Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 291 - 300 od 721
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
30.01.2011 Tečaj vodnikov reševalnih psov GRZS-Vršič 2011

45 vodnikov in prav toliko psov je te dni zasedalo prelaz Vršič in okolico. Med 26. in 30. januarjem smo se tradicionalno zbrali na usposabljanju. Vodniki z mladimi psi že v sredo popoldan, ostali dan kasneje. Prvo popoldne, kot tudi naslednje tri, smo izkoristili za teoretična izpopolnjevanja. Dušan se je potrudil in razkril nekaj novosti v preizkušanju snežne odeje, Damjan je predstavil sistem, kako brezžično spremljati psa na njegovih iskalnih poteh, Grega je vsem predstavil RECCO, Davorin se je z izredno domiselno didaktično metodo lotil turno-smučarske opreme in gibanja, ne gre pa pozabiti Zvoneta, ki je neumoren v pridiganju o vzgoji in izgradnji reševalnega psa.

Seveda ni manjkalo prakse na snegu. Razdeljeni v šest skupin, glede na izvežbanost vodnika in psa, smo se vsak dan neumorno zakopavali v, na žalost, dokaj nizko snežno odejo. V svoji sredi smo gostili nekaj predstavnikov MNZ, dva vodnika iz KZS, nekaj kolegov iz sosednje države in ne nazadnje, zelo pohvalno, tokrat so nas prvič spremljali morda bodoči kolegi, ki so prišli pogledati, kako delujemo, kako zapravljamo dneve in se bodo morda v prihodnje odločili in zakorakali v naše vrste.

Stari mački so soboto in nedeljo izkoristili za izvedbo preizkusa, da potrdijo znanje in usposobljenost svojih psov. Sobota dopoldan je bila še malo bolj pestra, kot ostali dnevi, kolegi z Jesenic so kar na enem od naših delovišč pripravili simulacijo reševanja iz snežnega plazu.

No, tudi v nedeljo ni bilo čisto običajno, saj je na prelazu že v ranih urah mrgolelo ljudi. Pohodniki, turisti, plezalci, smučarji... Vse je drlo proti Mojstrovkam ali Nad Šitom Glavi.

Hvala vsem, ki ste ob koncu izrazili podporo k takemu načinu izvajanja usposabljanja, hvala vsem, ki ste pomagali, da je vse skupaj steklo, tudi tistim s figo v žepu.


23.01.2011 Dan varstva pred snežnimi plazovi - 2011

Osončena in hladna Pokljuka. Odlično vreme za izvedbo le snega je bilo nekam malo. Ampak, vsega tudi ne moremo imeti. Pod pokroviteljstvom GRZS je Komisija za reševanje iz plazov izpeljala Dan varstva pred snežnimi plazovi na Pokljuki. Že med prihajanjem udeležencev sem z veseljem ugotovil, da je med njimi velika večina mladih, prav tistih, ki so najbolj pogosto izvajalci novejših adrenalinskih športov, ki zahtevajo še kaj več, kot le dobro fizično pripravljenost.

Nekaj manj kot 60 udeležencev je poslušalo nekaj teorije v soboto dopoldan, popoldan smo praktično prikazali tri pomembne elemente pri načrtovanju in izvedbi zimske ture, zvečer pa so poslušali še vse o morebitnih zdravstvenih zapletih zasutega v plazu, kako mu nudimo prvo pomoč in kakšne so najpogostejše napake pri izvajanju tovariške pomoči takoj po nesreči.

Nedelja je bila rezervirana za prikaz organiziranega reševanja, ki so ga pripravili kolegi iz GRS Radovlica, po prikazu pa so se lahko udeleženci sami preizkusili v izdelavi snežnega profila, iskanju z žolno ali napravo RECCO. Okoli 13. ure smo se razšli z željo po uspešnem in varnem udejstvovanju v zasneženih gorah.

OBVESTILO!

Obvestili so me, da je pozabljena lopata enega od udeležencev DVSP, pri dežurnem v Vadbenem centru Pokljuka.


15.01.2011 Alpinistična šola AO Črnuče - Igre na snegu

Vse se je poklopilo! Poleg čudovitega vremena še 30 nasmejanih ljudi. Seveda nismo bili sami. Sezona tečajev je na višku in prelaz Vršič se je kar šibil pod množicami uka željnih ljudi. Seveda so bili med njimi tudi bolj resni in zagnani, ki so kljub včerajšni zelo slabi napovedi že navsezgodaj izkušali srečo. Vreme se je obnašalo nekoliko drugače, kot je bilo napovedano, napovedane visoke temperature so malo zatajile in razen manjših površinskih plazičev je vse ostalo mirovalo.

