generalno je seveda bistveno, kako izboljšati čas iskanja in kako narediti napravo čim bolj prijazno ljudem.

Najbolj opazne novosti so, da so ukinili funkcijo avtomatičnega preklopa na oddajo, če naprava nekaj časa miruje (v primeru drugega snežnega plazu, ki bi lahko zasul iskalca). To odločitev zagovarjajo s tem, da naj bi slučajni vklop žolne nepazljivega iskalca povzročil med iskanjem več škode kot koristi. Naslednja novost je močno izboljšana tretja "Z" antena, ki dosega že zavidljivih 20m dosega. In tretja nosvost, nova žolna bo imela vgrajen GPS sprejemnik, ki seveda ne bo namenjen klasični navigaciji, čeprav je sposoben zapisovanja sledi, ampak je namenjen za dve priložnosti. Prvič, v slučaju nesreče bomo lahko z mesta nesreče v center za obveščanje sporočili dokaj natančno lokacijo in drugič, ko bo naprava med iskanjem zasutega zaznala le tega in hkrati imela podatek o položaju, bo zelo hitro lahko izračunala najkrajšo razdaljo do zasutega, kar bo seveda lahko skrajšalo čas iskanja. Novost je tudi ta, da bo naprava napajana z akumolatorjem in ne več z baterijskimi vložki.

Tole zadnje ne vem kako se bo obneslo, če bo skrb za akumolator slaba ali nepravilna. Sicer pa menim, da je funkcija preklopa na oddajo po določenem času mirovanja, ki je seveda nastavljiva, še kako pomembna. Bo pač treba med iskanjem, ko je na plazovini več iskalcev hkrati, kar je zelo redko, biti pozoren, da se iskalec ne bo znašel v položaju, ko se bo žolna avtomatično preklopila na oddajanje.

Pieps Vector bo v trgovinah januarja prihodnje leto.

Obisk proizvodnjih obratov firme SIEDEL je bil zelo zanimiv. Pravzaprav vse delajo roboti, vsa elektronika je zelo majhna in sestavljena iz nešteto mikro elementov. Na koncu pa vseeno vsako napravo ročno sestavijo do konca, pregledajo in prekontrolirajo delovanje. Naj povem, da v proivodnjih obratih strogo prepovedano fotografiranje, zato so slikce, kakrše pač so!

Naslednji dan je bil na srečo samo mrzel, deževati je prenehalo. Čakal nas je prikaz primerjanj različnih žoln, različnih proizvajalcev med seboj. Marcus, glavni razvijalec naprave je predstavil, kako je naredil primerjavo delovanja tretje antene, kako je določal najdaljši domet naprave in točnost usmerjanja.

Seveda se vedno postavijo enaka vprašanja, katera je najboljša, katera ima največji domet, katera s najlaže uporablja in ne nazadnje, katera je cenovno še sprejemljiva.

Saj poznate moje odgovore. Dobra ali primerna je vsaka lavinska žolna, ki deluje, je primerno vzdrževana in z njo znamo rokovati. Seda pa je doba enoantenskih, analognih naprav nepreklicno mimo. Torej pri nakupu le poglejmo poleg barve in oblike še na funcionalno uporabnost!


24.10.2010 Izpit za pripravnike GRZS - Tamar 2010

Spet smo lovili vreme in vijugali med dežnimi kapljicami. Kot zakleto je vreme na dan izpitov skoraj vedno slabo. Vetrovno, mokro in hladno. In tako je bilo tudi tokrat, ko so mladi pripravniki opravljali prvi del izpita za reševalca. Preizkusili so se iz tem letne tehnike reševanja.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!