Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 291 - 300 od 744
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
21.04.2011 Gonžarjeva peč

Plezalna pot, ferata, zavarovana plezalna pot, učni center... Kaj pa vem, kaj bi bil najbolj primeren izraz? Pot zagotovo ne. Plazalna pot???, morda? Saj veste, firbec je naredil svoje in sem obiskal Vinsko Goro in si pobliže ogledal Gonžarjevo peč.

Vsekakor, se strinjam, pri sosedih, pa še kje v Evropi, postajajo izsiljene plezalne poti v skorajda urbanih središčih, pa tudi v pravih stenah, zelo moderne in rastejo kot gobe po dežju. Ljudje so željni adrenalina, všeč jim je, če počnejo vsaj navidez stvari, kot njihovi junaki, vzorniki. Razkazovati mišice je pa tako ali tako moderno. In prav mišice in kaj malo drugega je potrebno za premagovanje takšnih vertikalnih atletskih stez. Vsekakor se strinjam, da so poživitev za planinca, ki se želi preizkusiti še v vertikali, morda je dobrodošel trening za mladega plezalca...

Debela jeklenica poskrbi za občutek varnosti, nudi dober oprijem, gumijasti stožci so namenjeni preprečevanju udarca vponke ob jeklo, ko pride do padca. Hm, vse lepo in prav, dokler nekdo res ne bo padel 5 ali 6 metrov, kjer faktor padca daleč preseže FF2, ki naj bi bil komaj še sprejemljiv. Zaradi vertikale, malih stopov, gladke plošče itd ljudem vso pozonost vzame plezanje in pozabijo na samovarovalni komplet, ki se vleče tam zadaj nekje. Meter nad vmesnim klinom, ko ga komplet, ki se zatakne pod klin spomni, da bi bil čas za prepenjanje je pa seveda že malce kasno. Hitra matematika pove, da smo razdalji med klinoma dodali še meter, ko smo splezali nad klin in seveda še meter padca pod spodnji klin. Dodam naj še, da je razbremenilni element v samovarovalnem kompletu enak za 40kg deklico in možaka s 120kg!? In, da je dolžina krakov kompleta enaka za nekoga s krajšimi rokami in nekega dolgina z zelo dolgimi rokami!? Ker se nekateri tega dobro zavedajo se spomnijo dodatnega varovanja z vrvjo. Morda od tod ideja za ime "zavarovana plezalna pot"? V tem primeru bi bilo dovolj vsake nekaj metrov, glede na težavnost, namestiti običajna varovala za plezališča in problem bi bil rešen. Praksa namreč kaže, da so ljudje mnogo bolj pomirjeni, če so čimvečkrat zavarovani pa še držijo se jeklenice kot klop. Rezultat je, da so navezani na plezalno vrv, ki jih zaradi medvedje usluge soplezalca vleče v smeri poteka vrvi, pripeti z obema krakoma kompleta, ki binglja nekje spodaj med nogami in še dodatno s četrto, običajno čisto kratko "popkovino", ki jim ne dovoli prostega gibanja. Morda velja omeniti, da so dodatne popkovine izdelane iz vsemogočih trakov in vponk, predvsem iz drobnih, čim lažjih,  Dyneema zank, na njih pa takšni in drugačni vozli, ki tja nikakor ne sodijo, saj zmanjšajo nosilnost neskončnega traku za polovico ali več.

Učni center je absolutno pravi naslov za vse tiste, ki mislijo telovaditi po takšnih smereh. Predvsem za tiste, ki si dovolijo nekoga navezati na vrv in voditi, hkrati pa malo ali nič ne vedo o pomoči soplezalcu, ko ta omahne čez previs ter obvisi v zraku in ga je treba varno spustiti ali dvigniti na stojišče.

Res, mešani občutki! Ima tole vse skupaj kaj povezave z gorništvom, plezanjem, alpinizmom ali celo s športnim plezanjem? Razen, da se dogaja v podobnem okoliju, bore malo. Kakorkoli že, če se lotevate takšnih podvigov, podučite se o pravilni uporabi opreme, morebitnih pomankljivostih, možnih zapletih in predvsem, kako ukrepati v primeru nesreče.


