Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 291 - 300 od 961
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
14.02.2014 Vršič - rezervoar za vodo, kje si?

Sicer je malo naporno, ampak... Ni ga čez utiranje smučine v frišen sneg. Nikjer nikogar, tema je šebila, ko sem krenil skozi džunglo... Pot od 2. do 3. obinka vršiške cese je bila bolj podobna teku čez ovire. Deblo tu, deblo tam...

Med ujmo je tudi na Vršiču zmanjkalo elektrike in črpalkaza vodo se je odločila, da preneha z obratovanjem. Po navadi se obrne stikalo in črpalka veselo zaropota. Ker tokrat voda le ni in ni pritekla... Najprej je bilo treba najt rezervoar, skrit pod 3m snega, potem se je šele začela raziskovalna naloga zakaj ne deluje.

Kolegi iz AO Jesenice so priskočili na pomoč, na srečo smo imeli 4m dolge, stare sonde pri roki in po uri sondiranja zadeli ob betonsko streho. Je kamen ali je res beton? Ko sem blizu zraven prve sonde zacutil praznino... Razporedili smo se v klin in v slabi uri odkopali vhod, ki je bil na zalost še vedno 3m nad tlemi. Lestev v luknjo in preizkuševalec toka v roke...

VIDEO: SondiranjeOcena razmer


11.02.2014 Seminar in izpit za licenco A1 za zdravnike in vodnike reševalnih psov GRZS

10. in 11. februarja je na Brniku potekal seminar za pridobitev licene A1 za zdravnike in vodnike reševalnih psov GRZS. Zaključili smo ga z izpitom.
Kljub izredno slabemu vremenu smo s posadko Letalske policijske enote in pod vodstvom inštruktorjev letalskega reševanja Tonija Smoleja in Robija Kralja uspešno opravili tudi praktični del izpita.

Zaradi dežja smo med delom na fotoaparat malo pozabili zato le nekaj slikc z zakljucnega dela izpita.

Na seminarju sta sodelovala dva zdravnika iz postaje GRS Tolmin, eden iz društva GRS Bohinj in vodnik reševalnega psa iz društva GRS Jesenice.


08.02.2014 Durmitor - igre na snegu - februar 2014 - 3

Naslednja dva dni smo vse še enkrat ponovili. Tokrat z vsemi udeleženci. Lokalni vodje skupin so dobro opravili svoje delo in suvereno vodili vaje.

Žal nas je lepo vreme gledalo le od daleč. Močan veter, vejavica in celo dež so nas spremljali skozi celoten dan, vendar zagnanosti bodočih reševalcev ni pokvarilo.


07.02.2014 Durmitor - igre na snegu - februar 2014 - 2

Še dobro, da sem računal, da nekaj dlje ostanem v Žabljaku. Izkazalo se je, da bo skupina precej večja,kot je bilo mišljeno. Pridružili so se nam tudi reševalci oziroma bodoči reševalci.
Ni mi preostalo drugega, kot da dan pred prihodom glavnine naredimo šnelkurs za vodje skupin. Ti bodo kasneje delali s skupinami, vsak svojo temo.

Naslednji dan smo vse vaje naredili še v praksi in se prav dobro zabavali. Vreme je bilo fantastično, čez noč je zapadlo 15cm pršiča...

Po zaključki, ko bi se morali spustiti v dolino, me je presenetil prijatelj Slavko in nas par popeljal na panoramski polet nad Durmitorjem, vse tja skozi kanjon Sušice, pa do Skrčkog jezera, okoli Zubcev in čez Bandjerno in Terzin Bogaz nazaj na smučišče.

 

VIDEO: Vadba, Panoramski polet


05.02.2014 Durmitor - igre na snegu - februar 2014 - 1

Žabljak pozimi. Moralo bi biti čarobno. Pa ni! Komaj kaj snega, kljub zavidljivi višini. V hribih ga sicer je nekaj, ampak niti približno ne toliko, kot bi ga moralo biti.

Vseeno smo se s črnogorskimi alpinisti dogovorili za tečaj. Sneg, preobrazba, predvsem pa ugotavljanje stabilnosti snežne odeje in izvedba tovariške pomoči ob nesreči v plazu bodo teme, ki jih bomo obdelali.

Nad smučiščem Savin Kuk, je snega nekaj manj, kot 200cm, kar bo dovolj za kvalitetno delo. Sicer je trd, pomrznjen in bo treba kar pljuniti v roke, da bomo pripravili poligon, ampak časa je dovolj, volje ne manjka, fantje so zagnani...

 


01.02.2014 Tečaj vodnikov reševalnih psov GRZS - Vršič 2014

Zima, zima bela... je pokazala zobe. Od 29. januarja do 01. februarja smo na Vršiču spet preganjali reševalne pse GRZS. Žal nam je vreme zagodlo in nametalo, za spremembo, preveč snega. Grmelo je dobesedno neprekinjeno. Sprožili so se celo plazovi, ki v zadnjih letih niso imeli te možnosti.

Kljub temu smo zadovoljivo izpeljali tečaj. Za dan smo ga zaradi izredno slabih razmer skrajšali in z upoštevanjem vseh "pravil" sestopili v dolino. Zaradi ogromnih plazov na ravnini pri Ruskem križu smo zavili skozi Krnico in se jim izognili.

Hvala vem, ki ste strpno korakali navzdol, predvsem spremljevalcem "pešakov" in seveda ekipi kolegov, ki nam je prihitela nasproti.
Havala tudi oskrbniku Koče na gozdu, ki je z ratrakom poteptal cesto v Krnico, da je bil sestop še nekoliko lažji.

VIDEO: Ocena razmer, Tečaj 1, Tečaj 2, Sestop


26.01.2014 Dan varstva pred snežnimi plazovi - Pokljuka 2014

Spet se je zgodila Pokljuka, tradicionalni Dnevi varstva pred snežnimi palzovi v organizaciji GRZS - Komisije za reševanje iz plazov!

Skoraj 40 udeležencev je dva dni pililo znanje, spoznavalo nove možnosti in metote, vse z namenom varnejšega gibanja v zimskih gorah. Doberšen del programa je bil namenjen tovariški pomoči zasutim v plazu. Tako z vidika hitrega in uspešnega iskanja, odkopavanja, kot nudenja ustrezne prve pomoči odkopanemu. Vsak udeleženec se je sam lahko preizkusil v vseh veščinah, ki so potrebne za uspešno reševaje zasutih.

Sončna dneva sta poskrbela za odlično atmosfero, ki so jo inštruktorji in člani društva GRS Radovljica še popestitrili.

Hvala vsem inštruktorjem in sodelujočim reševalcem ter Janku Meršetu za dobro predavanje in pravo napoved vremena.


15.01.2014 Vršič - ocena razmer - 15.01.2014

Včasih, če ni zapadlo čez meter snega, se sploh nismo zmenili... Sedaj že pri pol metra vrsikamo.


Glede na to, da je bil zadnji vikend trd, kot beton, to pomeni, da je bila snežna površina dobro utrjena, ni se udiralo niti s čevlji, me je zanimalo kako se bo na tej trdi, gladki površini obnašal svež sneg, ki je zapadel čez noč.

VIDEO: 1, 2, 3


13.01.2014 Čudovit dan na voglu- ocena razmer
Da bi le trajalo...!


31.12.2013 Monte Cocco - 1911m
 

Vsem Srečno in zdravo 2014!


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!