Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 961
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
28.02.2013 Smučišče VOGEL - igre na snegu - februar 2013

Slab začetek, dober konec! Kar nekajkrat smo prestavili tole našo delavnico na snegu in zadeli pravi datum. Sicer je zjutraj kaj klavrno kazalo, kasneje pa je sonce odneslo vso slabo voljo, veliko zanimanje obiskovalcev pa še potrdilo odločitev upravljalca smučišča, da s takšnimi dogodki nadaljujemo.

Že lani smo med počitnicami organizirali "igre na snegu", vse o opremi in  postopkih, ki zmanjšujejo tveganje zasutja v snežnem plazu in seveda kako ukrepati, če se le zgodi. Vogel slovi po dobrih terenih za prosto smučanje in vsem zanesenjakom, ki radi špricnejo navzdol po neutrjenih strminah poleg urejenih prog je bila namenjena ta delavnica.

Vesel sem, da se je nagnetlo precej mladih, celo zelo mladih fantov in deklet, ki šele odkrivajo čar prostega smučanja. Predvsem starejšipa so presenetili s precej dobrim poznavanjem tematike in so v glavnem želeli na poligonu le preveriti, če so še vešči uporabe lavinske žolne, sonde in lopate.

Vsem, ki ste nas tokrat zamudili... Nikoli ni prepozno, v soboto 02. marca bomo spet na istem mestu. VABLJENI!


26.02.2013 Preizkus trdnosti in miniranje snežne odeje - Celjska koča - 26.02.2013

Na dovozni cesti proti Celjski koči nad Celjem, visi na strmem travniku zajetna količina snega in počasi leze navzdol... Tako nekako mi je razlagal občinski mož, odgovoren za vanost na cestah v celjski občini. Kaj storiti, kaj predlagate?
Kolega,predsednik GRS Celje ga je napotil name, če morda lahko plaz odminiramo, če bi pripeljal Janka z Vogla, da bi to opravil. En kup telefonov, Janko, jasno v službi, sam nimam pojma in ne dovoljenja...
Pa smo našli rešitev. Poklicni miner, ki Janku dostavlja eksplozil in ostalo opremo je bil pripravljen opraviti delo in sva šla.
Pohiteti je bilo treba, noč seje bližala, dež s snegom je močil snežno odejo. Par firbcev je popestrilo najino delo. Po pregledu območja,  150x250m,  strm, nekošen travnik, naklon 44°, 65cm namočenega snega, temperatura pri tleh 1°C ... Na pamet rečeno, vsi pogoji za dober plaz, vendar...
Preizkus je pokazal dokajšno stabilnost. Kaj pa sedaj? Iztok se ni dal odgnati, postavila sva verigo petih min, skupaj 17kg dinamita. Počilo je, kot na fronti, zgodilo se je bore malo.
Občinski možje so še vedno mencali, saj jih je za razumeti, edina dovozna cesta za priljubljeno turistično točko s smučiščem, nekaj kmetij... Pa je Iztok še po kmečko, kar ročno zagnal še dve mini nekaj metrov nad cesto. Sicer je po poku nekaj deset kubikov snega prihrumelo na cesto, pobočje pa je še vedno ostalo nedotaknjeno.

Dodobra namočena, po svoje s slabim občutkom, ker ni prišlo do sprožitve, sva se pobrala na čaj. Potiho, vsaj jaz, pa sem bil zadovoljen, ker počasi začenjam razumeti povezavo med preizkusom in kasnejšim rezultatom miniranja. Al pa se motim, hehe.


25.02.2013 Preizkus trdnosti in miniranje snežne odeje - Vogel, februar 2013

Če ob jasnem vremenu grmi... To je samo na Voglu mogoče. Če je Janko v bližini pa sploh. Letos je snega v izobilju in Janko ima dela čez glavo. Pogoji so bili odlični, miniranje je bilo potrebno in smo se lotili. Preizkusi sicer niso pokazali zelo velike nevarnosti, v slabi uri, ko je sonce vzšlo, se je temperatura hitro dvignila in snežna odeja se je hitro spreminjala.

