Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 911
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
23.07.2012 Gran Paradiso, 4061m - julij 2012

Vsake toliko je treba poskrbeti za svojo dušo... In če se poklopi dobra družba in predvsem vreme, ki odločilno vpliva na počutje... Res se je vse poklopilo. V manj, kot dveh urah smo bili pri polkrožni zgradbi, Rif. Vittorio Emanuele II, ki lahko nudi zavetje več, kot 200 ljudem. Priljubljena izletniška točka za turiste in seveda odskočna deska za vse osvajalce Gran Paradisa. Kot je povedal oskrbnik, ugotovila sva, da se poznava, se vsak dan, ob ugodnih vremenskih razmerah, povzpne na vrh med 150 in 200 ljudi.

Tesna a prijetna sobica, odlična hrana, stregel nam je nepalski kelner, ki e bil vesel moje nepalske spakedranščine, kratka noč in ob pol 5h smo se zagnali, kot še vsaj stotnija drugih. Še pred deveto smo si na vrhu segli v roke in se zrinili skozi ozko grlo celotne ture navzdol. Klub nepopisni gneči smo na vrhu uživali popolnoma sami. Verjetno posledica dobrega tempa, malo pa tudi iznajdljivosti. Počakali smo še, da je kolega "Kadivc" štartal s padalom, če lahko komaj 14 kvadratnim metrov rjuhe, rečemo padalo in se odpravili navzdol. Še pred drugo popoldan smo se zadovoljni peljali proti domu.


04.07.2012 Via Alpina - The SuperAlp - Rateče-Tromeja-Arnoldstein - 2012

Tokrat od Rateč, natančneje z Zelencev, do Grenobla. Alpska konvencija (poglej tudi ter CIPRA), ki vsako leto pripravi potovanje za novinarje iz vsega sveta, ki pišejo o ekologiji in varovanju narave, je tokrat izbrala za začetno točko prav Zelence v Sloveniji. Pot jih vodi po Via Alpini, trasi, ki povezuje osem držav v velikem polkrogu od Monaka do Trsta. Vsako leto je rdeča nit neka tema, ki obravnava varovanje določenega dela narave. V skupini so novinarji in novinarke iz Slovenije, Italije, Nemčije, Francije, Nepala in Kanade in predstavnica EU za področje varovanja narave, gospa Pia Bucella - Director Nature, Bodiversity & Land Use, Directorate General for Environment (DG, ENV), European Commission

Udeleženci letošnjega SuperAlp

Kot rečeno, tokrat so pot začeli v naravnem rezervatu Zelenci. Predstavnik Zavoda za varstvo narave jih je popeljal po kotičkih Zelencev in postregel z množico podatkov. Potem pa nas je pot peljala skozi vas Rateče in po pešpoti na Tromejo, kjer so z zanimanjem občudovali SZ del julijskih alp. V daljavi se je v oblakih prikazal tudi Triglav.Sledil je strm spust do vznožja vzpenjače na avstrijski strani in vožnja do Arnoldsteina, kjer so zaključili prvi dan potovanja, ki se bo tokrat zaključilo v Grenoblu.

Kaj zanimivega bodo še počeli na njihovi poti pa lahko spremljate TULE.


01.07.2012 Plemenice-Kugyjeva polica in Debelakove police v Kanjavcu

Dolg dan in nič težav z zgodnjim vstajanjem je pretehtalo kljub pasji vročini. Na bivaku pod Luknjo so šele vstajali, ko sva že hitela mimo. Čez plamenice, samo mi smo tako štorasti, da potrebujemo jeklenice, koze jih ne, na Sfingo pljuvat v globino, pa kar počez pod zahodno steno Triglava in po Kugyjevi polici na naš Ledeniček.

Fanta na meteo postaji sta rekla, da 17,4°C že zelo dolgo ni bilo na tej višini. Po opečenih telesih in popiti tekočini jima je za verjet.

Naslednji dan žal ni bilo takšne potrebe po zgodnji uri. Vseeno sva okoli pol osme stala pri plehnatem valju. En kup rdečekapih obiskovalcev s trobljami, fanfarami, piščalkami in glasno besedo je poskrbelo, da sva se že čez uro in pol ustavila pri Lojzu. Takoj mi je postregel s podatkom, da sem bil tam pri njem tudi ta in ta datum točno pred tridesetimi leti!? Po mulatieri navzdol, za vsak slučaj, kar mimo laške koče, do vstopa v kanjavške police. Še sreča, da gledajo na zahod in so bile na dopoldan še delno v senci. Pri Juretu na Prehodavci postanek za zdravo-zdravo in navzdol v Rit.


24.06.2012 Amfiteater - Dolški Križ - junij 2012

Čas kislih kumaric pravijo, da je nastopil...!? Končno smo s tečaji, seminarji in raznimi vajami zaključili. Tudi šole je konec in pob ima časa na pretek. Energije pa tudi. 1800 višinskih metrov v gor in prav toliko dol, pa je na koncu še vedno skakal, kot zjutraj. Le kaj mu dajejo za jesti?

Prima sva se imela, čeprav imam kar malo rešpekta, ko se bašem po kakem skrotju, on je pa v minuti za mano. Na martuljški strani nisva srečala nikogar, jih je bilo pa zato na mojstranški toliko več. Kot v Portorožu. Na Dovškem Križu, na Oltarju, na Šplevti...


21.06.2012 Mednarodna vaja ALPSAR - Martuljek 2012

Projekt U 2010 ... Takrat sem zapisal, da je skoraj utopično... Projekt ALPSAR dokazuje, da zelje in vizije izpred par let postajajo resnične in izvedljive. Več informacij na Alpine Search and Rescue.