16.04.2011 Usposabljanje inštruktorjev alpinizma - Vipava, 2011

Inštruktorji Podkomisije za vzgojo pri Komisiji za alpinizem PZS so v soboto 16. aprila v plezališču Vipava pripravili še zadnji sklop usposabljanj za bodoče inštruktorje alpinizma.

VIDEO: 1, 2, 3, 4


11.04.2011 Pristop na Lopo - 2402m

Področje med Lopo, kjer čez vrh poteka slovensko-italijanska meja in Pobičem ter Lopičem na italijanski strani je odlično za turno smuko. Odkar je gondolska povezava prav do sedla Prevala je še toliko laže dostopno. Ne prestrmo pobočje, obrnjeno na S-SZ ponuja en kup možnosti za turno smuko. Če vse skupaj povežeš še s pristopom na Lopo...

Za Pobičem sva se najprej spustila navzdol, si nadela kože in marš nazaj gor. Na sedlu med Lopo in Hudim Vršičem se začne dokaj oster in nazobčan greben, ki vodi na vrh Lope. Premalo snega je dobro popestrilo vzpon. S sedla ponovno spust skoraj do Lopiča in nato dolg poševni vzpon nazaj na plato gondolske žičnice.


09.04.2011 Turni smuk - Krnica-Prevala-Lopa-Možnica

Tradicionalni ali kako že pravijo, turni smuk, ki ga že vrsto let uspešno organizira Društvo GRS Bovec se je zgodil to soboto. Tokrat so kolegi izbrali razgibavanje že na vsezgodaj, saj je bil najprej na vrsti vzpon skozi Krnico na sedlo Prevala.

No, naš je malo zamudil in vzpon s smučmi zamenjal za vožnjo z gondolo. Na Prevali smo se srečali. Sledil je še vzpon do zgornje postaje žičnice na italijanski strani in dolga traverza pod Lopo. Najbolj zagnani so se povzpeli še na Lopo, z Dušanom pa sva se lotila pregleda snežne odeje. 380cm je še snega, dobro je uležan in predelan. Ker smo se z vsemi aktivnostmi kar nekaj zamudili, sonce pa je neusmiljeno žgalo je bil spust na italijansko stran pod sedlo Brežiči pospremljen z mešanimi občutki. Nataknemo kože in še zadnji vzpon na sedlo Brežiči. Od tod pa slikovit spust v dolino Možnice. Po razbitih plazovih smo se prebili do kopnega in nadaljevali peš do stare trdnjave, kjer so bovški kolegi pripravili prigrizek, ki je padel na plodna tla.

Vsem, ki so odlično poskrbeli za organizacijo in vodenje najlepša hvala!


01.04.2011 Lopa in Prestreljenik

Zima daje zadnje od sebe in če si dovolj zgodaj je smučanje še vedno prijetno! No, dovolj zgodaj nisem bil in za kazen sem ostal brez Lope. Tudi rebra se že dobro kažejo, zato sem se obrnil prav v nasprotno smer. Prestreljenik je še do dobra zalit in brez reber.


25.03.2011 IKAR 2011 - Revelstoke - Prerez in preizkus znanstveno

Uh, verjetno ste že siti teh prerezov, preizkusov... Pa je tako zanimivo. Udeleženci smo imeli na programu spoznavanje najpopularnejših dveh zimskih športov v Kanadi, heli smučanje in motorno sankanje. Vprašati ni greh in sem oba dneva lahko spremljal delo tukajšnjih specialistov za ugotavljanje stabilnosti snežne odeje, ki smo jo izvajali na smučarski turi.   

Na današnji turi nam je predavala in prikazala vse v zvezi z testi in opazovanjem snežne odeje mlada znanstvenica iz Calgarija. Vse je moralo biti prfektno in natančno narejeno. Pa še kopala je sama!


25.03.2011 IKAR 2011 - Revelstoke - Smuka za dušo

Obstaja heli ski, kjer helikopter opravi težji del poti in smučarje pripelje na določen vrh ali sedlo, lažji in uživaški del, spust po deviški belini pa opravi smučar sam. Smučarji tu uporabljajo običajno smučarsko opremo, smuči so lahko precej široke, smučajo brez nahrbtnikov. Obstaja pa še turno smučanje s podporo helikopterja, kar pomeni, da skupino helikopter dostavi na neko točko, od tu dalje pa se skupina premika na nam dobro poznani način s smučmi in kožami in lastno močjo. Če je skupina dovolj pridna in hitra, če so razmere ugodne, po navadi opravi pred iztekom dneva za nagrado še en heli vzpon in spust. 