Vseeno so vse štiri detonacije imele svoj učinek in snežne gmote so se pomaknile nekaj sto metrov niže. Ratrakisti so pridno očistili progo in že popoldan je bil Žagarjev graben odprt za smučarje. No, za nekatere, tokrat jih ni bilo malo, je bil odprt že dopoldan. Kljub fizičnim zaporam, množici tabel in straži nadzornikov smučišča, so se nadebudni mladci zaganjali po strminah in skozi Žagarjev graben nadaljevali tvegano pot v dolino...


24.02.2013 Izpopolnjevanje vodnikov PZS - Valvazor - 2013

Vam povem, tako so me preganjali tile moji, da... No, malo je tudi vreme pripomoglo k temu, da je posnetkov malo manj, saj se je vsuvalo od vsepovsod.
Kljub vremenu, naredili smo vse predvideno, tudi nočni pohod z zelo oteženo orientacijo. Povratek v dolino je bil nadvse zanimiv. Le malokrat se zgodi, da na strmem pobočju, s smučmi obrnjenimi navzdol stojiš ne, da bi se premaknil.


23.02.2013 Alpe - Adria - mednarodna vaja treh dežel - 2013

Alpe - Adria, srečanje treh obmejnih držav, SLO, ITA, AUT, je že kar tradicionalno. Na ravni skupin za delo z reševalnimi psi se v ožji zasedbi srečamo vsako leto, na ravni pokrajin pa vsakih nekaj let.

Tokrat je bila kot organizator na vrsti Slovenija, točneje GRZS. Ker je reševanje v snežnih plazovih aktualno, ker obstaja verjetnost, da se nesreča večjih razsežnosti zgodi prav na obmejnem območju, smo pripravili obsežno vajo iskanja zasutih v snežnem plazu.

Predpostavka na osnovi katere smo izvedli vajo je bila, da je prišlo do zasutja več ljudi hkrati. Srečno preživeli so nam dali dokaj natančne podatke o opremljenosti zasutih. Namen vaje jebil predvsem poglobiti sodelovanje obmejnih reševalnih postaj vseh treh držav, pa tudi izmenjava strokovnih mnenj, prikaz posameznih operacij na plazovini in ne nazadnje, druženje in medsebojno spoznavanje.

Helikopter je bilo seveda prvi na kraju dogodka. V pićlih šestih minutah je pregledal plaz v izmeri 200 x 250m in srečna imetnika lavinskih žoln sta bila hitro odkopana in transportirana v varno oskrbo. V tem času so se nam že pridružili kolegi iz sosednjih držav, ki so opravili iskanje s psi, kasneje smo nekatere dele plazovine tudi presondirali z mešanimi ekipami sonderjev, še enkrat preiskali plazovino z žolno in RECCO anteno.

Srečanje se je po dveurnem napornem delu v čudovitem vremenu nadaljevalo v bolj sproščenem vzdušju.

Za odlično pripravljeno in izvedeno vajo gre v prvi vrsti zahvala domačim, rateškim reševalcem, vodstvu vaje in seveda vsem reševalcem iz vseh treh držav, ki so zagnano, dosledno in srčno izpeljali nalogo.


21.02.2013 Vaja Alp SAR - Sella Nevea - februar 2013 - reševanje v plazu

Zadnji dan srečanja Alp SAR je bila na vrsti simulacija reševanja v snežnem plazu na italijanski strani. Podobno, kot včeraj, so tokrat Italijani zaprosili za pomoč slovenske reševalce.

Glavni namen celotne vaje je bil sicer preveritikomunikacije na ravni držav in možnost nadzora posameznih reševalcev in celotne intervencije na terenu. Da pa ne bi kar tja v tri dni tekali po smučišču smo pripravili dokaj realno situacijo. Nekaj turnih smučarjev je odneslo, eden, ki je ostal nazasut je dal dokaj dobre informacije, da ima en zasuti sigurno RECCO odbojnik, vsaj eden nameščeno lavinsko žolno, ostali so žal brez žoln ali odbojnikov.

Izkoristili smo tudi priliko, z nami je bil tudi snemalec URSZR, ki je prijazno posnel precej materiala, ki bo, upamo, služilo v učne namene GRZS.

