Pravno obvestilo   tiskaj  pošlji prijatelju  english language
 All around
03. NaviGacija

Fotogalerije

Prikaz: 1 - 10 od 753
Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Iskanje:  
01.01.2099 Nekaj o meni
Stara pesem

Ti ljubi druge, jaz bom tebe ljubil,
saj nate stavil sem kar sem imel,
saj mnogokrat se mnog je že pogubil,
ker ljubil tisto je, kar ne bi smel.

Celotna pesmica pa TULE!

Nekaj fotografij o tem kar počnem in sem ...

01.03.2015 Seminar KZS ERP - vrvna tehnika 2.del
Pa smo zaključili... 15. generacija vodnikov reševalnih psov KZS je zaključila usposabljanje iz uporabe vrvne tehnike. Uspešno! Kakopak, saj so se, vsaj večina, na vso moč trudili.

Hvala vsem udeležencem, ki ste vsakič sproti preverili in prešteli vso skupno opremo in tudi sicer dejavno sdelovali v procesu usposabljanja.


21.02.2015 Izpopolnjevanje vodnikov PZS - Vršič 2015
Vsi so se strinjali, da boljšega vremena za tak tečaj ne bi mogli izbrati!? Mraz, po malem je naletaval sneg, brilo je, kot pri norcih... Skraka primerno za orientacijo v zimskih razmerah. Da je bilo še nekoliko zanimivejše smo čez severno pobočje Vršiča napeli nekaj čez 100m vrvne ograje.


17.02.2015 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov GRZS - helikopter

Reševalci, vodniki reševalnih psov GRZS, v glavnem delujejo pozimi. Takrat so smuči, dereze in cepin nepogrešljivi pripomočki.
Dolgi predmeti so lahko posebej nevarni pri delu s helikopterjem. Zato je bila posebna vaja namenjena izključno ravnanju z dolgimi premeti pri delu s helikopterjem. Psu, ki vedno spremlja vodnika smo tako dodali še smuči in palice...
Po ponovitvah na "suho", kot radi rečemo, so se rotorji zavrteli in vse skupaj smo ponovili še v živo.
Na usposbljanju je sodelovalo 22 vodnikov reševalnih psov.


14.02.2015 Seminar Freeapproved - Igre na snegu - februar 2015
Ni bilo časa ne slikat ne snemat... Sami garači, željni znanja in informacij. Dopoldne so me izmučili trije smeškoti, ki se smejijo, po mojem še, ko spijo, popoldan pa Freeapprovdovci...

Na treh toćkah, osnovno iskanje, iskanje globoko zasutega in iskanje več hkrati zelo skupaj zasutih so bile glavne teme dabašnjega seminarja. Dobro so se odrezali.


11.02.2015 Kamniti lovec - Cacciatore
Lep dan za pop... Edino, na fovš kucelj sva zlezla... Se bo že naučil...


08.02.2015 Durmitor - Žabljak - Reševalna akcija v snežnem plazu - vaja
Posamezne elemente smo izbrusili. Če kaj znam, če vse skupaj lahko povežemo v celoto, smo preizkusili v namišljenem reševanju osmihis mučarjev, ki jih je pokopal plaz.
Očividec je dal prve informacije... Potem pa po protokolu, iskanje z žolno, sondiranje, vmes označevanje plazovine, reševalci so prihajali, odhajali, zapisnik se je daljšal... Na koncu so dve namišljeni žrtvi še odlično oskrbeli in transportirali v dolino.

Za prvič... Odlično!


07.02.2015 Durmitor - Žabljak - Iskanje z lavinsko žolno in ocena tveganja s tečajniki

Nekaj malega smo sicer ponovili in še enkrat utrdili, ampak v splošnem jim je šlo pa kar dobro od rok. Ostalo je dovolj časa, da smo dodali zahtevnejše elemente, kot je več hkrati zasutih, več hkrati zasutih blizu skupaj itd. Na koncu, razmere za delo so bile res fantastične, so vsi spoznali še različne načine preizkusa stabilnosti snežne odeje. Za inštruktorje je bilo predvsem zanimivo, kako so se razmere glede stabilnosti spremenile v samo 24 urah. Še včeraj bi ocenili stanje, kot alarmantno, danes, po hudi odjugi, pa se je snežna odeja močno stabilizirala. Včerajšnjih kritičnih nesprijetih dveh plasti, danes sploh ni bilo moč več najti.


06.02.2015 Durmitor - Žabljak - Iskanje z lavinsko žolno in ocena tveganja

Kako je vse bolj enostavno, če je snega dovolj. Res je enostavno narediti poligon, ni težav kako globoko bodo tarče in z veseljem narediš kakršenkoli preprez in preizkus stabilnosti.

Lansko leto smo se zabavali izključno z utrjevanjem iskanja z lavinsko žolno. Od iskanja prvega signala, preprostega iskanja in na koncu pravokotnega sondiranja, Te manevre smo res dobro osvojili. Zato smo letost celotno zgodbo nadgradili. Iskanje z žolno smo obdelali tudi, ko je zasutih hkrati več ljudi na majhnem prostoru in kako uporabiti napavo pri globoko zasutih.

Naslednja stvar, ki smo jo obdelali in to je bilo pri dveh metrih snega dokaj preprosto, so bile različne metode preizkusa stabilnosti snežne odeje. Res je fantazija narediti snežni profil pri dveh metrih čelne ploskve. Še bolj zanimivi so bili kasneje preizkusi. Spet se je izkazalo, da se različne tipe preizkusev ne more primerjati.

V popoldanskem času smo si tepretično pogledali kako naj bi potekala reševalna intervencija večjih razsežnosti. Zadnje predavanje je obsegalo vse o podhladitvi. Jutri bomo vse to preizkusili v praksi. Če ne bo spet medlo in padalo, da še tiči peš hodijo.


05.02.2015 Durmitor - Žabljak - Kako je tule pozimi

A boš letos tudi prišel? Bom, sem obljubil. In potem sem obljubo moral držati. Napoved je bila odlična, sneženje po celotni Hrvaški, razen v primorju. Sneg v višjih predelih Črne gore. No, pa da vidimo, če so se morda le zmotili? Niso se. Že avto cesta mimo Gospiča do Svetega Roka mi je dala misliti. Ampak potem gre pot navzdol in sem kar malo pozabil, da grem na koncu še močno navzgor. Že čez mejni prehod in hkrati prelaz Klobuk je bilo napeto, kasneje, ko sem prišel do Šavnika, le streljaj od Žabljaka je bilo pa še bolj na peto, že kar malo na šesto!
Cesta je zaprta, mečava je, mečava, me je obvestil prijazni policist in sedel nazaj v topel avto, časopis v roke in čakat na naslednjega, ki bi mu v takem vremenu padlo na pamet it v Žabljak. Še dobro, da je že od jutra zaprta in da so postavili obvestilo že na odcepu iz Nikšiča. No, niso ga. Po uri čakanja, morda se pa le odpre, sem se naveličal in nazaj v Nikšič, skozi Podgorico, Kolašin, Mojkovac in navzgor v Žabljak.
Dve zimi sta bili malo bolj skromni s snegom in so prijazni Črnogorci malo pozabili kako je, ko ga nasuje. Za take primere imajo tudi frezo. Ampak je že dve leti, pa nije bilo snijega, pokvarjena. Do smučišča vodi cesta, bolj rov s trimetrskimi stranicami, kot cesta in ker ni ne odcepov ne izogibališč se nikakor ne moreš izgubiti.
Če gornje odmislim je pa kar fino!?


Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!