Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 899
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
03.06.2012 Seminar za inštruktorje GRZS - Tamar 2012

Lahko bi rekli, kot po maslu je teklo vse skupaj! Seminar je tokrat potekal v Tamarju na že znanem delovišču, kjer je zavrtano in zabitodovolj klinov, da lahko dela po 10 in več skupin hkrati.

Tokrat nas je bilo preko 60 in je bil poligon popolnoma zaseden. Obnovili smo nekaj starih elementov in manevrov, pokazali, skorajda že naučili pa smo se tudi par zanimivih in uporabnih stvari, ki se uporabljajo v modernem reševanju.

Na vsakem delovišču se je odvija poseben sklop dejavnosti. Postavitev in uporaba "Tirolske" žičnice z možnostjo vertikalnega dviga in spusta, postavili smo drog "Stevio" inse naučili z njim ravnati, na enem delovišču so se obdelovala samo moderna sidrišča in varovališča, ki se uporabljajo v alpinistiki, spet drugje je bila tema "prehod vozla" pri spustu ali dvigu in na zadnjem delovišču tipizirana reševalna tehnika.

Kot smo poudarili inštruktorji in kasneje potrdili udeleženci je bil to eden boljših seminarjev, delo je teklo po urniku, vsi, inštruktorji in udeleženci so bili maksimalno zainteresirani in delovni, ne nazadnje, vreme nam je služilo, saj se je ulilo točno takrat, koso zadnji pritekli v kočo.

Hvala vesem za uspešno izvedbo!


01.06.2012 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - helikopter - 2012

Še ena vaja je za nami. Tokrat spet vetrovna in na višini, dobesedno. Pristop na mesto nesreče aliobmočja iskanja bi lahko kdaj trajal predolgo, lahko je nevaren... Zato hiter transport pride še kako prav. In če ne gre drugače lahko vodnika in psa dostavimo na mesto tako, da se spustita z vitlo oziroma isti par lahko z nedostopnega terena poberejo z vitlo. Hitro in varno.

Prav to so vodniki v paru s psom počei to popoldne. Gori, doli, gori,... Morda izgleda dolgočasno, je pa nujno potrebno, da se pridobi rutina in zaupanje vase, v posadko in psa.


30.05.2012 Usposabljanje - helikopter - maj 2012
Nekaj malega o današnji vaji na prepihu.

Dodajam še par slikc, FOTO: Vlado Hlede


29.05.2012 Triglav - maj 2012
Snega sicer še nekaj, ampak čoftast, da je kar primerno, če imaš plovce, sicer bi potonil. Na Kredarici nič novega, kuhajo še vedno dobro...

27.05.2012 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - maj 2012

Zopet smo se zbrali. Lahko bi rekel, rekordna udeležba. Okupirali smo penzion Jakec na Pohorju in se štiri dni preganjali po okoliških gozdovih. Gostili smo tudi nekaj kolegov iz BiH. Predvsem so opazovali in spraševali. Želijo namreč čim prej organizirati svojo, podobno službo.

Razdeljeni v skupine so vodniki glede na opravljene izpite izvajali različnevaje. Najprej na suho, kot pravimo, kasnej pa tudi v bolj tazaresnih pogojih. Od teorije k praksi, pravijo. Nekaj teorije smo obdelali tudi v vecernih urah. Zelo zanimivo je bilo predavanbje o organizaciji in izvedbi iskalne intervencije večjih razsežnosti. Pripravil ga je g. Jusič z MNZ. Nina je obdelala zanimivo veterinarsko temo, ogledali in ponovili pa smo tudi kaj vse je treba postoriti z GPS napravo preden se podamo v iskalno intervencijo.

Verjetno je bil večini všeč tudi družabni večerm, kjer smo vsem aktualnim vodnikom reševalnih psov GRZS podelili potrdila o usposobljenosti, znake za psa in vodnika.

Hkrati z nami so v hotelu bivali tudi najmlajši šolarji in kot običajno smo jim pripravili kratko predstavitev dela vodnika in psa.


19.05.2012 Izpopolnjevanje vodnikov PZS - Reška koča - maj 2012

Zanimiv, malce naporen, predvsem pa prijeten seminar. Roman je res dober organizator. Časovnice se ujemajo, filozofije je bolj malo, zato pa je veliko prakse in dobre volje.

Sem si že večkrat rekel, da so zame osebno, poleg vsega ostalega, tale izpopolnjevanja dobra tudi zato, ker se dogajajo na krajih, ki jih sam verjetno ne bi nikoli obiskal.

Z Romanom, Francijem in Jožo smo se že zgodaj dopoldan zakadili v plezališče nad kočo in uredili simulacijo zahtevne zavarovane poti, ki nam je naslednji dan služila kot poligon za praktično vadbo. Varovanje na zavarovani poti, pomoč oslabelemu ali poškodovanemu, spust po vrvi, dvig padlega in še kaj smo obnovili in praktično preizkusili.

Drugi dve delovni točki sta obravnavali orientacijo, satelitska navigacija 2. del in uporabo polavtomatskega defibrilatorja.

Prav dobro smo se zabavali, hvala vsem udeležencem za strpnost in pozornost, pa tudi kolegom inštruktorjem za vložen trud in čas.

Žal je slikc bolj malo, saj so me za cel dan privezali nekam visoko v skale...
Končno se je ojunačil Joža in mi poslla nekaj slik, zato jih šele sedaj dodajam!


13.05.2012 Tečaj za vodnike PZS - Valvazor 2012

Nikoli ni prav! Če je mraz in dežuje se zmrdujemo, če je pasje vroče nergamo. Glede na to, da se je v teh štirih dneh vreme dotaknilo prav obeh skrajnosti, bi morali biti zadovoljni. In tudi smo.

24 nadobudnih vodnikov je garalo od jutra do večera, nekateri še nekoliko dlje... Vreme je res služilo, kljub pasji vročini smo brez težav in vsi sve, obdelali vse teme v naravi, naredili turo na Stol, kjer smo našli še dovolj trdega snega za zimske manevre, ko pa je ulivalo, kot na sodni dan, smo izkoristili čas za teorijo, orientacijo in ostalo.

Prav vsi udeleženci so zagnano spremljali program in se po svojih najboljših močeh potrudili dodati svoj delček.

Hvala kolegom in udeležencem za trud in dobro voljo!


24.04.2012 Treking NEPAL - april 2012 - Pashu, Bodha, Dakshinkali

19.04.2012 Treking NEPAL - april 2012 - V Katmandu

18.04.2012 Treking NEPAL - april 2012 - Langtang Lirung BC

Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!