Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 361 - 370 od 870
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
29.01.2012 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - jan.2012

Od 26. do 29. januarja smo okupirali Vršič. Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS je tokrat potekalo v lepev vremenu, čeravno z debelino snežne odeje nismo bili najbolj zadovoljni.

Vseh skupaj 46 vodnikov je pod vodstvom inštruktorjev vadilo, ponavljalo, popravljalo napake, pililo že naučeno, skratka usposabljali smo se za reševanje iz snežnih plazov. V svojih vrstah smogostili kar nekaj kolegov iz sorodnih služb MORS in MNZ, na obisku so bili tudi kolegi iz Avstrije, Italije in Hrvaške.


28.01.2012 Usklajevalni seminar za pripravnike GRZS, jan.2012

Tokrat smo se zabavali na Zelenici. Dom na Zelenici nam je nudil zavetje med obravnavanjem teorije, praktično pa smo delo izvajali v okolici doma. Na petih različnih delovnih točkah so bodoči gorski reševalci uskladiliin dopolnili svoje znanje. Iskanje z lavinsko žolno in RECCO anteno, sondiranje, organizacija reševalne akcije v snežnem plazu, uporaba nosil UT 2000 in Akia čolna ter štafetni spust sonam delali družbo do poznih popoldanskih ur.


26.01.2012 Vaja - iskanje v snežnem plazu s heli anteno

Pravzaprav nikoli nisem dvomil, da bomo projekt nokoč pripeljali do konca. Le nekoliko počasi se je odvijalo, vsaj za mojo hitro, prehitro naravo. Kakorkoli, pred dvema letoma, ko smo v helikopterski enoti SV in MNZ pripeljali zunanjo anteno za iskanje lavinske žolne iz zraka je bilo kar nekaj skeptikov.

Počasi, korak za korakom, z nekaj prekinitvami, z mnogo vaje, so posadke helikopterjev LPE osvojile toliko znanja, naredile toliko vaj, da smo se odločili in izvedli tazaresno, slepo vajo v realnih razmerah. Na srečo nam je bilo vreme močno naklonjeno, tudi šefi, ki so odobrili polet, kolegi, ki so pomagali pripraviti poligon in med vajo igrali različne vloge... Skratka v četrtek, 26. januarja se je nekako vse poklopilo in vaja je uspela. Ne samo uspela v smislu izvedbe, predvsem smo preverili, če so natrenirani postopki pravi, dobili smo okvirni čas, ki ga elipa potrebuje za takšno reševanje in ne nazadnje, dobili smo potrditev, da smo delali dobro in prav.

VIDEO: Uvajanje

Okoli 11.30 sem javil na Brnik, da imamo na območju Mojstrovke zasuta dva gornika. Čez dobre pol ure je bil helikopter nad nami in iskanje s spuščeno anteno se je začelo. Da smo vajo lahko izvedli, smo pred tem morali zakopati dve "tarči" iz kompleta Easy Searcher, ki sem ju lahko na daljavo vklapljal in izklapljal. Zgornja vogala domnevnega plazišča smo označili z markirnimi točkami, ki so pilotu pomagale pri izvajanju manevra. Dodali smo še dve ekipi za posredovanje po lociranju izvora zasutih žoln, ki sta opravila fino iskanje in s sondami potrdila najdbo. Za pregled plazišča 100 x 250m in najdo dveh tarč je posadka potrebovala dobrih 14 minut.

Odličen rezultat, skupaj s pripravo helikopterja in doletom na kraj dogodka smo potrebovali slabih 50 minut.

Čestitke in zahvala posadki LPE in kolegom za pomoč.


22.01.2012 Dan varstva pred snežnimi plazovi - Pokljuka 2012

Tretji vikend v januarju GRZS - Komisija za reševanje iz plazov, že tradicionalno izpelje Dneve varstva pred snežnimi plazovi, ki so namenjeni vsem, ki obiskujejo gore pozimi. Tokrat se je zbrala pisana druščina, z veseljem lahko ugotovim, da pretežno mladih, predvsem navdušencev nad snežnim deskanjem in seveda lovcev na pršič, ki so na svojih podvigih morda še bolj ogroženi, kot ostale skupine, ki zahajajo pozimi v gorski svet. Ker so DVSP namenjeni izključno temam povezanim s snežnim plazom in nevarnostmi, ki nam zaradi tega grozijo, smo obdelali tudi nekaj teorije, predvsem pa praktično vadili veščine, ki naj bi jih znal vsak gornik.

Sobota je bila namenjena splošnemu spoznavanju vremena, nastanku in preobrazbi snežne odeje, kako se pripraviti na turo, kje dobiti prave in koristne informacije, kakšna oprema sodi na turo, kaj lahko storimo za večjo varnost med vzponom in kaj in kako ukrenemo, ko se zgodi.

Nedelja pa je bila namenjena prikazu organiziranega reševanja, ves ostali čas pa so bile udeležencem na voljo različne delavnice, kjer so izpopolnili svoje znanje in vse skupaj v praksi preizkusili. Na voljo sta bila dva poligona za učenej in trening iskanja z lavinsko žolno, preizkusili so se v sondiranju, spoznali so pravokotno-spiralno sondiranje, obdelali RECCO anteno in nahrbtnik ABS z napihljivimi zračnimi blazinami. Ob koncu, ko smo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja, smo prikazali še nekaj novosti na področju opreme za večjo varnost. Poleg sktiviranja zračnih blazin, kar je vedno najbolj zanimivo, smo pogledali še prednosti "I" sonde in "pametne" antene, ki je vgrajena v nekaj novejših modelov lavinskih žoln.

