Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 291 - 300 od 911
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
26.05.2013 Usposabljanje vodnikov in reševalnih psov GRZS - Pohorje 2013

Poleg vsega ostalega, zaradi česar smo prišli na Pohorje, je bilo najpogostejše opravilo buljenje v vremensko napoved. Po koledarju, konec maja, bi moralo biti prijetno pomladno vreme, ampak... Zasnežilo nas ravno ni, namočilopa nekajkrat dodobra.

Fantje in dekleta so vseeno dobro izrabili štiri dni skupne vadbe in učenja in s psi počeli vse mogoče. Seveda je najzanimivejša skupina, kjer delujejo stari, preizkušeni mački. Matej je prebrisan in iznajdljiv, izrabil je akumulacijsko jezero na bližnjem smučišču in samo zdrava pamet ga je rešila, da ni navlekel nase neoprena in udejanil, kar si je zamislil. Pa tudi na hitro skupaj zbit splav ni bil slaba ideja. Neka nova izkušnja za pse in veliko spoznanj za vodnike.

 


19.05.2013 Izpopolnjevanje VPZS - Reška koča in Bavšica - maj 2013

Gori, doli, naokoli, bi lahko rekel. Roman je tradicionalno povabil k sodelovanju na Reško planino, kjer smo delali od zore do mraka... Še dobro, da kdaj tudi Romanu zmanjka in se malo ustavi... Pa ne vse čisto zares vzeti!

Pozno popoldan sem na štajerskem končal, vmes odložil Duškota v Ljubljani in nadaljeval v Bavšico, kjer so že na polno delali. Žal je naslednji dan dež pokazal, da zna in smo bili prisiljeni zapustiti steno in se zadovoljiti z obešanjem po drevesih in vratih drvarnice. Vsem v zadovoljstvo, le Jelko je malo brudal glede vrat...


12.05.2013 Tečaj vodnikov PZS - Valvasor 2013

Dvajset znanja željnih nadebudnežev se je že v četrtek zbralo na Valvasorju in pričelo s tečajem za vodnike PZS za kopne razmere.

Če ne bi trebušni škrat pokosil tretjine udeležencev in pol osebja postojanke bi lahko dejal, da je bil tečaj brez pripomb. Nekaj malega smo ga morali prilagoditi, saj je napoves slabega vremena za soboto 100% veljala. Vseeno smo spravili vse potrebno "pod streho" in se v nedeljo razšli z dogovorom o izpitni turi, ki bo v začetku junija.


05.05.2013 Paklenica in Vaganski vrh - maj 2013

Kdaj pa kdaj je treba malo odklopit... Že desetletje in več nisem bil v Paklenici zato sem izkoristil priliko in se pridružil ekipi, ki je imela namen narediti pohod skozi Malo Paklenico do najvišjega vrha Velebita in navzdol skozi Veliko Paklenico. Tudi morja že dlje nisem potipal zato je bila odločitev, da se grem par dni turista, lahka.

Pot skozi še dokaj divji kanjon Male Paklenice nas je pripeljala na prvo stičišče poti, kjer je možno zaviti navzdoil v kanjom Velike Paklenice. Še smo vztrajali in za nočno postojanko izbrali nekakšen bivak pod samim robom Velebita. V bistvu je bivak zato tam, da nudi najosnovnejše zavetje in streho nad glavo. Žal so ga dobesedno okupirali mladi, nevljudni in dokaj arogantni Madžari, ki so v popolnosti skalili prijetnost bivanja v bivaku.

Naslednji dan smo se zapodili na greben in po njem do Vaganskega vrha, ki kot najvišji kraljuje na tem koncu Velebita. Tble, ki še vedno opozarjajo pred morebitnimi minami žalostno spominjajo na polpretekli čas. Po nekod še do meter debela snežna odeja je nudila hitre in na čase vratolomne spuste in kmalu smo se obrnili čisto na jug, proti morju. Na robu, kjer se pot strmo prevesi navzdol in se odlično vidi celotna stena Aniča Kuka, kjer v sredini kraljuje znameniti Klin, sem kar malo postal in se zamislil kdaj sem nazadnje preplezal smer Klin in kako čas hitro in neumorno teče. Sestop do vasice, ki to ni več, Ramiči, je popestrila prava poletna vročina. Ampak je stric Mario, ki je po svojih starih straših podedoval domačijo, poskrbel, da smo vse nadoknadili. Hrana izpod peke, lokalni djevojki, ki sta brenkali na kitaro in Mariove pripombe je odlično popestrilo večer.

Jutranji spust v dolino nas je pripeljal do Borisovega doma, ki sedaj to ni več, ampak je kar Planinarski dom. Hm, kake tri desetletja že nisem bil tu. Do pičice enaka zgradba, kot takrat le, da o prijaznosti ne vedo nič. Kmalu smo bili pri odcepu za Manito peč. Se še dobro spomnim, kako smo hodili v to jamo na oglede, kdaj celo prespali na vhodu. Sedaj je zadeva popolnoma komercialno usmerjena. Zamrežena vrata dovoljujejo vstop samo tistim, ki plačajo vstopnino. Kdaj točno se začne z organiziranim ogledom je odvisno od vodiča in predvsem od tega, kdaj je po njegovem mnenju dovolj ljudi, da se izplača!? Kakorkoli, kapniki so še nekoliko lepši, kot pred tremi destletji, ko smo jih opazovali s pomočjo starih naglavnih lučk znamke Wonder, ki so delovale ali pa tudi ne! Urejen je dostop do zadnje dvorane, urejena je razsvetljava...

