Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 926
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
03.10.2012 IKAR 2012- Krynica, Poljska - Pokazne vaje

Med 2. in 7. oktobrom poteka na Poljskem v kraju Krynica blizu Zakopan kongres IKAR. Tokrat že tretjič v zgodovini organizacije IKAR, ki je bila ustanovljena leta 1958.

Prvi dan kongresa, tako imenovani "preddan" je namenjen raznim delavnicam in pokaznim vajam, ki jih izvajajo države udeleženke. Tokrat jebilo zelo zanimivo saj so bile vse točke dokaj tehnično obarvane. Tako so prikazali vitel-stol, ki se z lastnim motorjem, pritrjenim pod nekakšen stol,s pomočjo trenja navite vrvi okoli vretena pomika po vrvi navzgor. Reševalec, ki upravlja s "stolom" preprosto sedi na njem in se z nogama odriva od stene, pravzaprav hodi prvokotnona steno. Dve delovni točki sta spet prikazovali prednosti uporabe vrvi Dyneema, kako premostiti večje razdalje, ko je npr. čez sotesko treba napeljati vrv, prikazali so uporabo dvonogega stojala, nova reševalna nosila, ki vsebujejo blazino,ki jo reševalec s pomočjo jeklenke s stisnjenim zrakom, napolni šele, ko je nameščena pod ponesrečenca, seveda niso manjkali helikopterji in šekaj.

Tokrat smo tudi mi prikazali tehnično reševanje izprevisne stene. V naslednji fotogaleriji pa VEČ o tem.


03.10.2012 IKAR 2012- Krynica, Poljska - Pokazna vaja GRZS

Namen je bil prikazati, kako lahko en sam reševalec z minimalno opremo dokaj preprosto pride pod previs nad ali vzporedno s ponesrečenim, v zraku visečim plezalcem in se s pomočjo teleskopske palice približa v vpadnico ali čisto blizuvisečega ter s preprostim škripcem narejenim iz Grillona, dvigne ponesrečenega, odreže vrv, ponesrečenega pritrdi nase in se skupaj z njim spusti do tal.

Vajo smo zaradi kroženja različnogovorečih skupin ponovili kar štirikrat. Hvala ekipi in še posebej kolegoma v steni, da smo odlično izpeljali nalogo!


01.10.2012 Izpit za inštruktorje GRZS - Tamar 2012

Nova generacija... Mislim, da vsako leto napišem podobno!? Kljub jokavemu vremenu smo uspešno zaključili s preizkusom znanje za bodoče inštruktorje GRZS. Kot je ob zaključku povedal eden od izpitne komisije, "Izpit se za vas šele začenja, pravi preizkus bodo vaši lastni kolegi pripravniki na društvih, ki vas bodo kritično ocenjevali in od vas zahtevali znanje in temeljito razlago."

Pri takem znanju, kot so ga pogazali se ni za bati, da ne bi zmogli opraviti izbrane naloge in naučiti veščin bodoče generacije.


29.09.2012 Dan zaščite in reševanja na OŠ Brezovica

Na mladih svet stoji! Večina slovenskih osnovnih in srednjih šol je to soboto izkoristila za športni dan, nekatere pa za t.i. "Dan zaščite in reševanja". Na OŠ Brezovica so to izpeljali tako, da so povabili k sodelovanju različne reševalne službe, ki so se na kratko predstavile vsem učencem.


22.09.2012 Red Bull 400m race - Planica - Slovenija

Planica, velikanka, Red Bull... Sami presežniki! Potem pa še 200 in več natreniranih mladenk in mladcev, ki so se, nekateri tudi večkrat, zagnali po doskočišču in zaletu prav do vrha.


15.09.2012 Talanov Memorial - 2012
Leto je naokoli in Šmarnogorci so spet prido in dobro pripravili tradicionalni memorial Boža Tlana.

08.09.2012 100 žensk na Triglav - 2012

Saj veste, če so je križ, če jih ni, pa še večji... Če jih je 100, pa sploh ni tako slabo, če se jim le ne zameriš!? Dobra motiviranost, skrbna priprava, organizacija na nivoju, tudi vreme nam je dalo podporo...

... in 100 žena, mater, hčera in sestra je zopet osvojilo tretji pol naše države.

Deset vodnikov in desetkrat po deset žena smo se v petek in soboto zaganjali v triglavske strmine, stopili na vrh in se zdravi in celi vrnili v dolino.

Vsem udeleženkam iskrene čestitke, vsem kolegom in organizatorjem pa zahvala za dobro sodelovanje.


29.08.2012 Triglav - avgustovski sneg

Tudi slabo vreme je za nekaj dobro! Predvsem, če je nadaljna napoved malo negotova. Do opoldan ni bilo na Kredarici žive duše. Redkost za konec avgusta. Nekaj malega snega je odlično začinilo popoldanski vzpon na vrh. Naslednji dan pa spet brezmadežen, topel... Le nakaj ljudi, koče na pol prazne, harmonikarji in jesiharji so manjkali... Na Dednem polju Jankova staja še stojiin tudi kislo mleko je teknilo.


18.08.2012 Bohinjske planine in Sedmera jezera

Kako malo je treba, da je človek zadovoljen. Kaj pa vem, ker imamo vse pred nosom, verjetno premalo cenimo, kar imamo!? Se mi je zdelo, da se bodo dolgočasili, da ne bo nič novega, da so vse na svetu že videli... Svetovljani, popotniki. Vsako leto na drugem koncu sveta. Čisto prava, živa planina, pa jezero sredi ničesa, nepregledni gozdovi, divje maline... Tu in tam so pozabili zapreti usta od začudenja.


15.08.2012 Kot - PP - Luknja peč - avgust 2012

Prava ideja ob pravem času. Tudi družba je bila izvrstna, kot se za takšno turo spodobi. Kraljeva etapa, baje jo tako imenujemo. Se ne spomnim, da bi jo Uroš kdaj tako poimenoval. Če ocenjujemo po skali, plezariji, varnosti... No, tudi bi lahko rekli kraljevo štorasto. Ampak vse ostalo, odlični prehodi, neskončne police, razgledi, sam vrh... No, to pa je Kraljevsko. Po 35 letih sem se začuda relativno dobro spomnil nekaterih detajlov, vmes je priskočil na pomoč Darko in brez variant za pridne sva v prvo vdela prave police in prehode. To pa tudi nekaj šteje.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!