Dopoldan je vreme poskrbelo, da tega dneva ne bom nikoli pozabil. Kasneje se je sicer spet poslabšalo, začelo je snežiti, megla je poskrbela za vidljivost... Pa so se vseeno potrudili in nas še drugič spravili na enega od izhodišč. Sledilo je 800 višinskih metrov spusta! Nepozabno! 


23.03.2011 IKAR 2011 - Revelstoke - Priprava pred turo in smučanje

Vsako jutro, še v trdi temi se začne najpomembnejše delo smučarskih vodnikov. Ugotavljanje nevarnosti snežnih plazov, določanje terenov za dnevno smučanje, delitev skupin itd. Od vsepovsod so se kopičili podatki, ki jih je operater odgovoren za izdelavo prognoz zbiral, razporejal in počasi je nastajala slika ogroženosti za posamezno področje, za posamezno dolino in celo stran doline. Heli ski je tu industrija in ga tako tudi imenujejo. Vse je podrejeno varnosti, če pa se že zgodi so do podrobnosti izdelani postopki kako ukrepati v različnih situacijah. Vsak vodnik si je v beležnico prepisal podatke za svojo današnjo turo, si dopisoval svoje ugotovitve in v glavi že koval načrt. V vsakem primeru se odloči šele, ko helikopter pristane na določeni točki.

Naša poglavitna naloga je bila opazovati eksperte, kako delajo na terenu. Metode preizkusa drsnosti, stabilnosti in določanje stopnje nevarnosti. Zaradi zelo slabega vremena, megla in sneženje, nas je helikopter odnesel le do meje megle. Od tam pa, kože na smuči in pot pod noge. Naredili smo nekaj lepih spustov, a kaj, ko je potem spet treba nazaj gor. Vmes smo nekaj ur porabili za izdelavo različnih profilov in preizkusov. Pri tri-metrski snežni odeji to ni bilo pretežko. Sneg je skoraj do dna suh, izredno kompakten, pa še vedno ne zmrznjen in trd kot kamen, kot se dogaja pri nas.

VIDEO: Priprava na turo, Smučanje


23.03.2011 IKAR 2011 - Revelstoke - Pregled snežne odeje po kanadsko

Uh, če bi želel vse opisati, kar sem videl... No, se mi pa sedaj precej bolj sanja kot prej. Pa tudi vse bolj sem prepričan, da je zelo majhna verjetnost, da bi t.i. Norveško metodo, ki je pri nas že zelo domača, kdaj zamenjali s kakšno od teh, ki jih uporabljajo v Kanadi. Sneg, da se zjokaš. Idealen za delanje preizkusov!? Sicer pa preizkuse ne delajo zaradi niih samih, ampak, da potrdijo teoretične predpostavke. Smučarski vodniki redko uporabijo katerokoli metodo, ker pravijo, da je bistvena odločitev zjutraj na sestanku, ko je na razpolago dobesedno vsak podatek, ki si ga zaželijo. Merilne in ogledne službe skrbijo, da imajo na voljo prav vse.

Na kratko, kompresijske metode preizkusa stabilnosti ne temeljijo na preizkusu povezanosti posameznih plasti snega v snežni odeji, ampak na plasti vplivamo vertikalno, ustvarjamo pritisk in opazujemo kdaj in kje snežna odeja poči, kakšna je napoka itd.

VIDEO: Pregled snežne odeje 1 in 2


22.03.2011 IKAR 2011 - Revelstoke - delavnice

Lepo so se poztrudili in pripravili tri dobre delavnice. Sicer vse tri teme ravno to leto krožijo po Evropi. Manuel je bil ne dolgo tega pri nas in smo obdelali vse podrobnosti. Zanimivo je bilo videti odzive ljudi, ki so se prvič srečali z iskanjem zasutega, ki je več kot 5m globoko, zelo zanimiva je bila prdstavitev hitrega šolanja, ki ga smučarski vodnik mora opraviti preden pelje skupino na heliski, prikazali so še delo z reševalnimi psi.

VIDEO: Priprava skupine, Iskanje globoko zasutih, Reševalni psi


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!