Ob zaključku je vsak udeleženec prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo v prihodnje morda spomnilo, da je nenehno izobraževanje in utrjevanje že znanega nujno potrebno.

Hvala udeležencem, Janku Meršetu in inštruktorjem za dobro izvedbo.


14.01.2012 Seminar Freeapproved -igre na snegu, jan.2012

Če bo šlo tako naprej bo v globeli pod Vršiškim prelazom zmanjkalo snega. Pa ga ne bo odjuga vzela, ampak "igre na snegu". Spet se nas je dobrih štirideset preganjalo za žolno, delalo prereze in preizkuse, zabadalo sonde in treniralo odkopavanje. Tokrat smo priganjali člane Športnega društva Freeapproved. Dobro so se odrezali.

Hvala vsem, ki so se trudili zmano, Darko, Sašo, Klemen in Jure.


10.01.2012 V. Mojstrovka - 2366m, jan.2012
Danes imam dopust, ne bo nič komentarja!

08.01.2012 Debela peč - 2014m, januar 2012

07.01.2012 Alpinistična šola ČAO - igre na snegu, 2012

Pa smo spet zabili lep sončen dan. Koristno. Upam. No, že prejšni večer smo se pozabavali s teorijo, pogledali vse od blizu na platnu, danes pa pridno pljunili v roke in vse skupaj ponovili še praktično.

Igre na snegu, kot smo jih poimenovali smo razdelili v tri sklope. Vse o lavinskih žolnah, vse o snegu, preobrazbi in oceni nevarnosti ter vse o sondiranju in odkopavanju. Miha, ravnatelj AŠ ČAO je vse skupaj nadzira in brundal v brado, ostali pa... Vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Za zaključek smo izvedli še tekmo za pokal ČAO v iskanju lavinskih žoln. Da je vse skupaj izgledalo bolj resnično smo si pomagali z vadbenim poligonom Eassy Searcher, ki je žepostal nepogrešljivi pripomoček na takšnih in drugačnih usposabljanjih.

Da je vse skupaj teklo, kot namazano, so poleg pridnih udeležencev, posebej zaslužni Darko, Sašo in Matija.


28.12.2011 Vaja GRS Bohinj - iskanje z lavinsko žolno in RECCO

Tak turoben, zaspan dan... Ampak samo dokler ne zapelješ na parkirišče pri spodnji postaji vzpenjače pod Voglom. Ni zime za Eskime. Še dobro, da so mi prijazni fantje dovolili parkirati pod vzpenjačo. Sicer bi od parkirišča do gondole opravil lepo jutranjo turo.

Vse skupaj, opremo, voljo in psa smo po bližnjici spravili v kabino in megle je bilo kmalu konec. Vsako delo zahteva nekaj priprav in te so po navadi še najbolj siten del vsakega usposabljanja ali vaje. Pod nekaj centimetri pršiča se skriva 40cm debela, trda plast snega. Če smo želeli tarče pravilno namestiti in dobro pokriti s snegom, ni kazalo drugega, kot pljunit v roke in štihat. Plaz, 40 x 60m, je bil v dobri uri pripravljen. V kotanjah, ker so vrli Bohinjci izbrali mesto za delo je ob lepem vremenu še bolj mraz, kot običajno. Delo nas je ogrelo in po slabi urici teorije, ko smo ponovili vse bistvene elemente iskanja z lavinsko žolno in RECCO napravo, se je direndaj lahko začel.

Posamezno, v parih, na dve tarči, na štiri, na dve zelo skupaj itd so fantje in dekle izmenično hiteli na poligon, ura pa je vztrajno beležila čase od znaka za štart do zadnjega stika lavinske sonde s "ponesrečenim". Najbolj izkušenim je število tarč določil kar računalnik. V tem primeru niti operater ne ve koliko in katere tarče so vključene in vaja je resnično zelo podobna pravi situaciji. Med delom so se nam aktivno priključili tudi upravljalci smučišča, nadzorniki in reševalci in se tudi sami preizkusili v veščini, ki dobesedno rešuje življenja. Mojster dela vajo, vaja dela mojstra!

Ker je bohinjskih reševalcev kot listja in trave, smo razdeljeni v skupine po 10, celotno vajo trikrat ponovili in okoli 16h zaključili z igračkanjem z igračami za odrasle. Hvala Društvu GRS Bohinj za povabilo in pridno izvajanje nalog. Glede na rekorden obisk smučišča, ta dan se jih je na Voglu preganjalo kar 2500, sem upravičeno pomislil, da bi le vedno ostalo samo pri vajah in treningih!

Slikc ni prav veliko, saj mi kolegi iz Bohinja niso dali dihati do konca.


26.12.2011 Mala Mojstrovka - december 2011

Mar bi včeraj šel na špancir in danes skakal naokoli z lavinskimi žolnami in sondami! Pa je bilo tudi za nekaj dobro, da sem se tako odločil. Srečal sem kar nekaj prijateljev s katerimi se nismo videli že leta. Sicer pa malo snega za ta datum, vztrajni so se poskušali v smučanju, tudi grape niso samevale.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!