Po odzivih sodeč smo dan koristno zapravili.


09.01.2011 Debela Peč - PD Triglav LJ

Nihče ni imun na zamujanje. Ampak, da se to meni primeri... Ja, pa se je. Tako slabega začetka dneva pa že dolgo ne. Kakorkoli, moram reči, da so bili vsi v skupini, z Miho in predsednikom na čelu, skrajno uvidevni in so mi, upam, odpustili!?

Kljub slabemu začetku in ne najboljši vremenski napovedi se je vse izšlo, kot smo želeli. Jože nas je dobro postregel, kljub odjugi je sneg še vedno držal in razjasnilo se je. Pravzaprav dan niti ni bil namenjen osvajanju kakih zahtevnih vršacev, bolj smo ga izkoristili, da smo med turo ponovili nekaj osnovnih pravil gibanja, uporabe opreme in spregovorili nekaj besed o plazovih.

Še največ zanimanja in smeha je požel praktični del zaustavljanja s cepinom. Nekateri so se ga sicer sramežljivo vzdržali, tisti pa, ki so se pogumno zapodili po strmini so sebi in drugim nudili obilico zabave. No, tudi naučili so se veliko, saj samo vaja seda mojstra!

Naj se še enkrat opravičim za neljubo zamudo, sicer pa upam, da je večina izvedela kaj novega in ponovila že znano.


03.01.2011 Kamniti Lovec - Višarje
Za prvi delovni dan v tem letu je bilo treba izbrati kaj lažjega. Vreme je bilo že malo kičasto, sneg je zaradi nizkih temperatur ostal kot mora biti, a je še kaj treba...


31.12.2010 Grape v Grebencu

Zadnji dan v letu! Bi morda moral kaj bombastičnega zapisati, naložiti kaj vse vam želim itd. Pa... Saj veste, da vam in kaj vam želim!?

Zadnji lep dan v letu sem izkoristil, da me je sin v hribe peljal. Hehe, pa ne bo dolgo ko bo res tako. Niti ni bilo toliko ljudi, sploh ne toliko, kot dan prej. Inverzija je poskrbela, da naju ni zeblo, popolnoma jasno nebo pa za lepoto.


27.12.2010 Tolsti vrh in Kriška gora

Le kdaj sem bil zadnjič na Kriški gori? Morda pred dvajsetimi leti!? Skupina vodnikov PZS, ki je letos zaključila že drugi tečaj, res so izjemna skupina, so organizirali prednovoletni izlet na Kriško goro čez Tolsti vrh. Nič mi ni žal, da sem se jim pridružil. Nekatere sicer občasno srečujem, nekatere ne, naredili smo lepo turo in malo poklepetali.

Sicer ni, da bi se hvalil z vremenom, tako daleč žal Robijeve zveze še ne sežejo in smo se pač zadovoljili s hladnim, zimskim vremenom in rahlim pomankanjem snega. Par snežink je sramežljivo zapustilo meglo in na novo obarvalo rastje, kaj naj bi videli smo pač morali vejeti Robiju, ki je suvereno kazal skozi meglo kje naj bi bilo kaj.

Za zaključek sem v koči na Kriški gori, po mnogo letih, spet srečal Tonko, prijazno oskrbnico. Poznava se slabih trideset let in kar nisva mogla nehati opravljati... Veliko vode je preteklo v treh desetletjih.


18.12.2010 Visoki Mavrinc - 1564m

Pa tako lep namen sem imel... Lepo, na počasi, po cesti proti Vršiču. Sicer je bila sobota a si nisem obetal kaj prida ljudi. Še pol ure nazaj je snežilo. Na parkirišču, pri drugem ovinku, srečam Andreja. Kam pa ti? Redkobeseden, kot je, "Na Mavrinc!", in je šel. Mi ni dalo miru in sem jo mahnil za njim. Jasno ga nisem ujel, tudi špuro je vlekel tako naravnost, da sem parkrat kar dihati pozabil... Na vrhu pa sonce. Andrej je že davno odsmučal. Na momente se mi zazdi, kot bi gledal Janeza, njegovega očeta. Z njim sem pred mnogimi leti začel malo šolo alpinizma. Nazajgrede je fotoaparat ostal varno v torbici. Sem imel preveč opravka z navigacijo med debli, stoječimi in ležečimi. Smučarija pa odlična, spodaj trdo kot beton, čez pa slabih 20cm pršiča.


04.12.2010 Treking Nepal 2010 - Za konec

30.11.2010 Treking Nepal 2010 - Kalapatar, Cho La, ...

Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!