Zgodaj popoldan smo zaključili z značilno italijansko pašto in dogovorom, da se v marcu dobimo in pregledamo rezultate ter zaključimo projekt.

Hvala vsem sodelujočim članom GRZS in ekipi URSZR ter seveda tudi vsem italijanskim kolegom za gostoljubje in pomoč.

FOTO: Priprave

VIDEO: Priprava v dolini in priprava na terenu


20.02.2013 Vaja Alp SAR -Sella Nevea - februar 2013 - priprava

Alp SAR, mednarodni projekt, kjer italijanska CZ in naša Uprava za zaščito in reševanje sodelujeta, kot aktivna partnerja, gre počasi h koncu. Pred nami je še zadnja vaja, zadnji preizkus komunikacij, ki naj bi služile, kot logistična pomoč pri vodenju intervencij večjih razsežnosti v obmejnem prostoru.

Lani je slovenska stran organizirala podobno vajo in pripravila zaključke, ki so bili razvijalcem v pomoč pri odpravljanju težav.

O projektu in lanski vaji si lahko preberete TUKAJ.

Tokrat smo se zbrali na Sella Nevei. Pripravili smo dve vaji v mejnem območju v zimskih razmerah. Janarska reševalna služba je v sredo v mešani sestavi reševalcev iz obeh strani meje izvedla reševalno akcijo "padec smučarja v brezno" na slovenski strani, gorski reševalci, prav tako mešane ekipa,pa smo v četrtek simulirali obsežno reševanje več zasutih v snežnem plazu na iatlijanski strani.

Seveda sistem še ne deluje v popolnosti,v mnogočem je glede na lansko leto izbočjšan, vendar sem prepričan, da bodo razvijalci ravno na podlagi tokratnih pripomb laže našli napake in rešitve zanje.

FOTO: Reševanje iz snežnega plazu

VIDEO: Priprava v dolini in priprava na terenu ter reševalna akcija


17.02.2013 Tečaj za vodnike PZS - Valvazor 2013

Kot teptalni stroj so jo mahali po Rudni poti proti Valvasorjevem domu pod Stolom. Otovorjeni, kot mule, z veliko dobre volje so prisopihali do doma,kjer je bil naslednje štiri dni njihov učni center. Odlične razmere, dokaj debela snežna odeja, dobra ekipa inštruktorjev in odlična oskrba v domu, so bili zagotovilo za uspešno delo.

Obdelali smo program,predpisan za takšno izobraževanje, se lotili izdelave sidrišč, natikali dereze in krplje, zaustavljali s cepino in celo zgradili 5 ogromnih bivakov, kjer je brez težav prenočilo vseh 25 tečajnikov z inštruktorji vred.

Čez tri tedne jim preti še izpit in če bodo vsi v roku oddali seminarsko nalogo bo lahko že v nedeljo likof.


16.02.2013 Izpit vodnikov reševalnih psov GRZS - Sorica 2013

Končno enkrat lepo vreme... Sončno in toplo, odlične razmere za delo. Deset mladih psov z vodniki je opravljalo izpit, štirje žepreizkušeni psi pa preizkus usposobljenosti.

Kolegi iz društva GRS Bohinj so odlično pripravili plazišče s šestimi luknjami, kjer smo dobro lahko simulirali resnično situacijo. Delo na plazišču je bilo zaradi nove snežne odeje dokaj zahtevno saj je omogočalo gibanje edino s smučmi. Vendar dobrih, motiviranih psov tudi to ne zmoti in zakopanim markirantom nisoin niso dali miru.

Hvala Bohinjcem in komisiji za odlično izpeljane izpite.


09.02.2013 Seminar za pripravnike GRZS - zima 2013
Morda je to celo kakšno pravilo, ki ga še ne poznamo? Vedno, vsaj zadnjih nekaj let, je ob času vaj ali seminarjev mraz, sneži, piha...
Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Pa smo vseeno pridno oddelali vse načrtovano, pregledali vse veščine in opremo ter razčistili morebitne dileme.

Smuka v dolino je bila odlična.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!