Za kaj gre? Predvsem za kvalitetno spremljanje dogodkov na terenu v realnem času. Seveda govorim o reševalni intervenciji. Ker pa je svet majhen, Evropa neprimerno manjša in vse se globalizira je smiselno pripravljati projekte v povezavi s sosednjimi državami zlasti v smislu vodenja intervencij v obmejnem in mejnem prostoru. In iskanje pogrešanih se kaj lahko primeri na takem območju.
Italijanska Uprava za zaščito in reševanje, Civilna zaščita ter Slovenska Uprava za zaščito in reševanje intenzivno, skupaj sodelujeta v projektu AlpSAR. GRZS pa nudi s svojimi člani suport na vajah, kjer se preverja učinkovitost sistema.

Pravzaprav vse skupaj temelji na modernih tehnologijah prenosa podatkov s kraja na kraj, v tem primeru sterena, kjer se giblje reševalec-iskalec v bazo, kjer je vodstvo intervencije. Seveda je vsa zadeva še v plenicah, vendar so zametki dobri. Tokratna vaja naj bi odgovorila na vprašanje, kaj vse reševalci še pogrešamo v verziji programske opreme, ki je bila sedaj na voljo. En cel dan smo porabili za razpravo kaj bi želeli, kaj moramo nujno imeti in en dan za izvedbo simulacije vaje na obmejnem območju, kjer so bili hkrati prisotni reševalci z obeh strani meje.
Ker mi žilica ne da miru sem seveda hkrati simuliral in primerjal naš način spremljanja in vodenja intervencije, koliko časa porabimo za pripravo, kaj vse moram postoriti med intervencijo in koliko porabimo za prenos podatkov v računalnik po zaključku intervencije, da bi lahko opravili analizo in naredili plan za naprej, če je to potrebno. Vsi smo si bili enotnega mnenja, da je sistem, ki ga že nekaj let izvajamo, trenutno odličen, pokriva vse potrebe reševalcev na terenu in zahteve vodstva intervencije. Torej, da se bo moderni sistem izboljšal bo potrebno predvsem skrajšati čase priprave intervencije in urejanja podatkov za anlizo, poenotiti zapise podatkov o lohaciji, dodati manjkajoče podatke, ki so na intervenciji nujno potrebni itd. V grobem pa je pot prava, spremljati reševalca na terenu v realnem času, hkrati dobivati s terena fotografije okolice ali zanimivih dogodkov ter v obratni smeri, reševalcem na terenu, pošiljati nove podatke o pogrešanem, o spremembah iskalnih območji itd.

Prispevek (filmi) na straneh URSZR


19.06.2012 Winklturm - Torre Clampil, junij 2012

Zjutraj se dan išče! No, v tej vročini je to zagotovo pravilo, ki ga je dobro upoštevati. Malo čez 8 na vrhu in okoli 11h na parkirišču. Slikce pa o ostalem.


17.06.2012 Izpitna tura za vodnike PZS - junij 2012

Ne vem, al ma tane današnja mlladina takšno srečo, morda dobro plešejo za vreme, skratka, takšnega vremena že dolgo, zelo dolgo ne pomnim.

Zanimiva izpitna tura, kjer smo počeli marsikaj, poleg smejanja seveda. Vsak v skupini je bil tič zase, vsi skupaj zagotovo najboljša skupina. V tem stilu so tudi oddelali kar jim je bilo noročeno. Zaradi premočne debate na vrhu smo žal zgrešili skok človeka-netopirja, vse ostalo pa... Glede na nasmejane ksihte je moralo biti BP.

Hvala vsem v skupini in vsakemu posebej, seveda zahvala tudi vodstvu in inštruktorjem.


16.06.2012 100-let GRZS - Kranjska Gora, junij 2012

Sto let ni malo! Po starosti šesta gorsko reševalna služba v Evropi. Tudi ni od muh. Čudovit dan, odlična vaja, sprevod, nagovori in predvsem obisk tisočev planincev, reševalcev z družinami, turistov in seveda cenjenih povabljenih gostov s predsednikom države na čelu je dokaz, da gorski reševalci nekaj pomenijo in veljajo v tej državi.

Hvala vsem, ki ste, ki sedaj in ki boste v prihodnje poskrbeli, da tako tudi ostane!

Dan smo začeli s tradicionalno tekmo v znanju prve pomoči, nadaljevali z odlično izpeljano pokazno vajo, osrednji dogodek je bila prav gotovo parada vseh služb, ki delujejo v GRZS ter sorodnih služb s katerimi sodelujemo in predstavnikov PZS, uradni del pa smo zaključili z nagovorom pomembnih gostov in predsednika GRZS.


15.06.2012 Beli potok - Za Ak po PP - junij 2012

Če je bilo včeraj bolj na sprehod, je bilo danes bolj na marš!? Dolgo je tega, kar sem capljal za Urošem, pa še to v nasprostni smeri. Nič se ni spremenilo, še vedno je treba prav zaviti, še vedno točno veš, da si zgrešil, če je gošča vedno gostejša. Vesel sem, da je kar nekaj podpisov v vpisni knjigi, ki to sicer ni, ampak je le svitek listkov, shranenih v nepremočljivem tulcu.


14.06.2012 Rateče - Tromeja (Peč) - Arnoldstein

Tu in tam moraš nameniti nekaj časa tudi za sprehod in pohajkovanje. Danes mi je to vsekakor uspelo. Še pred odprtjem katerekoli koče na poti sem že štopal v Arnoldsteinu in bil šepred kosilom doma.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!