Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 919
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
29.08.2012 Triglav - avgustovski sneg

Tudi slabo vreme je za nekaj dobro! Predvsem, če je nadaljna napoved malo negotova. Do opoldan ni bilo na Kredarici žive duše. Redkost za konec avgusta. Nekaj malega snega je odlično začinilo popoldanski vzpon na vrh. Naslednji dan pa spet brezmadežen, topel... Le nakaj ljudi, koče na pol prazne, harmonikarji in jesiharji so manjkali... Na Dednem polju Jankova staja še stojiin tudi kislo mleko je teknilo.


18.08.2012 Bohinjske planine in Sedmera jezera

Kako malo je treba, da je človek zadovoljen. Kaj pa vem, ker imamo vse pred nosom, verjetno premalo cenimo, kar imamo!? Se mi je zdelo, da se bodo dolgočasili, da ne bo nič novega, da so vse na svetu že videli... Svetovljani, popotniki. Vsako leto na drugem koncu sveta. Čisto prava, živa planina, pa jezero sredi ničesa, nepregledni gozdovi, divje maline... Tu in tam so pozabili zapreti usta od začudenja.


15.08.2012 Kot - PP - Luknja peč - avgust 2012

Prava ideja ob pravem času. Tudi družba je bila izvrstna, kot se za takšno turo spodobi. Kraljeva etapa, baje jo tako imenujemo. Se ne spomnim, da bi jo Uroš kdaj tako poimenoval. Če ocenjujemo po skali, plezariji, varnosti... No, tudi bi lahko rekli kraljevo štorasto. Ampak vse ostalo, odlični prehodi, neskončne police, razgledi, sam vrh... No, to pa je Kraljevsko. Po 35 letih sem se začuda relativno dobro spomnil nekaterih detajlov, vmes je priskočil na pomoč Darko in brez variant za pridne sva v prvo vdela prave police in prehode. To pa tudi nekaj šteje.


11.08.2012 Za Ak - Kotli - Pod srce

Če Žuro (Uroš Župančič) ni bil za kosilo doma je bila Murka (njegova žena) huda in je ostal lačen! Vsaj tako je sam pravil!? In res sva s temo začenjala in ob 11h ali najkasneje opoldan lovila avtobus proti domu.

Tudi sicer, pa tudi, ker je tole Uroševa tura, sva bila zgodnja. Morda celo prezgodnja, ko sva se ustavila pri bivaku Za Akom so še močno žagali in dreto vlekli.


08.08.2012 Lastovke, kje gnezdijo?

Kdo bi si mislil, sredi velemesta Kranj, pod betonskim robom 14 nadstropne stolpnice, je prilepljeno na desetine lastavičjih gnez.

Nacionalna televizija snema oddajo o klopih in lastavke in klopi gredo očitno dobro skupaj!? Da pa ne bi bilo dolgočasno in suhoparno sta se strokovnjak na tem področju in novinarka odločila opraviti pogovor kar v neposredni bližini gnezd, torej dobri 35m nad tlemi. Oba smo spustiličez rob, snemalec se je usidral v bližnje stanovanje in nastala je zgodba... Ko sta bila oba spet varno na terasi je Matija preveril, če 30 metrska vrv res sežedo tal...!?


02.08.2012 Dolkova Špica - JV raz - avgust 2012

En sam, dolg greben. Od Strme police mimo vseh vrhov Dolkove Špice do Rdeče škrbine. Pa se niti ni tako vleklo.

Kljub temu, da sva bila zgodnja, sva dohitela nekaj ljudi, ki še vedo, da se zgodaj dan išče. Večina seveda zavije na Škrlatico, razen stanovalcev bivaka Na rušju, ki je, kot izgleda, v zadnjih letih postal priljubljena dopustniška destinacija. S 40kg nahrbtnikom si kamot v bivaku cel teden ali še več... Zastonj je, vzdržujejo ga prostovoljci, če narediš dovolj drena v bivaku se ga večina gornikov raje izogne... Ne vem kako, da se je prav tega bivaka prijelo ime "Češka ambasada"??? Po mojem na vratih manjka tablica "Zakazano...". V Tatrah imajo celo premične. Danes jo postavijo tu, jutri tam, kakor jim ustreza.

Greben pa, kot rečeno, dolg, kot jara kača. okoli 8h sva se pretegnila na Spodnji Dolkovi Špici, ob pol 12h sva odbrzela iz Vrat.


28.07.2012 Delovna akcija na novem objektu GRZS

Po malem se že nekaj časa premika, en kup malenkosti je treba urediti poleg tistih večjih in zelo velikih posegov, da lahko takšen objekt ponovno zaživi.

