Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 291 - 300 od 881
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
07.02.2013 Preizkus in miniranje snežnih plazov - Vogel 07.02.2013

Spet Janko, spet miniranje, spet Vogel. Z veseljem sem šel, kljub slabemu počutju. Ni velikokrat prilika.

Tokrat je počilo malo bolj, pa tudi vsulo se je malo več. Sicer pa odlična smuka, tudi izven smučišča. Ups, to pa ne bi smel zapisati!?


03.02.2013 Preizkus stabilnosti snežne odeje - Vogel, 03.02.2013

"Če bo dovolj padalo in če bo padal moker... Te pokličem, ko bom miniral.", mi je obljubil Janko. In je držal obljubo. Včeraj je padalo, kot za stavo, vsaj v dolini moker, kot dež. Na Voglu je pihalo celo noč, padal je sicer bolj suh, kot moker sneg, pa se je Janko vseeno odločil, da položi slabe 4kg Amonala in naredi veliki pok.

Še prej sem opravil preizkus, ki pa je "žal" pokazal relativno dobro sprijetost snežne odeje. Test je bil narejen v kotanji z napihanim snegom, na strmini cca 30°. Celotna višina snežne odeje je 160cm, novega oz. napihanega snega pa kar 120cm. Sicer je bilo zaznati v sredini spodnje tretjine šibkejšo plast, kasneje pri norveškem preizkusu, se je res tam odlomil, z miniranjem pa ga nismo mogli spraviti v gibanje. Lahko bi rekel "Tresla se je gora, rodila se je miš!" Sicer pa je Janko, star miner, kar oči se mu svetijo, ko se igra z zažigalno vrvico in amonalom, tako ali tako predvidel, da bo vse skupaj bolj za vajo...!

Sicer pa nekateri smučarji, ki so takoj ob 9h napadli strmine, odlično obvladajo presojo stabilnosti, saj so se kljub vsem možnim opozorilom nadzornikov in reševalcev, tablam in trakovom, takoj zagnali po strminar Zadnjega Vogla in v Žagarjev graben.
Z veseljem pa ugotavljam, da ima (je imelo danes) veliko smučarjev, ki se podajajo na strmine ob smučišču, nahrbtnike z napihljivimi baloni, večinoma ABS. Že na daleč jih opaziš, čelada, široke smuči in ABS nahrbtnik. Upam, da imajo tudi žolno, lopato in sondo!? Nekoliko manj opremljeni so deskarji, vsaj opazil nisem nobenega z nahrbtikom ABS ali podobnim.

Za mano je odlična izkušnja. Hvala Janku, Igorju in ostalim, ki bdijo nad smučiščem Vogel.

VIDEO: Preizkus, Miniranje


01.02.2013 Kamniti Lovec - Cima del Cacciatore - 01.02.2013
Severo zahodno pobočje... Ni hudič, da ni ostalo še nekaj suhega snega!? Ostalo, in to dovolj za ugodno smuko od vrha do višarske ceste. Tam pa spet kože na smučke in nazaj na smučišče. Pa še na frišno sva naredila pot po grapi na vrh, kar je tudi prima.


27.01.2013 Seminar Freeapproved - igre na snegu, jan.2013

Leto je naokoli in za društvo Freeapproved smo v odličnih razmerah pripravili seminar - vse o snegu, plazovih in tovariški pomoči zasutim v plazu.

Presenetljivo veliko udeležencev, skoraj 70, nas je dodobra zaposlilo. Kljub nekoliko nizkim temperaturah so vsi do zadnjega vztrajali na delovnih točkah, ponavljali naučeno, spraševali in se urili.

Hvala Darku, Juriju, Sašotu in Primožu za pomoč in odlično izvedbo!


26.01.2013 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS -Vršič 2013

Končno enkrat po nekaj sušnih letih... Tokrat so bile razmere res dobre, dovolj snega, dokaj prijazno vreme... Od 23. do 27. januarja se je dobrih 40 vodnikov reševalnih psov GRZS ter 12 gostov iz tujih reševalnih služb  spopadalo z izivi iskanja zasutih v snežnem plazu.

