Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 291 - 300 od 945
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
18.11.2013 Treking Kalapathar - Lobuche East - jesen 2013 - Lobuche East-1
 

VIDEO: Lobuche East - baza


13.11.2013 Treking Kalapathar - Lobuche East - jesen 2013 - Chukung Ri in Kalapathar
 

VIDEO: Chukung Ri in Kalapathar


10.11.2013 Treking Kalapathar - Lobuche East - jesen 2013 - Lukla - Namche Bazar
 

VIDEO: Lukla - Namche Bazar,   Tangboche - obred


07.11.2013 Treking Kalapathar - Lobuche East - jesen 2013 -KTM

18.10.2013 IKAR 2013 - Bol-Brač - Hrvaška - Reševanje iz vode
VIDEO: Reševanje iz vode, Smisel za humor, PEZL - Lazard-sistem samodejnega odpenjanja


17.10.2013 IKAR 2013 - Bol-Brač - Hrvaška - Pokazne vaje

IKAR - CISA, mednarodna konferenca gorsko-reševalnih služb iz celega sveta. Tokrat v organizaciji HGSS - hrvaške službe za reševanje v gorah. Bol na Braču je mesto gostitelj. Res nenavadno okolje za gorsko reševanje. Pa niti ni tako nenavadno. Celo tu na Braču je plezališče in nekaj vertikalnih klifov, kjer je potencialna možnost gorske nesreče. Sicer pa hrvaški reševalci pokrivajo vse iskalne akcije v državi, ne glede na tere in glede na število turistov... Ne manjka jim niti resnih poškodb slabo ali sploh neopremljenih pohodnikov, ki osvajajo na oko lahko dostopne najvišje točke otokov.In ne gre pozabiti plezališč na celini, Paklenica, Kozjak, Biokovo itd.

Žal je prvi dan, namenjen pokaznim vajam, zmotil dež, pravzaprav pravo minsunsko deževcje, ki je tu prava redkost. Do kosti premočeni smo popoldan le dočakali sonce in izvedbo nekaterih pokaznihvaj, ki so dopoldan zaradi preslabega vremena odpadle.
Glavna atrakcija in rdeča nit je bilo pobiranje ponesrečenih direktno iz stene s helikopterjem. Prikazali so dva različna načina, z dolgo vrvjo in s pomočjo vitla.

Naslednje dni je in bo teklo delo po ustaljenih smernicah. Vsaka komisija zaseda na svojem področju. Razprave so zanimive in na čase kar ognjevite.

Razstavljalcev je letos nekoliko manj, so pa zato zelo raznovrstni, večina še ne uveljavljenih firm, ki proizvajajo zanimivo opremo za gorsko reševanje.

 


10.10.2013 ISSW - International Snow Science Workshop - Grenoble 2013 - Aig du Midi

Tale dan je bil namenjen exkurziji. Mi je kar odgovarjalo. Mal se stola znebit, po drugi strani pa že kakšno leto nisem bil v Chamonixu. No, saj vse po starem.

Organiziranih je bilo več aktivnosti. Na 3800m je bilo sončno zato z odločitvijo kam, ni bilo težav. Organiozatorji so nekaj malega predstavili sam fenomen Aig du Midi, gradnjo, zaščito pred plazovi, kako se spopadajo s taljenjem ledu itd.

Ostalo pa povedo slikce.


07.10.2013 ISSW - International Snow Science Workshop - Grenoble 2013

ISSW je največji kongres, kjer znanstveniki in praktiki iz vsega sveta govorijo izključno o snegu v vseh oblikah. Obravnavajo znanstvene metode, kako pridobivari podatke, kako jih razlagati in kako jih uporabiti. Kongres večinoma domuje v Ameriki in Kanadi, leta 2009 je bil prvič organiziran v Evropi, letos torej drugič. Vse z enim samim namenom, da bi sneg in snežne plazove čim bolje spoznali, jih znali napovedati in preprečiti škodo, ki jo lahko povzročijo. Seveda ne gre le za plazove, ki ogrožajo gornike, predvsem so pomembni plazovi, ki ogrožajo naselja, ceste in industrijo in seveda tisti, ki ogrožajo smučišča.

