Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 291 - 300 od 729
Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Iskanje:  
06.03.2011 Tečaj vrvne tehnike za ERP KZS - 2011
Hvala za potrplenje in zaupanje ter čestitke vsem!


26.02.2011 Izpit za pripravnike GRZS - Zelenica 2011

Še ena generacija je zaključila šolanje. Na Zelenici so v soboto 26.februarja potekali izpiti iz zimske tehnike za pripravnike GRZS. Pripravnik praviloma v enem letu lahko konča šolanje za gorskega reševalca.


20.02.2011 Izobraževanje - Manuel Genswein

Slabo leto je minilo od zadnjega delavnega obiska Švicarja Manuela Gensweina v Sloveniji. Dolgoletni prijatelj, strokovnjak na miljon področjih, je že oktobra lani obljubil, da se na svojih nenehnih poovanjih s tečaja na tečaj, za par dni ustavi tudi pri nas. Moja dolgoletna želja je bila, da tu in tam kak stručko pride k nam in samo za nas, na našem nivoju in po naših željah pripravi seminar, predavanja, skratka učne delavnice, kjer bi lahko delali vsi. Sam sem na njegovih delavnicah in predavanjih že sodeloval, zato poznam njegov način dela, profesionalnost, točnost, zagnanost.

FOTO: RECCO

VIDEO: RECCO, vaje 1, vaje 2


18.02.2011 RECCO trening - utrinki
Kljub slabemu vremenu smo opravili z vso teorijo in nekaj prakse.

13.02.2011 Izpit za vodnike reševalnih psov GRZS - Bavšica 2011

Po snežni plati nam tale zima nekako ne gre od rok. V drugih pogledih pa kar dohitevamo plan. Tako smo to nedeljo opravili še sklepno dejanje, izvedba izpitov za vodnike reševalnih psov GRZS. Ker je večina vodnikov licenčni preizkus opravila že ob koncu usposabljanja v januarju, so tokrat prišli na vrsto le vodniki, ki so z izpitom poizkušali doseči višji kvalitativni razred.

Vsa pohvala društvu GRS Bovec, ki je bilo naš gostitelj. Kljub res slabim snežnim razmeram jim je uspelo najti odličen, pravi, zadosti obsežen plaz, kjer so tudi s pomočjo motornih žag in krampov pripravili odlična skrivališča za markerje.

Da ne bi bilo vse tako enostavno sta poskrbela megla in droben dež, ki je sproti močil "grobove". Vsi vodniki so dobro opravili svoje naloge. Čestitke!


10.02.2011 Mangartsko sedlo malo drugače

Teloh še ni pognal na pobočjih pod mangartskim sedlom, prav dosti pa ne manjka. Cesta je prešpikana, prekrpljana, trda kot beton, zgornjih 100 višinskih spremenljiv, tu in tam rahlo skorjast sneg, ampak vse vmes je pa čisto pomladno. Ravno prav ojužen sneg, da še mi, ki peljemo kot star firnk, strašno uživamo.

Razen enega tunela sva vse ostale lahko obšla s smučmi na nogah. Tu in tam je bilo v gozdu treba preč pogledati, ker so smuči dobro prijele na kopno podlago, vse ostalo pa BP. Na sedlu so klopce že davno pokukale izpod snega in vabijo k uporabi.


08.02.2011 Mlini na Muri - Ižakovci

Ravna črta obzorja kamor nese pogled. Gorička ravan. Vsakič ko poslušam Vladeka si rečem, enkrat moram pogledat te kraje. No, pa sem tudi to doživel. Mlinar na Muri! Dobesedno!

Sicer ni bil prav prijazen, kot bi mu bilo odveč, da mu turisti nosijo cvenk. Je bila pa zato slika na drugem bregu, pri brodarju - bürjaš po prekmursko, popolnoma drugačna. Prijazen velikan je vižal brod sem ter tja, z brega na breg. Tudi mlin, ki sicer služi le turistični dejavnosti, vendar se vseeno vrti noč in dan, je bil vreden ogleda.

Sledilo je prekmursko kosilo, da je bilo slastno ni treba poudariti. Gnezda štorkelj niti niso kaj posebnega za te kraje, da pa je Plečnik ustvarjal tudi na tem koncu pa nisem vedel.