Na zgornjem parkirišču sem se dodobra nagledal stene Aniča Kuka, ki mi je nekajkrat utrudila roke, sicer pa vhoda v zgornji del kanjona skoraj ni za prepoznati. Nešteto avtomobilov, v nenekšnem zavetišču peščica zdolgočasenih reševalcev, plezalcev pa toliko, da hodijo eden po drugem.

Popoldan je bil čas še za namakanje nogic, sladoled in dobro ribo, v olju seveda.

Odlična družba Idrijčanov, Cerkničanov, Dunajčanke in para iz Žiri je pregnala tistih nekaj nerodnosti, ki se žal na takšnih potepanjih vedno dogajajo.

VIDEO: 1 in 2


26.04.2013 Velika mojstrovka - TS
Ne prevroče, ne prevetrovno, ne premehko, ne pretrdo, skrtaka....


24.04.2013 Pripravniška in M. Mojstrovka - 24.04.2013
Matr je bilo prima...


21.04.2013 Izpopolnjevanje VPZS - Valvasor april 2013

Delo v manjši skupini je lažje, kvalitetnejše in varnejše... Tokrat nam je uspelo, da je bilo v skupinah vodnikov, ki so se udeležili izpopolnjevanj v petek in soboto ter soboto in nedeljo nekako po dvajset. Teoretične točke in predavanja smo izvedli za vse skupaj, prakso pa za skupine do štiri, kar je pomenilo, da so res lahko vsi delali vse, da je inštruktor vsakomur lahko namenil maksimalno pozornost.

Veliko zanimanje je pripadlo razlagi, prikazu in praktični vaji, kdaj in kako uporabiti polavtomtski defibrilator. Pomembno je, da veščine in znanja, ki jih vodniki pridobijo na usposabljanjih in raznih seminarjih ne služijo le same sebi ali parkrat letno, ko vodijo izlete, temveč, da so uporabne tudi v zasebnem življenju. In dobro poznavanje uporabe AED je vsekakor ena takšnih veščin.

VIDEO: Teorija in praksa, Uporaba AED


14.04.2013 Mt. Lopa - 2402m- turni smuk
Vsaj enkrat na zimo se mi posreči. Bi lahko rekel idealne razmere. V vseh pogledih. Vreme, družba, razmere...

Na vsezgodaj smo na parkirišču padli v nemogočo gužvo. Seveda, vsakoletna dirka se je odvijala ta dan. Skoraj sem bil malo slabe volje, a ko smo na Prevali izstopili iz gondole se je volja takoj popravila. Na severnih pobočjih Lope ni bilo niti sledi, kaj šele kakšen živ človek. Eden boljših občutkov, ko režeš nedotaknjeno belino in zlagoma napreduješ kjer sam izbereš.

S sedla proti vrhu, odličen sneg in hitro smo bili na vrhu. Še spust do smuči in zvizzz. Kot po putru, daleč navzdol. Z vsakim zavojem sem vedel, da bo vse metre treba ponovno premagati navzgor, ampak...


13.04.2013 Turni smuk PGRS Bovec - Kanin 2013

Tradicija, baje, nekaj velja! Vedno grem rad na bovški turni smuk. Poznani obrazi, poznani kraji... Tokrat nas žal ni bilo toliko, kot leta 2009, ko se nas je po kaninski pobočjih, tja dol do Žage preganjalo kar 39.

Vreme fantastično, v bistvu prevroče, da je teklo in kapljalo... Žičnica, žal, ta dan ni delala...  Sita je sploh zakuhala (malo je pa tudi meni pasalo, hehe), še vedno nosi debel zimski kožuh tako, da sem vzpon skrajšal le do D postaje kaninske gondole in se vrnil pod stenami Stadorja prav do ceste nad B postajo kaninske nihalke. Ostali, tapridni, so se povzpeli do Sedla, pa na Prevalo in skozi Krnico do parkirišča. Spust skozi Krnico dobro poznam tako, da mi je spust po zame novi trasi pod Stadorjem kar ustrezal. Snega je še ravno dovolji, da se pripelješ na slabih pol kilometra do parkirišča pri postaji B.

Hvala organizatorjem za odlično turo, predvsem pa za pasulj-joto in odlično torto za šlus.


07.04.2013 Licenčni seminar inštruktorjev alpinizma - Zelenice 2013

Letošnja zima ponuja obilo možnosti za razne aktivnosti. Tole nedeljo smo izkoristili za izvedbo licenčnega seminarja za inštruktorje alpinizma, ki ga je organizirala Podkomisija za vzgojo pri Komisiji za alpinizem pri PZS.

Naj že na začetku poudarim, da so se fantje potrudili in odlično izpeljali seminar. Predvsem mi je bil (tudi večini kolegov) všeč nov pristop v izvedbi. Začeli smo s teorijo, s pogosto premalo upoštevano temo, kako pravilno pedagoško, didaktično in organizacijsko izpeljati alpinistično šolo. Alen je odlično predstavil vse pomembne točke, ki vplivajo na bolj ali manj uspešno izvedbo šole.

Drugi del je zajemal prakso. Razdeljeni v skupine smo pripravili različne teme in jih kasneje predstavili kolegom. Predvsem je bil poudarek na pedagoškem in didaktičnem pristopu, pa tudi na pravilnosti izvedbe. Med izvajanjem posamezne skupine so bili ostali inštruktorji v vlogi tečajnikov. Tako smo vsi aktivno sodelovali pri izvedbi posameznih nalog in hkrati dobili vtis kako izgleda takšno izvajanje na drugi strani, torej na strani tečajnikov.

Izredno aktiven in zanimiv dan je minil, kot bi mignil!


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!