Tokrat je na kongresu 600 udeležencev iz 34 držav, absolutni rekord.

Sem se moral kar navaditi poslušati prezentacije. Nekatere so tako znanstvene, da niti ne vem kakšno zvezo ima to s plazovi. Na programu pa so tudi čisto praktična predavanja, triaža iskanja žrtev snežnega plazu, planiranje reševalnih akcij večjih razsežnosti, medicinski pristop k reševanju zasutih itd.

Na enem mestu je zbrana svetovna elita, strokovnjaki, ki nekaj pomenijo v preventivi ali kurativi, ko gre za snežne plazove. Švicar Felix Mayer, pisec programske opreme za lavinske žolne, Norvežan Nils Farlund, oče norveške metode preizkušanja trdnosti snežne odeje, Švicar Werner Munter, oče metode 3x3, Avstrijec, sedaj Kanadčan, Mike Wiegele, oče heli-skiinga, Francoz Dominique Letang, aktualni direktor ANENA, Dale Atkins, aktualni predsednik Komisije za plazove IKAR in mnogi drugi.

Ne gre spregledati razstavljalcev lavinske opreme. Kar nekaj novosti je bilo prikazanih. Npr. zračna blazina, ki jo napihuje v nahrbtnik vgrajena črpalka, torej menjava jeklenk s potisnim plinom odpade. Ortovox je prikazal zelo zanimive in koristne posodobitve zadnjih modelov lavinskih žoln, ki se jih da posodobiti preko spleta. Dodali so zvčno indikacijo, dodatno zaščitili baterijo, vse na novo kupljene naprave imajo že vgrajen RECCO odsevnik, vse aktivnosti na napravi spremlja zvocni signal, tudi trošenje baterije, ...

VIDEO: KongresZnanost in praksa,  Iskanje v plazu-kako to dela lisica!?TAS,

FOTO: Aig du Midi


29.09.2013 Izpit Pripravnikov GRZS - Jezersko 2013

Še dobro, da je bilo megleno... Če je kje zmanjkalo oprimkov so se lahko kar na meglo naslonili... Mladi pripravniki GRZS so se to soboto preizkusili v vseh veščinah gorskega reševanja. Poleg klasičnih postopkov reševanja v skalnih stenah so opravili preizkus tudi iz reševanja padalcev, žemarjenja in spusta po vrvi, izdelavi tirolske žičnice...


Ker some dodelili na zračno delovišče, kjer sem bil dobesedno privezan, sem bil nekoliko omejen s fotografiranjem, zato so slikce žal samo s tega delovišča.

Dobili smo še eno kleno generacijo mladih reševalcev

Čestitke vsem!


21.09.2013 Preizkus vodnikov reševalnih psov 2013 in Joževih 70 let

Dopoldanski delovni program smo začeli že pred sedmo. Na dveh deloviščih so se preizkušali vodniki in predvsem psi v iskanju "ob poti". Radovljiški reševalci so prispevali markerje, za najbolj pridne je bil na koncu delovišča odprt bife.
Dan prej smo preizkusili delovanje satelitskega komunikatorja, ki pa ni bilo najbolj uspešno. Moja želja je bila, da bi ga na vaji tudi v resnici uporabili. Zaradi tehničnih zapletov je vse ostalo pri poizkusu...

Popoldan pa je sledil še "uradni" dela ali Joževih 70 let in, po njegovih besedah, slovo od reševalne službe, kar seveda nihče neverjame.
Kolegi iz društva so mu pripravili poseben prihod na delovišče, Joža je poskrbel za "ponesrečenca", ki smo ga kasneje, po zdravicah in čestitkah pojedli.

 

Joža, vse najboljše!


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!