Ob obilici smole z logistiko je vse ostalo teklo, kot po maslu. Dovolj debela snežna odeja je dovoljevala pripravo odličnih delovišč, sonce je poskrbelo za dobro razpoloženje. Fantje so uprizorili tudi krst za vse novince.
kolegi iz sorodnih organizacij (KZS, MORS, HGSS) so bili več, kot zadovolni s tečajem, saj v svojih okoljih redko lahko tako dobro delajo, pod strokovnim vodstvom.

Skratka dobra udeležba, intenzivno delo, odlična družba. Naj se za dobro izpeljano usposabljanje zahvalim vsem inštruktorjem, vsem, ki so nam priskočili na pomoč pri transportu in seveda PD Jesenice in oskrbnici za postrežbo in gostoljubje v postojanki.

VIDEO:  Na delovišču, KRST


20.01.2013 Dan varstva pred snežnimi plazovi - januar 2013

V soboto hladno, jasno, mi pa v učilnici. V nedeljo pa dež, dež, dež, mi pa veselo na snegu. Na mokrem snegu. Tako nekako so se zaključili letošnji Dnevi varstva pred snežnimi plazovi, ki v organizaciji Komisije za reševanje iz plazov potekajo že več, kot tri desetletja.

Pomembno se nam zdi, da udeležencem posredujemo čim več uporabnih podatkov in napotkov ter nudimo kar največ praktičnih vaj, ki jim morda nekega dne pridejo prav. Kljub malo slabšim pogojem pa smo izpeljali vse, kar smo načrtovali. Po besedah udeležencev so prejeli več, kot so pričakovali in zadovoljni odšli proti domu.

Hvala kolegom inštruktorjem in reševalcem Društva GRS Radovljica za odlično izpeljan seminar!


17.01.2013 Trening iskanja zasutih v snežnem plazu

06.01.2013 Seminar - gibanje v zimskih razmerah - PD MIV Varaždin - M. Mojstrovka

Če človek ne ponavlja naučenega gre znanje rakom žvižgat. Tako smo takoj naslednji dan vse naučeno, no, zaustavljanje padca na srečo ne, ponovili kar na krajši turi na Malo Mojstrovko. Nekaj časa s pomočjo palic, potem z derezami in cepinom in na koncu še malo po riti.

Čudovit dan, čudovita družba...


05.01.2013 Seminar - gibanje v zimskih razmerah - PD MIV Varaždin - 2013

Kaplja s strehe, +5° C, eden sedi v bajti v kratkih hlačah... Januarja! Vseeno se je vse odlično izteklo. Kljub zelo slabi snežni odeji smo izvedli odličen seminar.

Kolega iz HGSS me je že lani naprosil, če bi pomagal pri izvedbi kratkega seminarja o gibanju v zimskih razmerah za njihovo Planinsko društvo. Odlična družba, en kup smeha... Zakaj pa ne? Našli smo strmino z neverjetno trdno podlago glede na razmere, dober iztek... in navali narod. Moram priznati, da tako zagnanih še nisem videl. Dobesedno neumorni so bili. Komaj so našli čas za kajlo kruha in klobaso. Preizkusili smo tudi hojo z derezami in cepinom, se povzpeli na greben Vršiča in preizkusili naučeno, za vsak slučaj smo si pogledali tudi kako varovati v snegu, če bi že kje bilo potrebno.

Hvala Nikoli za vabilo in vsem skupaj za prijetno družbo.


31.12.2012 Sella Nevea - 31.12.2012
Najprej sem se opekel pod Lopo, trdo, kot beton. Potem sva se zagnala pod Belo Peč, kjer je bila dodana še skorja. Skoraj ni bilo vredno it. Trdo, skorjasto, skratka bolj matr, kot zabava. Sicer pa čudovit zimski dan.Še nasut ga more kak meter ali dva...


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!