Na Jezerskem nam je država odstopila relativno dobro ohranjen objekt. Treba ga bo seveda usposobiti za bivanje in naš namen. Do tam bo še dolga. Poleg priklopa vode in elektrike, bo, je najprej treba očistiti traso električnega voda. In to je bil tokratni cilj. Lastniki zemljišč so dali soglasje in delo je lahko steklo.

Na poziv k delovni akciji se je žal odzvalo le deset reševalcev iz štirih različnih društev, Rateče, Kranjska Gora, Jesenice in Jezersko!? Večina izkušeni drvarji s svojim orodjem, ki seveda obvladajo delo z motorno žago. Ta je pela cel dan. Janez se le lotil vode, midva z Rokom sva bila pa hlapca, za metanje vej na kup sva bila dobra.

Kar nekaj poguma, volje in sredstev bo potrebnih, da se bo projekt pripeljal do konca.


27.07.2012 Mala Martuljška Ponca - 2501m

Kraljestvo!? Pravzaprav so izpolnjeni vsi pogoji za to. Ni ravno lahko dosegljivo, svoj Oltar ima, tam nekje v ozadju so Žandarji, Široka peč izdatno greje...

Morda malo kasno, ker je malo snega, je bilo toliko več šodra, ampak... Razgledi, divjina, samota in poslušanje tišine vse ven potegnejo. Kjer tišina šepeta, bi rekel Mitja Koširjev...


23.07.2012 Gran Paradiso, 4061m - julij 2012

Vsake toliko je treba poskrbeti za svojo dušo... In če se poklopi dobra družba in predvsem vreme, ki odločilno vpliva na počutje... Res se je vse poklopilo. V manj, kot dveh urah smo bili pri polkrožni zgradbi, Rif. Vittorio Emanuele II, ki lahko nudi zavetje več, kot 200 ljudem. Priljubljena izletniška točka za turiste in seveda odskočna deska za vse osvajalce Gran Paradisa. Kot je povedal oskrbnik, ugotovila sva, da se poznava, se vsak dan, ob ugodnih vremenskih razmerah, povzpne na vrh med 150 in 200 ljudi.

Tesna a prijetna sobica, odlična hrana, stregel nam je nepalski kelner, ki e bil vesel moje nepalske spakedranščine, kratka noč in ob pol 5h smo se zagnali, kot še vsaj stotnija drugih. Še pred deveto smo si na vrhu segli v roke in se zrinili skozi ozko grlo celotne ture navzdol. Klub nepopisni gneči smo na vrhu uživali popolnoma sami. Verjetno posledica dobrega tempa, malo pa tudi iznajdljivosti. Počakali smo še, da je kolega "Kadivc" štartal s padalom, če lahko komaj 14 kvadratnim metrov rjuhe, rečemo padalo in se odpravili navzdol. Še pred drugo popoldan smo se zadovoljni peljali proti domu.


04.07.2012 Via Alpina - The SuperAlp - Rateče-Tromeja-Arnoldstein - 2012

Tokrat od Rateč, natančneje z Zelencev, do Grenobla. Alpska konvencija (poglej tudi ter CIPRA), ki vsako leto pripravi potovanje za novinarje iz vsega sveta, ki pišejo o ekologiji in varovanju narave, je tokrat izbrala za začetno točko prav Zelence v Sloveniji. Pot jih vodi po Via Alpini, trasi, ki povezuje osem držav v velikem polkrogu od Monaka do Trsta. Vsako leto je rdeča nit neka tema, ki obravnava varovanje določenega dela narave. V skupini so novinarji in novinarke iz Slovenije, Italije, Nemčije, Francije, Nepala in Kanade in predstavnica EU za področje varovanja narave, gospa Pia Bucella - Director Nature, Bodiversity & Land Use, Directorate General for Environment (DG, ENV), European Commission

Udeleženci letošnjega SuperAlp

Kot rečeno, tokrat so pot začeli v naravnem rezervatu Zelenci. Predstavnik Zavoda za varstvo narave jih je popeljal po kotičkih Zelencev in postregel z množico podatkov. Potem pa nas je pot peljala skozi vas Rateče in po pešpoti na Tromejo, kjer so z zanimanjem občudovali SZ del julijskih alp. V daljavi se je v oblakih prikazal tudi Triglav.Sledil je strm spust do vznožja vzpenjače na avstrijski strani in vožnja do Arnoldsteina, kjer so zaključili prvi dan potovanja, ki se bo tokrat zaključilo v Grenoblu.

Kaj zanimivega bodo še počeli na njihovi poti pa lahko spremljate TULE.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!