04.02.2011 Bela peč (Monte Bila peč) - 2146m
Razmere niso bile več luksuzne, se je pa po tednu vročine in glavobola, tudi to prileglo. Zaradi res velikega zameta mi ni uspelo prikopati do vrha tako, da sem že na sedlu pod vrhom nadel smuči in se oddričal navzdol.

30.01.2011 Tečaj vodnikov reševalnih psov GRZS-Vršič 2011

45 vodnikov in prav toliko psov je te dni zasedalo prelaz Vršič in okolico. Med 26. in 30. januarjem smo se tradicionalno zbrali na usposabljanju. Vodniki z mladimi psi že v sredo popoldan, ostali dan kasneje. Prvo popoldne, kot tudi naslednje tri, smo izkoristili za teoretična izpopolnjevanja. Dušan se je potrudil in razkril nekaj novosti v preizkušanju snežne odeje, Damjan je predstavil sistem, kako brezžično spremljati psa na njegovih iskalnih poteh, Grega je vsem predstavil RECCO, Davorin se je z izredno domiselno didaktično metodo lotil turno-smučarske opreme in gibanja, ne gre pa pozabiti Zvoneta, ki je neumoren v pridiganju o vzgoji in izgradnji reševalnega psa.

Seveda ni manjkalo prakse na snegu. Razdeljeni v šest skupin, glede na izvežbanost vodnika in psa, smo se vsak dan neumorno zakopavali v, na žalost, dokaj nizko snežno odejo. V svoji sredi smo gostili nekaj predstavnikov MNZ, dva vodnika iz KZS, nekaj kolegov iz sosednje države in ne nazadnje, zelo pohvalno, tokrat so nas prvič spremljali morda bodoči kolegi, ki so prišli pogledati, kako delujemo, kako zapravljamo dneve in se bodo morda v prihodnje odločili in zakorakali v naše vrste.

Stari mački so soboto in nedeljo izkoristili za izvedbo preizkusa, da potrdijo znanje in usposobljenost svojih psov. Sobota dopoldan je bila še malo bolj pestra, kot ostali dnevi, kolegi z Jesenic so kar na enem od naših delovišč pripravili simulacijo reševanja iz snežnega plazu.

No, tudi v nedeljo ni bilo čisto običajno, saj je na prelazu že v ranih urah mrgolelo ljudi. Pohodniki, turisti, plezalci, smučarji... Vse je drlo proti Mojstrovkam ali Nad Šitom Glavi.

Hvala vsem, ki ste ob koncu izrazili podporo k takemu načinu izvajanja usposabljanja, hvala vsem, ki ste pomagali, da je vse skupaj steklo, tudi tistim s figo v žepu.


23.01.2011 Dan varstva pred snežnimi plazovi - 2011

Osončena in hladna Pokljuka. Odlično vreme za izvedbo le snega je bilo nekam malo. Ampak, vsega tudi ne moremo imeti. Pod pokroviteljstvom GRZS je Komisija za reševanje iz plazov izpeljala Dan varstva pred snežnimi plazovi na Pokljuki. Že med prihajanjem udeležencev sem z veseljem ugotovil, da je med njimi velika večina mladih, prav tistih, ki so najbolj pogosto izvajalci novejših adrenalinskih športov, ki zahtevajo še kaj več, kot le dobro fizično pripravljenost.

Nekaj manj kot 60 udeležencev je poslušalo nekaj teorije v soboto dopoldan, popoldan smo praktično prikazali tri pomembne elemente pri načrtovanju in izvedbi zimske ture, zvečer pa so poslušali še vse o morebitnih zdravstvenih zapletih zasutega v plazu, kako mu nudimo prvo pomoč in kakšne so najpogostejše napake pri izvajanju tovariške pomoči takoj po nesreči.

Nedelja je bila rezervirana za prikaz organiziranega reševanja, ki so ga pripravili kolegi iz GRS Radovlica, po prikazu pa so se lahko udeleženci sami preizkusili v izdelavi snežnega profila, iskanju z žolno ali napravo RECCO. Okoli 13. ure smo se razšli z željo po uspešnem in varnem udejstvovanju v zasneženih gorah.

OBVESTILO!

Obvestili so me, da je pozabljena lopata enega od udeležencev DVSP, pri dežurnem v Vadbenem centru Pokljuka.


Stran  <<   <   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!